Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-23 06:13:00

A látszat csal? Egyre kevesebb a halott az utakon

A rendőrség és a KSH adatai szerint is csökkent a közlekedési balesetek száma idén. A halálos közlekedési baleseteké például soha nem volt még olyan alacsony, mint most. A statisztikák kedvező alakulása a szakemberek szerint nem csak a javuló közlekedési fegyelemnek, hanem a biztonságosabb autóknak is köszönhető.

Csökkent a közlekedési balesetek száma idén

 

Mentők és tűzoltók dolgoztak egy balesetnél Bükkábrány határában, szombaton délután. A markológéppel ütköző motoros életét azonban már nem tudták megmenteni. Ehhez hasonló hírekről szinte naponta számol be a média, ám a statisztikák szerint a látszat csal.

"Amióta vezetjük a közlekedési statisztikát, elmondható, hogy soha nem volt még ilyen kevés áldozat az utakon, mint ebben az évben"

- jelentette ki Csillag Melinda.

Az idei év első hét hónapjában ugyanis mindössze 250 halálos közlekedési baleset történt a magyarországi utakon – ez pedig a rendőrség szerint elsősorban a tavaly ősszel megváltoztatott ellenőrzési gyakorlatnak, és a közlekedésbiztonságra irányuló kampányoknak köszönhető.

A statisztikák szerint a halálos balesetek legfőbb okozója továbbra is a relatív gyorshajtás, illetve az irányváltás, a haladás és a kanyarodás szabályainak be nem tartása.

A Totalcar szakújságírója azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma csak a 2018-as adatokhoz képest csökkent érezhetően. Az idei év első hét hónapjában ugyanis már több baleset történt az utakon, mint 2017-ben összesen.

Zách Dániel szerint az, hogy kevesebben halnak meg közlekedési balesetekben, az egyre biztonságosabb autóknak is köszönhető.

"Az aktív gyűrődő zónák, a karosszéria egész strukturális kialakítása nagyon-nagyon jelentősen növeli a túlélés esélyeit egy balesetben, még akkor is, hogyha az ütközéses teszteket ilyen 64 km/órás sebességgel szokták elvégezni és tudjuk, hogy nem csak ilyen sebesség mellett történnek a balesetek" - fejtette ki Zách.

A legtöbb személyi sérüléssel járó baleset a KSH adatai szerint az északnyugati megyékben történik, Budapest azonban toronymagasan vezeti a statisztikát.

A szakértő szerint az egyre növekvő magyarországi átmenő forgalom is belejátszik a baleseti számok alakulásába: a több autó miatt ugyanis gyakran alakulnak ki torlódások, a dugókban pedig csak a szokásosnál lassabban - ám biztonságosabban - lehet haladni az utakon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink