Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-18 16:45:00

Tarlós: Karácsony nálam könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány

Itt volt nálam Karácsony Gergely valamikor tavasszal, és ő könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány. Ehhez képest egyfolytában gyalázkodik- nyilatkozta az atv.hu-nak Tarlós István. A főpolgármester azt válaszolta: „Gergő, te bejöttél velem a ringbe, én ki foglak téged ütni”. A holnap megjelenő interjúban - melyből most részleteket közlünk -, azt is elmondta, egy televíziós vitát tudna elképzelni Karácsonnyal úgy, hogy egymást kérdezik, feltéve, "ha eljutnak odáig".

Tarlós: Karácsony nálam könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány
Tarlós István

Mikor kezdi a kampányt? - kérdeztük meg Tarlós Istvánt az atv.hu-nak adott interjúban, melyből részleteket közlünk, a teljes interjú holnap jelenik meg. “Hogy hogy mikor kezdem?! Már legalább tízszer elmondtam, mit teljesítettem. Én nem akarom hangzatos szlogenekkel manipulálni a közvéleményt, az nem kampány!” - válaszolta.
 
Orbán Viktor nem vesz részt a főpolgármesteri kampányában?
 
“Hallotta egyszer is részt venni? És miért venne részt? Mi nem vagyunk összekötve a miniszterelnökkel, van nekünk egy csomó vitánk. És még lesz is! Hallaná valaki, hogy négyszemközt milyen éles vitáink voltak már. A saját közösségemmel a viták több energiát vettek el az elmúlt kilenc évben, mint az ellenzékkel, mert az ellenzék gyenge volt, Karácsonnyal az élen. A Fideszben mindenki tudja ezt, csak Karácsony hazudja az ellenkezőjét”. De a családmodell, európai keresztény kultúra- és szokásjogok, nemzetállam kérdésében egyetértés van - teszi hozzá. Tarlós István azt is elmondta, hogy a Fidesz-KDNP logó természetesen rajta lesz a plakátjain, “ahogy Karácsonynak is ott van” - mondta Tarlós István, hozzátéve: “Harminc éve kampányolok. Ennyi botrányos csúsztatást, simlisséget és hazugságot, mint ebben a kampányban én harminc év alatt soha sehol nem tapasztaltam még. Hát itt a legnyilvánvalóbb módon a csillagot is letagadják az égről!”.
 
Pikó-ügy
 
“Nekem erről az ügyről a saját közösségemen belül vitám volt. Egy ilyet óvatosabban kezelnék - mondta a Pikó-ügyről, és a józsefvárosi kampányközpontban végzett rendőrségi “házkutatásról” Tarlós István. “Nem helyes, hogyha egy választási kampány törvénysértésbe torkollik, de ettől függetlenül most kampány van. A kampányban pedig mindig elszabadulnak az indulatok. Itt lehetett éppen csalás is, meg lehet az is, hogy a csalást valakire igazságtalanul akarják rábizonyítani, sőt, lehet erőszak is. De lehet provokáció is, mert esetleg valaki azon igyekszik, hogy mártírt csináljon magából”.

"A demokrácia szélsőértéke”

 - így minősítette a főpolgármester a párbeszédes Tordai Bencét, amikor a Margitszigeten folytatott ötperces megafonos vitáról kérdeztük.

“Nem az újságírók mellett állt, hanem már lépett felém a kezében egy papírral, hogy átadja. Ő odajött provokálni. Ezzel az emberrel én soha nem beszéltem eddig, csak úgy nevezem, hogy a demokrácia szélső értéke. Az én szememben egy kiképzett provokátor. Mit művel mindig a Parlamentben, a köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel, vagy Gulyás Gergellyel? Ezt az embert az ország erről ismeri. Ott volt a tévészékház cirkusznál is... A Margitszigetre is odajött egy olyan ünnepélyre, amihez semmi köze nem volt. Ott volt egy nála másfélszer idősebb miniszter, a kétszer idősebb főpolgármester, aki felé már lépett. Aztán én odamentem hozzá tényleg. Már nyújtogatta előre a papírját, hogy nekem odaadja. Odajött provokálni. A hangosbeszélő csak azért volt ott, mert félig viccből számítottunk rá, hogy ugyanúgy ezzel fognak odajönni, mint az előző este, Karácsony aktivistái a Dohány utcában... És hogy a kérdés leglényegesebb részére válaszoljak: ez egy egyszeri, de visszavonhatatlan alkalom volt a Margitszigeten. Mert azt akartam, hogy Tordai Bence egyszer megérezze, hogy nem tud mindig akadálytalanul végigmenni azon az úton, amit ő oly szívesen és tiszteletlenül követ. Ennek az embernek egyszer ezt meg kellett éreznie” - mondta Tarlós István az interjúban, hogy miért “vitázott” Karácsony emberével.
 
Meghallgatás? “Kamu”

"Ez egy látványos kamu, a nagy semmiről”

 - mondja Tarlós István arról, hogy a patkánymentesítés miatti bírósági ítélet miatt Karácsony Gergely és Trippon Norbert szocialista politikus meg akarja hallgatni őt is a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának az ülésen. Esze ágában sincs megjelenni, a bíróság határozatában a Fővárosi Önkormányzat nem is szerepel. “Azt mondják, hogy őket durván félrevezették, nem tudom, hogy lehet ez igaz, mert ez a két ember egymással ellentétes döntést hozott a közbeszerzési bizottságban. Karácsony kérdés nélkül megszavazta azt a céget, amit most támad (a patkánymentesítést végző konzorciummal kötött szerződést - a Szerk.) Trippon Norbert viszont nem szavazta meg, ő tartózkodott. Én egyetlen percet sem foglalkoztam a patkányüggyel, és semmilyen szerződést nem írtam alá”. Nem történt bűncselekmény? - kérdeztük, mire a főpolgármester azt mondta: “hacsak Karácsony igen szavazata nem az, akkor nem”. Az alperes a Közbeszerzési Döntőbizottság, de nekik is van 30 napjuk, hogy jogorvoslatot kérhessenek, már az is október 13-a utánra nyúlik. Karácsonyék a hivatalra mutogatnak, de ha valaki kinyitja a fővárosi közbeszerzési bizottsági jegyzőkönyvet, látja, hogy csupán az ajánlatokat és a referenciákat tették a fővárosi bizottság tagjai elé. A döntés nem a Közgyűlés, hanem a bizottság kompetenciája volt, a főpolgármester az egész folyamatban nem vett részt.

Amikor Karácsony felkereste...

Tarlós István arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely korábban felkereste őt. 

"Itt volt nálam valamikor tavasszal, és ő könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány. Ehhez képest egyfolytában gyalázkodik... Ő jelentkezett be, nem én hívtam. Azt kérte, hogy ne legyen durva a kampány, és azt kérdezte tőlem, hogy szerintem hogy fog a Fidesz viselkedni és hogy fogok én. Én azt válaszoltam – ha letagadja, akkor egy gazember – hogy nézd, Gergő, te bejöttél velem a ringbe, én ki foglak téged ütni. Te választottad, hogy bejössz, nem én kértelek. Egyet tudok megígérni, hogy nem fogok övön alul ütni.

Ő egyfolytában övön alul ütöget. Azt mondtam még, hogy a Fidesz hogy fog veled viselkedni, ezt én nem tudom megmondani, mert igaz, hogy a Fidesz támogat engem a választáson, mint mindig. Akkor is támogatott a Fidesz, mikor 6 százalékos párt volt. Mindig azt írják, hogy én ’90-ben az SZDSZ jelöltje voltam. Hát nem, én az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltje voltam”. De Te tudod, miket mondtál, milyen viszonyt alakítottál ki velük.
 
Arra, hogy Karácsony Gergely ezen a beszélgetésen már felvetette-e, hogy legyen főpolgármester-jelölti vita, Tarlós István azt mondja: “Szó sem esett ilyenről. Csak kérlelt, hogy ne legyen inkorrekt és kemény a vita. Hát az ő részéről azt nem mondanám, hogy kemény, de totálisan inkorrekt a kampány az első pillanattól fogva”.
 
Tarlós István a vitáról (interjúrészlet):

Most az a feltétele főpolgármester úrnak, hogy előbb Karácsony vitázzon Puzsérral, illetve legyen meg a kihívók között a vita, ezt nyilatkozta. Akkor az is előfeltétel, hogy Berki Krisztiánnal is vitáznia kell Karácsonynak?

 – Nézze, lehet berkikrisztiánozni, és én is gondolok, amit gondolok...

Tehát akkor Berkivel nem kell, csak Puzsérral?

 – Nem mondtam ilyet. A baloldali sajtó egy része örökké olyan szavakat próbál a számba adni, amiket nem mondtam!
 
Hivatalos jelölt Berki Krisztián is, a Nézőpont Intézet egy százalékosra mérte a népszerűségét...

 – Azt tudom mondani, hogy 2006-ban én is akartam Demszkyvel vitatkozni. Pontosan a jelenlegi ellenzék köre kelt ki magából és jelentette be, hogy csak olyan vita lehet, ahol minden jelölt, aki megszerezte az induláshoz való jogot hivatalosan, részt kell hogy vegyen. Most érdekes módon megváltozott az álláspontjuk, aminek - én ezt rég tudom - egyetlenegy oka van, Karácsony retteg Puzsértól. Meg kéne kérdezni Puzsért, hogy ő is főpolgármesteri vitának tekinti-e a Karácsonnyal való fél évvel ezelőtti beszélgetésüket....
 
Ez a Válasz online által szervezett esemény volt, sajtóbeszélgetés, valóban nem klasszikus közéleti vita, de...

- Mi az oka annak, hogy Karácsony ilyen hülyeséggel jön, hogy ő fél éve már egyszer beszélgetett Puzsérral? Hogy lehet ezt főpolgármesteri vitának tekinteni? Hát ennyire hülyének nézik az embereket? Nézze, én nem tudok úgy beszélni most, hogy Berki Krisztián vagy Puzsér vagy Karácsony. Három ellenfél vívta ki azt a jogot hivatalosan hitelesítve, hogy kihívó lehet, így van? Milyen demokratikus szabály alapján emelnek ki közülük valakit?
 
De 2006-ban is több kihívója volt Demszky Gábornak, és a vitát...

 – Nem is engedték!
 
Ön 2006-ban óbudai, kerületi polgármester volt, a Fidesz-KDNP által támogatott független főpolgármester-jelölt, és Demszky Gábor főpolgármesterrel szeretett volna vitázni.

– Így van.
 
Mindent megtett ezért, 2006 szeptemberében Ön azt mondta neki, hogy legyen benne “virtus és becsület”, “mint férfi a férfival” álljon ki Önnel vitázni, és ha kibújik a kettős vita alól, az gyávaság. Amikor pedig Katona Kálmán is bejelentkezett, mint az MDF főpolgármester-jelöltje vitázni, Ön azt mondta, hogy a “kis baloldali pendliző törpepártnak” a jelöltjével ketten minek vitáznának, arra ott van a listavezetői vita. Mi a különbség?

 – Pontosan azt mondom, hogy akkor ne legyen különbség.

De most Karácsony egy kerületi polgármester Zuglóból és kihívja a főpolgármestert, Önt vitára. Karácsony nem Puzsért akarja leváltani...

 – Puzsér ugyanúgy engem akar leváltani, többször elmondta.
 
Karácsony Gergely az ATV Startban kijelentette, nincs tiltott terület a számára, Zuglóról is bármikor szívesen vitázik, neki semmilyen feltétele nincs és minden feltételt elfogad, amit Ön mond neki.
 
– Bocsánatot kérek, erről mindennap mást mond.
 
De most ez a legutolsó álláspontja.
 
– Nem a legutolsó, ez a “jelenlegi” álláspontja. Nekem e-mailt küldött, mindjárt bemutatom magának. Bár sok itt a papír, de ha annyira lovagol ezen a témán, akkor megmutatom magának. Ez tényleg nevetséges már, ami itt folyik. Egyszerűen nevetséges! Van, ahol azt írja, hogy ő csak két személy közti vitát képzel el. Aznap este bemondta az ATV-ben, hogy tőle mindenki ott lehet. Rá egy napra újabb e-mailt küldött nekem, ahol megint a kétszemélyes vitát követeli, kizárva minden egyebet. Egyszer azt mondja, hogy ő minden feltételt elfogad, aztán küld nekem egy e-mailt, hogy nem, ne legyen semmilyen feltétel. Hát egyszerűen Karácsonyt nem lehet követni, mert minden nap mást mond. Ma “legutóbb”. Holnap is lesz “legutóbb”, meg azután is lesz egy “legutóbb”.
 
Jól értem, Ön azt állítja most, hogy Karácsony Gergely nem is akar főpolgármesteri vitát, Önnel kettesben?
 
– Én szerintem valójában nem. Különben nem mondana mindig mást.
 
És miért ne akarna?! Ez elég abszurd. Fél?
 
– Igen. És miért lenne abszurd? Látta Karácsony nekem írt e-mailjeit, hallotta őt az ATV – ben nyilatkozni. Minden nap mást mond. Ön is láthatta.
 
Azt állítja, hogy fél Öntől? De hát mindent megtesz...

 – Gyáva. Puzsértól is fél és tőlem is. Én nem mondtam azt soha, hogy ne legyen vita. Ne haragudjon, a kihívottnak lehetnek feltételei. Az előbb láthatta, hogy  össze – vissza beszél. Mást mond az ATV – ben, és egész mást írogat nekem.
 
Tehát Ön azt állítja, hogy Karácsony Gergely valójában ki akar bújni a vita elől, és Ön az, aki áll elébe?

 – Biztos vagyok benne. Csak ő az ellenkező látszatot kelti... Nincs mögötte semmilyen teljesítmény. Szimulál.
 
 És Ön nem akar kibújni?

 – Ön lassan 30 éve ismer. Mikor, kitől féltem?
 
Ez a kérdés, mikor lesz vita? Lesz még egyáltalán október 13-a előtt?

– Nála van a labda. Egyszer megírtam neki. Maradjunk abban, alapfeltétel, hogy vitázzon Puzsérral. Utána jöjjön vissza, és akkor megegyezünk a feltételekben, vagy nem. Nem rajtam múlik. Moderátor nem lehet, egymást lehet kérdezni ha eljutunk odáig. A Puzsérral való vitát nem úszhatja meg.
 
Egymást kérdeznék?

 – Akkor majd igen. Csak úgy lehet a felkészültségről meggyőződni. Nem előre egyeztetett témákat bebiflázni. De a Puzsér vita után lehet visszatérni a konkrét feltételekre.
 
Ez egy nyilvános tévévita lenne?

– Olyan furcsákat kérdez. Ne haragudjon, én olyan egyszerű válaszokat adok, és maga megpróbálja agyonbonyolítani. Amit Karácsony csinál ezzel a vitával, az egy cirkusz!

Bocsánat, azt ki fogja eldönteni, hogy ki győzött a vitában Karácsony és Puzsér között?

 -  Nem kell ezt eldönteni. Akkor fogják látni az emberek, hogy ő valóban annyival erősebb-e a Puzsérnál, mint mondja. Ennek ez az értelme. A hírek szerint Puzsér bármikor kiáll vele.
 

Ajánlom

További belföldi híreink