Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-22 08:22:00

Ihatatlan víz, trágyalé és bűz teszi tönkre a Hajdu Bihar megyei települést

Trágyalé miatt ihatatlan egy Hajdu Bihar megyei település ivóvize, ugyanis egy sertéstelep működik a faluban, ahonnan trágyát hordanak a helyi patak mellé, így a büdös lé a vízbe folyik. Annyira elviselhetetlen a bűz is, hogy a helyiek feljelentést fontolgatnak a hatóságoknál.

Elviselhetetlen bűz, ihatatlan víz , erre panaszkodnak Bihartorda lakói. Állításuk szerint egy közeli sertéstartó évek óta szennyezi a közeli patakot és a környező földeket. A helyiek szerint tonnaszám hordják az állati ürüléket a víz mellé.

„Egy sertéstelep ürülékét ürítik, az iskola az orvosi rendelő mellett 30 méterre, amely óriási környezetvédelmi károsodást okozott, gyakorlatilag egy talajcserét kellene végrehajtani hogy felszámolódjon ez az áldatlan állapot" - nyilatkozta Vitányi Ferenc, a Hajdu Bihar Megyei 4. számú választókörzet elnöke.

Az egyik polgármesterjelölt azt állítja, hogy nem lehet meginni a csapvizet, az ugyanis annyira szennyezett, hogy fogyasztásra alkalmatlan. A hatóság nem vizsgálta a vizet, de szerinte aki abból iszik, fertőzésnek van kitéve.

„A talajvíz úgy el van árasztva szennyezéssel, hogy arról fogalmunk sincs, én évek óta nem merek inni, nem is iszok, mert ihatatlan a csapvíz" - mondta Gut Zoltán, Bihartorda polgármesterjelöltje.

A helyiek azt mondják: az rendben van, hogy nem isznak csapvizet, mert az ásványvizet még meg tudják venni, de a bűz, ami a faluban van, az már néha elviselhetetlen.

Többen azt tervezik, hogy feljelentést tesznek a telep tulajdonosa ellen, ha kell akkor akár Strasbourgig is elmennek. Kerestük a telep üzemeltetőjét, aki nem akart nyilatkozni, viszont kamerán kívül elmondta, minden hatályos engedéllyel rendelkezik, amit a törvény a sertéstartáshoz és a trágyakezeléshez előír.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink