Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-02 06:37:00

Elégtételt érez, és a megnyugvás időszakáról beszélt Szita Bence nevelőapja

Elégtételt érez a nevelőapa, és erőt adott neki a rákkal szembeni küzdelemben az, hogy kisfia, Szita Bence utolsó gyilkosa is meghalt – mesélte el az ATV Start című műsorban. A klinikai szakpszichológus közben hozzátette, a gyászfolyamat még nem fejeződött be, és a gyilkosok halála csak ideig-óráig enyhítheti a fájdalmat.

Az elégtétel beteljesedett, és ezt követheti a megnyugvás időszaka – erről beszélt a 2012-ben brutálisan meggyilkolt kisfiú, Szita Bence nevelőapja az ATV Start című műsorban. Gyöngyi Sándor szerint fontos volt, hogy eljussanak erre a pontra. A tényleges és méltóságteljes gyászmunkát csak most kezdheti majd meg, mivel az elmúlt hét év abban a tudatban telt, hogy köztünk vannak és léteznek azok az emberek, akik se a napfényt, se a levegőt nem érdemlik meg, de még azt sem, hogy „fenntartsuk a létezésüket” – folytatta Szita Bence nevelőapja.

Az idő nem minden sebet gyógyít be, és most sem könnyebb, mint volt hét évvel ezelőtt 

– mesélte a nevelőapa.

Arra viszont jó az idő, hogy megtanítja kezelni azt a traumát, ami akkor érte. A beszélgetésből az is kiderült, hogy másodjára került szembe a „halálos kórral”, jelenleg kemoterápiás kezelést kap. Ennek komoly mellékhatásai vannak, de ezeket szerinte méltósággal, férfiasan kell viselni. Közben a hétfői hír erőt adott neki, olyannyira, hogy még a fizikai fájdalmakat sem érezte. Emellett olyan önbizalmat kapott, ami szerinte hozzásegíti majd ahhoz, hogy másodjára is legyőzze a rákot. 

A klinikai szakpszichológus is a stúdióból hallgatta a beszélgetést, aki az interjú után az ATV Start című műsorban elmondta, hogy szakemberként azt kívánja a nevelőapának, hogy történjen meg a trauma feldolgozása, ami eddig – véleménye szerint – nem történhetett meg. Mint mondta, a gyilkosok halála, mint elégtétel, az kevés. A szemet szemért elv gyakran bevillan azoknál, akiket nagy fájdalommal járó sérelem ér, de akik bosszúra éhesek – folytatta – azok az igazságosság alapján próbálnak önkényesen igazságot tenni. Átérzi, amiről a nevelőapa beszélt, de mint mondta, a tehetetlenség, a harag és a düh megnehezíti a gyász feldolgozását. Hozzátette: a bosszú érzése romboló hatású.

Makai Gábor reméli, hogy a család kapott pszichoterápiás segítséget, hogy létrejöhessen a megbocsátás. Mint mondta: ez nem felejtést jelent vagy azt, hogy leértékeljük a helyzetet, hanem a haragnak kell enyhülni. Ha a negatív gondolatok dominálnak, az utal arra, hogy a gyász nem történt meg. A szakma szerint – tette hozzá – ideig-óráig okozhat megnyugvást a gyilkosok halála egy ilyen helyzetben, de az űr akkor is fennmarad, ha a gyilkosok meghalnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink