Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-20 15:17:00

Tarlós: Karácsony úgy hazudik, mint a vízfolyás

Fátyoltáncot jár Karácsony Gergely, valójában nem is akar vitát vele, "Puzsértől is fél és tőlem is fél" - állítja Tarlós István főpolgármester az atv.hu-nak adott nagyinterjúban. Tulokszerű butaság - mondja arra, hogy ő “a pártonkívüli fideszes”. Orbán Viktor nem lesz ott a kampányában, “miért is lenne”. S hogy mekkora lesz a Fidesz-logó a plakátjain? “Mint mondjuk Karácsonynál. Ott is kicsivel vannak a pártlogók feltüntetve. Nekem miért kéne a fő helyre tenni? Már megint a kettős mérce?” - kérdez vissza.

Tarlós: Karácsony úgy hazudik, mint a vízfolyás
Tarlós István főpolgármester

Főpolgármester úr, leül Karácsony Gergellyel vitázni? Minden e körül forog. Ő azt mondta a Klubrádióban, hogy neki egyetlen feltétele van, az, hogy ön lehetőleg ne megafonba beszéljen majd. Ő szívesen részt vesz olyan vitán, ahol Puzsér Róbert is ott van - bár vele már volt egy vitája, egy beszélgetése tavasszal, de olyan vitának elég kevés értelmét látja, ahol nincs ott a főpolgármester. Mit mond erre?

- Karácsony polgármester úr megint üres lózungokat pufogtat. Egyértelműen megfogalmaztam: le kell folytatnia egy “éles” vitát Puzsérral. Nem Gulyás Márton, Magyar György, vagy hasonlók „moderálásával”, és nem szalonbeszélgetés keretében. Ezt a kérdést ő újra megkerüli. Hat hónappal ezelőtti „beszélgetésre” hivatkozik Puzsér Róberttel, Orbánozik, demokráciázik, arról hadovál, hogy ő a jövő, és ő a demokrácia. Ezek mesék. Ráadásul újabban már kiszínezett történetekkel is igyekszik sajnáltatni magát. Karácsony, képtelen módon, arra apellál, hogy sajnálatból válasszák őt főpolgármesternek.

Feltételezem, a paparazzira és a Karácsony Gergely által bérelt Skoda reggeli lefotózására gondol... Visszatérve a vitára, ön azt nyilatkozta: “legyen előbb vita a kihívók között. Ez a feltételem. Ha Karácsony nem mer kiállni Puzsér ellen, akkor fél és gyáva”. Berki Krisztiánnal is vitáznia kell?

 – Nézze, lehet berkikrisztiánozni, és én is gondolok, amit gondolok...

Akkor Berkivel nem kell, csak Puzsérral?

 – Nem mondtam ilyet. A baloldali sajtó egy része örökké olyan szavakat próbál a számba adni, amiket nem mondtam!
 
Hivatalos jelölt Berki Krisztián is, a Nézőpont Intézet egy százalékosra mérte...

 – Azt tudom mondani, hogy 2006-ban én is akartam Demszkyvel vitatkozni. Akkor pontosan a jelenlegi ellenzék köre kelt ki magából és jelentette be, hogy csak olyan vita lehet, ahol minden jelölt, aki megszerezte az induláshoz való jogot hivatalosan, részt kell hogy vegyen. Most érdekes módon megváltozott az álláspontjuk, aminek - én ezt rég tudom - egyetlenegy oka van, Karácsony retteg Puzsértól. Meg kéne kérdezni Puzsért, hogy ő is főpolgármesteri vitának tekinti-e a Karácsonnyal való fél évvel ezelőtti beszélgetésüket....
 
A Válasz online szervezett márciusban egy sajtóbeszélgetést, valóban nem klasszikus közéleti vita volt, de...

- Nem is képzelhető el! Mi az oka annak, hogy Karácsony ilyen hülyeséggel jön, hogy ő fél éve már egyszer “beszélgetett” Puzsérral? Hogy lehet ezt főpolgármesteri vitának tekinteni? Hát ennyire hülyének nézi az embereket? A világon nem volt még olyan, hogy főpolgármesteri vitát fél évvel korábban bonyolítottak le. Ez egy kamu. Nem beszélve arról, hogy már csak azért sem lehetett főpolgármester-jelölti vita, mert Karácsony még nem is tudhatta abban az időpontban, hogy ő lesz a főpolgármester-jelöltje az ellenzéknek, tekintettel arra, hogy az előválasztás második fordulójára csak júniusban került sor. Ha ott Karácsony alulmaradt volna a momentumos emberrel szemben vagy Kálmán Olgával szemben, akkor nem is vált volna jelöltté, hiszen ő maga írta alá, hogy akkor nem indul el a választáson. Puzsér pedig éppen Karácsony szavahihetetlensége miatt – legalábbis ez volt az egyik ok – el sem indult az előválasztáson, úgyhogy Karácsony már megint azt csinálja, hogy belezavarodik abba, amiket korábban mondott, és azért hazudik, mert nincs már visszaút, ezt tudom mondani. Én pedig... mutasson egy olyan nyilatkozatot, ahol azt mondtam, hogy nem lehet vita. Csak azt mondtam, hogy feltételeim vannak. És nem tudok úgy beszélni most, hogy Berki Krisztián vagy Puzsér vagy Karácsony. Három ellenfél vívta ki azt a jogot hivatalosan hitelesítve, hogy kihívó lehet, így van? Milyen demokratikus szabály alapján emelnek ki közülük valakit?

puzsér róbertPuzsér Róbert
 
2006-ban is több kihívója volt Demszky Gábornak, és a vitát...

 – Nem is engedték!
 
Ön 2006-ban óbudai, kerületi polgármester volt, a Fidesz-KDNP által támogatott független főpolgármester-jelölt, és Demszky Gábor főpolgármesterrel szeretett volna vitázni.

– Így van.
 
2006 szeptemberében ön azt mondta neki, legyen benne “virtus és becsület”, és “mint férfi a férfival” álljon ki önnel vitázni. Ha kibújik a kettős vita alól, az gyávaság. Amikor pedig Katona Kálmán is bejelentkezett, mint az MDF főpolgármester-jelöltje vitázni, Ön azt mondta, hogy a “kis baloldali pendliző törpepártnak” a jelöltjével ketten minek vitáznának, arra ott van a listavezetők vitája. Mi a különbség?

 – Pontosan azt mondom, hogy akkor ne legyen különbség.

De most Karácsony egy kerületi polgármester Zuglóból, és kihívja a főpolgármestert, Önt vitára. Karácsony nem Puzsért akarja leváltani...

 – De Puzsér is ugyanúgy engem akar leváltani, többször elmondta.
 
Karácsony Gergely az ATV Startban már azt is elmondta, nincs tiltott terület a számára, Zuglóról is bármikor szívesen vitázik, neki semmilyen feltétele nincs és minden feltételt elfogad, amit ön mond neki.

 – Bocsánatot kérek, erről mindennap mást mond.
 
De most ez volt a legutolsó álláspontja.

 – Nem a legutolsó, ez a “jelenlegi” álláspontja. Nekem e-mailt küldött, mindjárt bemutatom magának. Bár sok itt a papír, de ha annyira lovagol ezen a témán, akkor megmutatom. Ez tényleg nevetséges már, ami itt folyik. Egyszerűen nevetséges! Van, ahol azt írta nekem, hogy ő csak két személy közti vitát képzel el. Aznap este bemondta az ATV-ben, hogy tőle aztán mindenki ott lehet vitán. Rá egy napra újabb e-mailt küldött nekem, ahol megint a kétszemélyes vitát követeli, kizárva minden egyebet. Egyszer azt mondja, hogy ő minden feltételt elfogad, aztán küld nekem egy e-mailt, hogy nem, ne legyen semmilyen feltétel. Hát egyszerűen Karácsonyt nem lehet követni, mert minden nap mást mond. Ma “legutóbb”. Holnap is lesz “legutóbb”, meg azután is lesz egy “legutóbb”.
 
Jól értem, ön azt állítja most, hogy Karácsony Gergely nem is akar főpolgármesteri vitát, önnel kettesben?

– Énszerintem valójában nem. Különben nem mondana mindig mást.
 
És miért ne akarna?! Ez elég abszurd. Fél?

 – Igen. És miért lenne abszurd? Látta Karácsony nekem írt e-mailjeit, hallotta őt az ATV-ben nyilatkozni. Minden nap mást mond. Ön is láthatta.
 
Azt állítja, hogy fél öntől? Dehát ő mindent megtesz...

 – Gyáva. Puzsértól is fél és tőlem is. Én nem mondtam azt soha, hogy ne legyen vita. Ne haragudjon, a kihívottnak lehetnek feltételei. Az előbb láthatta, hogy össze-vissza beszél. Mást mond az ATV- ben, és egész mást írogat nekem. És azt is mondta, hogy én félek. Honnan tudja, hogy félek? Ki hiszi el, hogy én félek? Ne haragudjon, ki volt az, aki bejárt végig a Nap-keltébe a jelenlegi kormánypárti oldalról. Bár én nem vagyok párttag. Ki az, aki bejár az ATV-be? Ki az, aki elmegy a Klubrádióba, aki nyilatkozik a 168 Órának? Rajtam kívül ki van még? Ha annyira félnék Karácsonytól, akkor miért ragaszkodtam volna foggal-körömmel ahhoz első helyen, hogy közvetlen választás legyen?

karácsony gergely Karácsony Gergely
 
Azt állítja, hogy Karácsony Gergely az, aki akar bújni a vita elől, és ön az, aki áll elébe?

 – Biztos vagyok benne. Csak ő az ellenkező látszatot kelti... Nincs mögötte semmilyen teljesítmény. Szimulál. A feltételeket elengedi a füle mellett. Mindenféle népámító lózungokat kiabál a levegőbe, minthogy “szia, Kriszta, üdv a fedélzeten”. Ez éppen olyan.
 
 És ön nem akar kibújni?

– Ön lassan 30 éve ismer. Mikor, kitől féltem?
 
Akkor a kérdés, mikor lesz vita? Lesz még egyáltalán október 13-a előtt?

– Nála van a labda. Egyszer megírtam neki. Maradjunk abban, alapfeltétel, hogy vitázzon Puzsérral. Utána jöjjön vissza, és akkor megegyezünk a feltételekben. Vagy nem. Nem rajtam múlik. Moderátor nem lehet, egymást lehet kérdezni, ha eljutunk odáig. A Puzsérral való vitát nem úszhatja meg. Maguknak az ATV-ben mondta Puzsér, hogy kiállna  Karácsonnyal.
 
 De önök egymást kérdeznék Karácsonnyal?

– Akkor majd igen. Csak úgy lehet a felkészültségről meggyőződni. Nem előre egyeztetett témákat bebiflázni. De a Puzsér-vita után lehet visszatérni a konkrét feltételekre.
 
Ez egy nyilvános tévévita lenne?

– Olyan furcsákat kérdez. Ne haragudjon, én olyan egyszerű válaszokat adok, és maga megpróbálja agyonbonyolítani. Amit Karácsony csinál ezzel a vitával, az egy cirkusz!

Ő ezt másképp látja. Bocsánat, azt ki döntené el, hogy ki győzött Karácsony-Puzsér vitán?

- Nem kell ezt eldönteni. Akkor fogják látni az emberek, hogy ő valóban annyival erősebb-e Puzsérnál, mint mondja. Ennek ez az értelme. A hírek szerint Puzsér bármikor kiáll vele.

PATKÁNY-SZTORI: KARÁCSONY MEGSZAVAZTA, A MEGHALLGATÁSOSDI EGY KAMU
 
Eleget tesz Karácsony Gergely és Trippon Norbert felszólításának, elmegy a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának a meghallgatására a patkánymentesítés ügyében? Ők “Tarlós–Orbán maffiáról” beszélnek, és hogy őket megtévesztették, amikor 47 év után tavaly már nem a Bábolna Bio Kft. nyerte el a fővárosi patkányirtást, hanem az RHNB konzorcium. A fővárosi közbeszerzési bizottság pedig közben megszavazta, hogy az önkormányzat kösse meg a szerződést a konzorciummal. A Bábolna Bio megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) eljárását, és a bíróság új eljárásra kötelezte ezt a grémiumot. Ez a helyzet most...

- Ez az egész meghallgatásosdi egy látványos kamu, a nagy semmiről. Miért mennék el, mikor soha részt nem vettem a közbeszerzési bizottság ülésén? Nem a feladatom, ellentétben Karácsonnyal, aki tagja a bizottságnak. Ez a bizottság most eljátszotta, hogy engem is bekér meghallgatásra, engem, aki az egész folyamatban egy pillanatig sem vettem részt. Ilyen joga a bizottságnak nincs is, a döntései rám nem kötelezőek. Bizottság feladatot a polgármesternek nem is adhat, csak és kizárólag a képviselőtestület, de mivel nem ismerik az önkormányzati törvényt sem, ezért beszélnek összevissza. Másrészt, azt mondják, hogy őket durván félrevezették.

A győztes konzorcium referenciáival van baj, illetve az első pályázati kiírásban megszabott 450 milliós feltételt lecsökkentették 225 milliósra...

- Maga téved, nincs erről szó a bírósági határozatban. És azt meg végképp nem tudom, hogy lehet a “megtévesztés” igaz, mert ez a két ember egymással ellentétes döntést hozott tavaly a fővárosi közbeszerzési bizottságban: Karácsony a jegyzőkönyv tanúsága szerint az ülésen kérdés nélkül megszavazta azt a céget, amit most támad, a konzorciumot. Trippon Norbert viszont nem szavazta meg, ő tartózkodott, ami köztudottan az udvarias “nem”. Én egyetlen percet sem foglalkoztam a patkányüggyel, és semmilyen szerződést nem írtam alá. A bíróság határozatában a Fővárosi Önkormányzat nem is szerepel.

Nem történt bűncselekmény?

- Hacsak Karácsony igen szavazata nem az, akkor nem. Az alperes a  Közbeszerzési Döntőbizottság, de nekik is van 30 napjuk, hogy jogorvoslatot kérhessenek, már az is október 13-a utánra nyúlik. Karácsonyék a fővárosi hivatalra mutogatnak, hogy Tarlós emberei vezették őket félre. Ugyan mivel? Nézze meg a jegyzőkönyvet. A hivatal emberei semmi mást nem csináltak, mint a beérkező ajánlatokat és a beérkezett referenciákat a képviselők elé tették, akik szavaztak erről. Akkor mivel vezették félre? Nem a hivatal dolgozói írták a pályázatokat. Nem a hivatal dolgozói írták a referenciákat. Karácsony megint úgy hazudik, mint a vízfolyás. Karácsony bedobta megint a követ a pocsolyába, hogy ő áll az élére annak, amit ő rontott el!

Viszont ön meg egy vizsgálóbizottság felállítását javasolja az ügyben és Karácsony Gergely meghallgatását. Ez a grémium föláll október 13-a, az önkormányzati választás előtt?

 – A bizottság feláll, de a válaszomhoz hozzáteszem, hogyha valaki elolvassa ezt a jegyzőkönyvet és megnézi a szerződést és megnézi a bíróság határozatát, semmi mást nem állapíthat meg, minthogy Karácsony megint folyamatosan valótlanságokat állít.

Ez egy kampányakció? Egy vizsgálaton, ha  megkérdezik, mit tud Karácsony Gergely mondani azonkívül, hogy megszavazta?

 – Hát azt, hogy félrevezették! Ne haragudjon, de azt nem tehetem meg, hogy telerikácsolják a várost, és akkor én meg azt mondom, hogy meg sem nézzük, hogy mi történt. Nézzük meg!  Én tudom mi történt, Karácsony meg ugyanúgy eljárja a fátyoltáncot, ahogy eljárta a parkolási szerződések ügyében. Most azt mondja, hogy Zugló a kezébe vette a parkolást, miközben ő aláír testületi határozat nélkül valakikkel egy új szerződést. Ne haragudjon, ezért föl lehetne függeszteni! Csak énnekem eszemben sincs följelenteni.

ZUGLÓ: "NEVETSÉGES A TŐMONDATOS HALANDZSÁJA"

Ez nagyon súlyos állítás, nem hiszem, hogy az önkormányzati törvénnyel szemben írta volna alá.

- Hát olvassa el az önkormányzati törvényt! Döbbenet, ami megy Zuglóban, ne haragudjon... Karácsony eladta a kerület megmaradt részvénypakettjeinek az összességét majdnem félmilliárd forintért, miközben arról döntöttek, hogy sportfejlesztésre költik. Az egészet felszívta működésre a költségvetés.

Karácsony Gergely büszke Zuglóra, a polgármesteri teljesítményére, a közparkok, bölcsődék, óvodák felújítására, a zuglói szociális modellre, és azt mondja, a fideszes Papcsák Ferenc polgármestersége idején mínusz 800 milliós volt a számla...

- Megint “röviden” hazudozik és önmagának is ellentmond Zugló pénzügyi helyzetét illetően. Zuglóról nevetséges az újabb tőmondatos halandzsája, semmit nem tudni az ő ottani „teljesítményéről”. Nem én írtam le, zuglóiak. Évi száz lakás felépítéséről dönthet a közgyűlés. Egyetlenegy darab nem épült meg belőle, és mindig bérlakásépítéssel kampányol, 116 bérháza van. Hallunk itt a szakrendelőkről. 2016-ban döntött a zuglói képviselő-testület, hogy mindkét szakrendelőjét felújítja. Be kellett volna tervezni a ’17-es költségvetésbe, még tervek sem készültek. A kerületnek 2 milliárd forintnyi kintlévősége van, amit lehetetlen behajtani. A kerületben majdnem 600 ezer forint a képviselők tiszteletdíja. Zugló egyetlen méter kerékpárutat sem épített a ciklusban, egyetlen métert sem. Mi 35 km-t építettünk, és nem én mutogatom magam a kampányban mindenütt a biciklivel. Zöld Zuglóról beszél Karácsony állandóan, miközben olyan építési szabályzatot fogadtak el a testületben, ami a beépíthetőséget 30 százalékkal növeli a kerület egyharmadának.

Zugló, építési engedély: a Városligetet beépíti a kormány kulturális létesítményekkel. “Városliget: nem beépíthető” - tudja, hogy ki volt a polgármester, amikor elfogadták ezt az építésügyi szabályzatot, a fideszes Papcsák Ferenc.

 – Ha ezt a kerület ki tudja mondani, akkor miért a fővárosról beszélnek, miközben a törvény alapján vitte el a kormány. Soha nem ajánlottuk föl a Városligetet. Sőt, én mentettem meg a Széchenyi Fürdőt, a Vajdahunyad várat, a Műjégpályát, az Állatkertet. Én akadályoztam meg, hogy az állam elvigye. Én akadályoztam fővárosi területen az Úttörőstadion átépítését. Én akadályoztam meg a Margitszigeten, hogy kilencemeletes teniszcsarnokot építsenek. Azt mondja Karácsony, hogy a főpolgármesternek vétójoga volt, de ezt csak 2019-ben kaptam meg a fejlesztési tanácsban. 2017-es döntéseknél kéri számon a vétójogot? Hát most vagy ennyire tájékozatlan, és akkor muszáj azt mondanom, hogy hülye. A másik eset meg az, hogy szándékosan hazudik és félrevezeti a közvéleményt.

ODAADJA-E A KORMÁNY? BUDAPESTNEK IGEN, KARÁCSONYNAK NEM BIZTOS

Az ön szerint nem zsarolás, hogy Gulyás Gergely miniszter megerősítette a kormányinfón, hogy ha Karácsony Gergely győz, nem lesz érvényes a Tarlós-Orbán megállapodás, mely 2030-ig szóló fejlesztések, beruházások 1000 milliárdos  csomagja.

 - Ne forgassák ki miniszter úr szavait, ez nem egy személyes, hanem egy politikai megállapodás.
 
De ha Karácsony győz, és nem lesz meg az 1000 milliárdos fejlesztés, akkor tényleg úgy tekintenek Budapestre, mintha az önök hitbizománya lenne.

 – Hát, ha három szót mondhatok egyfolytában, akkor lehet, hogy válaszolok. Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy a város ezeket a projekteket nem kapja meg! És itt nem is pénzről volt szó, hanem arról, hogy hogyan adja a kormány ezeket a projekteket Budapestnek: a főpolgármesteren keresztül vagy más úton. Az a kérdés, hogy módja lesz-e Karácsonynak lebonyolítani ezeket, aki nyilvánvalóan látszik, hogy Zuglóban sem tudott semmit lebonyolítani.

Karácsony Gergely egy “díszpinty” sem lenne főpolgármesterként? Az ő győzelme esetén a kormány, és a kétharmados parlamenti többség a közszolgáltatókat államosítaná? Minden hatáskör a kormányhoz kerülne?

– Bocsánat, ön úgy kérdez, hogy azzal akarja sugallni a válaszomat! Ne haragudjon, ha nem én ülök majd ebben a székben, nem az én feladatom prognosztizálni, hogy hogy változnak majd a jogszabályok, hogy mennyi hatásköre lesz a főpolgármesternek. Most a lényeget mondom el: a projekteket Budapest semmiképp nem veszíti el és Budapest számára csak az a lényeg, hogy ezek a projektek teljesülnek-e vagy nem. Ezt mondta Gulyás Gergely miniszter úr is.

Ez nem zsarolás? A választók befolyásolása.

– Hát miért lenne az? Hogy lehet erre azt mondani? Itt arról van szó, hogy rá merik-e bízni olyan emberre, aki folyamatosan azt bizonyítja, hogy ezeket nem tudja lebonyolítani. Erről van szó, nem pedig másról. Erre azt mondani, hogy zsarolás, meg a város elveszíti a támogatást, ez, ne haragudjon, ez gazemberség! És még valami: ha Karácsony olyan erős, olyan kemény, olyan ügyes, amilyennek hiszi magát, akkor mitől fél? Ő mindig elmondja, hogy ő majd “nem adja”, ő majd “megvétózza”. Majd elmegy és kitapossa Orbán Viktorból az erősebb megállapodást, mint amit én tudtam, nem igaz?

FIDESZ-LOGÓK: MAJD A VÉGÉN, KICSIK LESZNEK

Orbán Viktor részt vesz az ön kampányában?

- Miért venne részt? Gyurcsány Ferencet hallotta a kampányban megnyilvánulni Karácsony mellett, látott közös fotót? Pedig a DK-nak jelöltje is Karácsony. Mi nem vagyunk összekötve a miniszterelnökkel! Van nekünk egy csomó vitánk. És még lesz is. Hallaná valaki, hogy négyszemközt milyen éles vitáink voltak már. A saját közösségemmel a viták több energiát vettek el az elmúlt kilenc évben, mint az ellenzékkel, mert az ellenzék gyenge volt, Karácsonnyal az élen. A Fideszben mindenki tudja ezt, volt ilyen Matolcsyval, Varga Mihállyal, Lázár Jánossal, csak Karácsony hazudja az ellenkezőjét. De a családmodell, európai keresztény kultúra- és szokásjogok, nemzetállam kérdésében egyetértés van... Nekem a Pikó ügyről a saját közösségemen belül is volt vitám.  Egy ilyet én óvatosabban kezelnék. Nem helyes, hogyha egy választási kampány törvénysértésbe torkollik, de ettől függetlenül most kampány van. A kampányban pedig mindig elszabadulnak az indulatok. Itt lehetett éppen csalás is, meg lehet az is, hogy a csalást valakire igazságtalanul akarják rábizonyítani, sőt lehet erőszak is. De lehet provokáció is, mert esetleg valaki azon igyekszik, hogy mártírt csináljon magából.

Utoljára tavaly november 17-én, Budapest alapításának 145. évfordulóján volt Orbán Viktorral közös fotójuk a Vármegyeházán, a díszünnepségen. Október 13-ig már nem lesz közös fotó?

- Miért lenne?

Fidesz–KDNP logó azért lesz majd a plakátjain?

 – Majd a végén lesznek, hogyne, hát kötelező kitenni a logót. Én az ő jelöltjük vagyok. Hát ki tagadta le valaha? Senki.

Azért, mert öt évvel ezelőtt úgy emlékszem, hogy egy olyan plakát volt, ami sötétkék volt és csak főpolgármester úr látszott rajta és Budapest címere.

- Úgy van!

A Budapest címert akkor a választási bizottságnál ezt kifogásolták. De most látható lesz a Fidesz logó a plakátjain? Nagy lesz, vagy a plakát alján eldugva pici kis logó?
 
– Úgy, ahogy másoknál.
 
Ahogy a fideszes polgármestereknél?

– Nem, úgy, ahogy, mondjuk, Karácsonynál. Ott is kicsivel vannak a pártlogók feltüntetve. Nekem miért kéne a fő helyre tenni? Már megint a kettős mérce?

Akkor Orbán Viktor miniszterelnök egyáltalán nem fog bekapcsolódni az Ön kampányába?

– Hát eddig bekapcsolódott? A köztársasági elnökkel együtt október 6-án koszorúzok és mondok egy beszédet a Vértanúk Napján, de azt sem a miniszterelnökkel. Én nem tudok ilyenről és nem is szerveznek közös programot. Az én kampányomban mint kampánytámogató mikor szólalt meg a miniszterelnök nyilvánosan?

gulyás gergelyGulyás Gergely

A múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor Karácsony Gergelyt alkalmatlannak nevezte, mert háborúzni akar a kormánnyal, bár nem mondta ki a nevét. A miniszterelnök önt dicsérte, ön mellett kampányolt.

- Gulyás Gergely valamit mondott, amit kiforgattak. Gulyás Gergely Orbán Viktor kancelláriaminisztere. Engem nem tudott megkerülni, mert a személyemet érintette az ügy. Erre nem mondhatja azt, hogy mellettem kampányol. Gyurcsány Ferenc is a győzelemre erőtlennek mondta korábban Karácsonyt. A miniszterelnök egyetlenegyszer nem kampányolt, nem osztott röplapokat mellettem, nem tartott sajtótájékoztatót.

Ez igaz. Mikor kezdi a főpolgármesteri kampányát?

- Hogy hogy mikor kezdem?! Már legalább tízszer elmondtam, mit teljesítettem. Én nem akarom hangzatos szlogenekkel manipulálni a közvéleményt, az nem kampány!

MEGAFON: "EGYSZERI ÉS VISSZAVONHATATLAN ALKALOM"

Ha Karácsony Gergellyel nem vitázott, miért “vitázott” Tordai Bencével a Margitszigeten faültetés közben megafonnal,  “beteg”, “bolond” és más méltatlan minősítéseket neki címezve? Ez a vitastílus hoz vagy visz Ön szerint szavazatot a kampányban?

- Nem az újságírók mellett állt, hanem már lépett felém a kezében egy papírral, hogy átadja. Ő odajött provokálni. Ezzel az emberrel én soha nem beszéltem eddig, csak úgy nevezem, hogy a demokrácia szélső értéke. Az én szememben egy kiképzett provokátor. Mit művel mindig a Parlamentben,  a köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel, vagy  Gulyás Gergellyel? Ezt az embert az ország erről ismeri. Ott volt a tévészékház cirkusznál is... A Margitszigetre is odajött egy olyan ünnepélyre, amihez semmi köze nem volt. Ott volt egy nála másfélszer idősebb miniszter, a kétszer idősebb főpolgármester, aki felé már lépett. Aztán én odamentem hozzá tényleg. Már nyújtogatta előre a papírját, hogy nekem odaadja. Odajött provokálni. A hangosbeszélő csak azért volt ott, mert félig viccből számítottunk rá, hogy ugyanúgy ezzel fognak odajönni, mint az előző este, Karácsony aktivistái a Dohány utcában... És hogy a kérdés leglényegesebb részére válaszoljak: ez egy egyszeri, de visszavonhatatlan alkalom volt a Margitszigeten. Mert azt akartam, hogy Tordai Benedek egyszer megérezze, hogy nem tud mindig akadálytalanul végig menni azon az úton, amit ő oly szívesen és tiszteletlenül követ. Ennek az embernek egyszer ezt meg kellett éreznie... Karácsony Gergely itt volt nálam valamikor tavasszal, és ő könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány. Ehhez képest egyfolytában gyalázkodik... Ő jelentkezett be, nem én hívtam. Azt kérte, hogy ne legyen durva a kampány, és azt kérdezte tőlem, hogy szerintem hogy fog a Fidesz viselkedni és hogy fogok én.

PÁRTON KÍVÜLI FIDESZES? "TULOKSZERŰ BUTASÁG"

Ő időközben nyilatkozott erről az ATV Egyenes beszédben. Azt mondta “ilyen buta nem vagyok”, ostoba lett volna, ha nem számít rá, hogy durva lesz a kampány.

- Karácsonynak én akkor azt válaszoltam, hogy azt, hogy a Fidesz hogy fog veled viselkedni, nem tudom megmondani, mert igaz, hogy a Fidesz támogat engem a választáson, mint mindig, de ezt előre nem tudom megmondani. Akkor is támogatott a Fidesz, mikor 6 százalékos párt volt. Mindig azt írják, hogy én ’90-ben az SZDSZ jelöltje voltam. Hát nem, én az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltje voltam. De Te tudod, miket mondtál, milyen viszonyt alakítottál ki velük. És azt mondtam még neki - ha letagadja, akkor egy gazember – hogy nézd, Gergő, te bejöttél velem a ringbe, én ki foglak téged ütni. Te választottad, hogy bejössz, nem én kértelek. Egyet tudok megígérni, hogy nem fogok övön alul ütni. Ő egyfolytában övön alul ütöget. Harminc éve kampányolok. Ennyi botrányos csúsztatást, simlisséget és hazugságot, mint ebben a kampányban én harminc év alatt soha sehol nem tapasztaltam még. Hát itt a legnyilvánvalóbb módon a csillagot is letagadják az égről!

Azzal a definícióval egyetért, hogy ön “a párton kívüli fideszes”?

- Nézze, ez egy tulokszerű butaság, azt kell mondjam. De nyilván nem fordítok hátat egy politikai közösségnek, ami nemcsak a Fidesz. Egyelőre én nem vagyok párttag és én összesen életemben egy párt tagja voltam. Gondolja meg, Karácsony hat politikai formáció tagja volt...

 

Ajánlom

További belföldi híreink