Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-30 15:10:00

Orbán ma találkozik a finn kormányfővel - az Amnesty már megszólalt, és Bayer Zsolt is

Ma este találkozik Orbán Viktor a jogállamiságot a magyar és a lengyel kormányokon keményen számon kérő finn miniszterelnökkel - Bayer Zsolt “lobotómiás” vezércikket írt a találkozó elé, a magyarországi Amnesty International pedig Antti Rinnének írt nyílt levelet az igazságszolgáltatás függetlenségét féltve.

Orbán ma találkozik a finn kormányfővel - az Amnesty már megszólalt, és Bayer Zsolt is
Orbán Viktor miniszterelnök

A párizsi Chirac temetésen vesz részt Orbán Viktor, aztán pedig Budapesten találkozik az EU soros elnökségét ellátó Finnország miniszterelnökével, Antti Rinnével. A megbeszélésükön a jogállamiság kiemelten szerepel, hiszen Brüsszelben 7-es cikkelyes eljárás folyik Magyarország ellen.

A finn vezető ma Prága után utazik Budapestre, hogy megbeszélést folytasson Orbán Viktorral.

Konfliktusforrás: jogállamiság-EU pénzek
 
Antti Rinne az elmúlt napokban kijelentette, hogy a hétéves költségvetéssel - amely jövőre lép életbe -, senkit sem kívánnak “a falhoz állítani”, de céljuk megvédeni az embereket az uniós jogállami alapelveket be nem tartó önkényuralomtól - nyilatkozta a Reutersnek.
 

A finnek határozottan képviselik, hogy a következő hosszú távú pénzügyi időszakban a demokratikus normák betartásától tegyék függővé az EU-s támogatások kifizetését. Ezt Budapest és Varsó is ellenezi.

Rinne a kérdés kiemelt fontosságát azzal magyarázta: ha valamely tagország megszegi ezeket az elveket, az az egész EU-t sodorja veszélybe. A Bizottság ezért helyezkedik nagyon szigorú álláspontra ez ügyben. “A vita nem Magyarország, Lengyelország vagy bárki más ellen irányul, a célja az, hogy megvédje a közösséget” - írja a Financial Times.

Migráció - máltai megállapodás

Rinne a migrációt tartja a másik legfogasabb kérdésnek a következő hosszú távú uniós költségvetésről zajló tárgyalásokon - mivel bizonyos tagok ellenállnak a kötelező kvótáknak. Reméli, hogy a múlt héten született máltai, ötoldalú ideiglenes megállapodás révén az új Európai Bizottság új javaslatot tud letenni az asztalra.

Kiegyezés a Nyugattal? Orbán meghirdette tegnap a feltételeit

Orbán Viktor a leghatározottabban elutasítja a máltai egyezséget és a kötelező kvótát. Azt üzente Conte olasz miniszterelnöknek és a többi félnek is, hogy szívesen szerepet vállalunk az olasz határvédelemben, és az illegális migránsok hazaszállításában.

“És mi meg is akarunk egyezni és úgy, ahogy a magyar és a kelet-európai népek érdeke megkívánja” - hangoztatta tegnap a Fidesz kongresszusán.

“Az Európai Unió költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, a nekik tetsző médiumokat és az ő céljaikat szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, tüntetésszervezőket és aktivistákat képezzenek ki és vessenek be nálunk” - mondta Orbán Viktor, és a feltételeit is felsorolta. Eszerint, “odaát el kell fogadniuk, hogy nekünk jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket és fel kell hagyniuk az államaink és kormányaink elleni nyílt támadásokkal. Nem vagyunk hajlandóak többé európai pénzből finanszírozni a velünk szemben ellenséges Soros-féle ál civilszervezetek garmadáját.

Mi nem küldünk hozzájuk efféle fizetett politikai aktivistákat, hát ők is vigyék haza Közép-Európából a sajátjaikat. A megegyezés föltétele az is, hogy fel kell hagyniuk a kelet-európai országok kormányaival szembeni rejtett akciókkal is. Nem juttathatnak hatalomba nekik tetsző politikai pártokat ilyen eszközökkel.

“A nemzetközi baloldal, Washington és Brüsszel nemzetközi politikába beépült liberális áldozatai jelentik a legnagyobb veszélyt a közép-európai térség békés, nyugodt életére. Politikai trükkökkel és fake news hálózatok tucatjaival kell szembenéznünk. Ha valóban egyben akarjuk tartani Európát, akkor ezekkel a praktikákkal fel kell hagyniuk. Ibizából egy is elég volt!”

Az Amnesty International ezt kéri Rinnétől

Az Amnesty International nyílt levelet írt Antti Rinnének, a jogállamiság leépítésének kérdéseinek felvetésére kérték a finn miniszterelnököt. Elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódnak.

Bayer Zsolt

Bayer Zsolt mai Magyar Nemzet cikkében, melyet Kérés a miniszterelnökhöz címmel írt, konstatálja, hogy nagy erők megmozdultak, s mi, magyarok kezdjük már pontosan látni, mikor is lennénk jó „európaiak” a brüsszeli Főnénik szerint.

Aztán, erős iróniával azt írja: három pont teljesítésével lehetnének csak a magyarok (értsd: fideszesek) „jó európaiak” és „demokraták” Brüsszel szemében: A Fidesz – kétharmados győzelme dacára – ellenfeleit kérné fel kormányalakításra,.a Miniszterelnök egy Brüsszel vagy Soros György által kijelölt civil szervezet vezetője lenne. Ellentmondást nem tűrő hangon kijelentenék, hogy semmi elképzelésük nincs Magyarország jövőjéről. És a harmadik: Lobotómiát (a homloklebeny megsemmisítése, amely jelentős személyiségváltozást vagy szellemi leépülést eredményez) végeztetnének el magukon.

Nincs is finn alkotmánybíróság...

Orbán Viktor Tusnádfürdőn nyáron a beszédében már csodálkozásának adott hangot, hogy épp azok a finnek értékelik a magyar jogállamiság helyzetét, akiknél például Alkotmánybíróság sincs.

Ráadásul most, a finn EU-elnökség alatt tűzték ki az első meghallgatást a 7-es cikkelyes eljárás ügyében. A meghallgatás után Varga Judit igazságügyminiszter azt nyilatkozta, hogy “boszorkányüldözés”, és a bevándorláspárti erők bosszújáról van szó.
Plusz: “jogilag” már lezártnak kellene tekinteni az eljárást, hiszen a magyar kormány minden jogi kérdést megválaszolt.

Ajánlom

További belföldi híreink