Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-21 18:52:00

Választási kampány: Mi történt az elmúlt 24 órában?

Dübörög a kampány Budapesten, Karácsony Gergely a Momentum antikorrupciós csomagját, valamint Kálmán Olga egészségügyi vállalásait is átvette saját programjába, amelynek holnap lesz a bemutatója. Puzsér Róberték hajnalban a belvárosban akcióztak, Tarlós István városvezetési képességeinek híre pedig még az amerikai filmsztárokhoz is eljutott. Nagyjából így lehet összefoglalni az elmúlt 24 óra történéseit az önkormányzati választás szempontjából.

„A fő üzenetei, hogy egy szolidárisabb és egy zöldebb Budapestet szeretnénk, ez nem változik.” - az Egyenes Beszédben árult el néhány részletet Karácsony Gergely a vasárnapi programbemutatójáról. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint a program az összes ellenzéki párt budapesti víziójából tartalmaz elemeket.

„A Momentum programjában nagyon sok közös elem van, ott például van egy nagyon szigorú antikorrupciós csomag, ami egy az egyben bekerült ebbe a bizonyos programba, amit vasárnap elmondok, és Kálmán Olga programjából pedig az egészségügyi résszel kapcsolatos fontos vállalások kerültek be, illetve az, hogy 14 éves korig ingyenes lesz a közösségi közlekedés Budapesten, ezt például abból a programból vettem át.” - fejtette ki Karácsony.

Puzsér Róbert és csapata közben már a saját programjuk megvalósítását is elkezdték jelképesen. Ugyanis ma hajnalban felfestették annak a sétálózónának a határait, amelyet Puzsér a programjában ígért. A tervek szerint a belvárost így a gyalogosok és a kerékpárosok uralnák a jövőben.

Közben nem várt helyről kapott segítséget Tarlós István kampánya. A Bors közölt képet arról, hogy a Budapesten forgató hollywoodi filmcsillag, Scarlett Johansson látogatta meg a főpolgármestert, és állítólag nagyon megdicsérte Tarlós István városvezetői képességeit.

Kósa Lajos sztárokkal nem találkozott, viszont Szegeden arról beszélt, hogy a Fidesz sikeresen zárta le a választási kampány első szakaszát.

„A kormánypártok elérték a céljukat, 8 millió ember tud választani kormánypárti jelöltet, akikkel a kormánnyal együttműködve fejleszteni, építeni, szépíteni lehet a városainkat és a falvainkat, illetőleg egészen töredék helyen van bármifajta ellenzéki együttműködés, akik arra buzdítják a választókat, hogy szavazzatok ránk, mert megdöntjük az Orbán-rendszert." - nyilatkozta Kósa.

Érthető, hogy most a Fidesz a megyei jogú városokra koncentrál, a Závecz Research friss felmérése szerint ugyanis ezeken a településeken lehet esélye az ellenzéknek a kormánypártokkal szemben. A kis és közepes városokban, valamint a falvakban viszont óriási az előnye a Fidesznek az ellenzékkel szemben.

„Mindig azt mondjuk, hogy minden választásnak nagy tétje van, de ennek a mostaninak tényleg nagyon komoly tétje van, elsősorban szerintem az ellenzék részére.” - az elemző szerint elég komoly előrelépés az ellenzék szempontjából, hogy végre sikerült egy valódi összefogást összehoznia, de egyben ez adja a tétjét is az ellenzék számára az önkormányzati választásnak.

„Ez az utolsó remény, az utolsó olyan stratégiai lehetőség, amit ebben a rendszerben, ebben a keretben még nem próbáltak ki. Éppen ezért, ha most ez elsül, besül, nem működik, akkor 2022-re nem marad semmi, nyilván, ha működik, az egy sokkal könnyebb helyzet, ugyanakkor miután egy önkormányzati választásról beszélünk, nagyon nehéz arról beszélnünk, hogy hol a határ.” - jelentette ki Török Gábor, politológus.

Török hangsúlyozta: bár a pártok nyilván relativizálni próbálják majd az eredményeket, de az egyértelműen látszani fog, hogy az ellenzék ezzel az összefogással nyert vagy újabb szavazókat veszített.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink