Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-24 15:41:00

Mazsihisz: a hatalom nem döntheti el, ki képviseljen egy csoportot

Határozottan Schmidt Mária nélkül képzeli el a Sorsok házát a Mazsihisz – egyebek mellett erről beszélt a szervezet elnöke a Spirit Showban. Heisler András azt is elmondta, hogy pár hete tárgyalt Gulyás Gergellyel, és javaslattal éltek a kormány irányába. A zsidó szervezetek mai helyzetéről pedig annyit mondott: a hatalom nem döntheti el, hogy ki képviseljen egy csoportot.

Mazsihisz: a hatalom nem döntheti el, ki képviseljen egy csoportot

Pár hete járt Gulyás Gergely miniszternél, ahol a Sorsok Háza is szóba került – erről beszélt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a Spirit Showban. Mint mondta, a Mazsihisz javaslatot tett, amelyet nem részletezne, de Schmidt Máriát kivenné a történetből, vele ugyanis nem lehet ezt szerinte megvalósítani.

Az alternatív javaslat lényege, hogy mindenki „meg tudná tartani az arcát”, beleértve a kormányt, Köves Slomót és a Mazsihiszt is. Heisler András szerint a szervezetük és a kormány is egy hiteles, nemzetközileg elismert projektben érdekelt, és abban reménykedik, hogy javaslatuk „meghallgatásra talál”. Mint mondta, ők nem koncepciót adtak a miniszternek, hanem olyan struktúrát javasoltak, ahol mindenki megtartja az arcát. Emlékeztetett: korábban volt egy nemzetközi tanácsadó testület, amelyet Schmidt Mária hozott létre, de ebből végül kiléptek majd szétesett.

Heisler András szerint alapvetően nem az építkezéssel, hanem a tartalommal van baj.

A kérdésre, hogy jelenleg milyen a kapcsolatuk a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségel (EMIH), azt felelte, hogy nem történt nagy változás azzal, hogy Semjén Zsolt azt nyilatkozta az EMIH-ről, hogy nagy egyház lettek. Heisler szerint eddig is bevett egyház volt az EMIH, nem nagyon változott a pozíciója.

Egy dolog változhat csupán, hogy a kormány ugyanúgy akar velük is egy együttműködési megállapodást, mint ahogyan azt velük is kötöttek korábban. 

Soha nem a hatalom privilégiuma kiválasztani azt, hogy ki képviseljen egy közösséget – folytatta –, miközben most „egy kicsit ez akar történni” szerinte. Ezt rendkívül rossz néven veszik, nemzetközi partnereik sem értik a helyzetet. Szerinte a helyzetet tisztázni kellene egy zsidó közösségi kerekasztal esetében is, amely a kormány és a zsidó szervezetek közötti párbeszéd. Az elején még aktív volt – tette hozzá a Mazsihisz elnöke – később mégis formálissá vált.

A beszélgetést itt tudja meghallgatni:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink