Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-18 05:40:00

Kötelező a nyelvvizsga, mégsem jelentkeznek rá többen a középiskolások

Nem rohannak tömegével nyelvvizsgázni a diákok- tudta meg a magyar nemzet, noha a jövő tavasszal végző középiskolások közül már senki sem juthat be a felsőoktatásba középfokú nyelvvizsga nélkül. A szakember szerint viszont attól, hogy valamit előírnak, a tudás nem jön vele automatikusan.

Kötelező a nyelvvizsga, mégsem jelentkeznek rá többen a középiskolások

Lelkesedésben nincs hiány, később mégis történik valami, ami miatt 8-9 év idegen nyelv tanulás után sem tudja a legtöbb diák nyelvvizsgával befejezni a középiskolát.

Kötelező lesz a nyelvvizsga, mégsem jelentkeznek többen a középiskolások

 

Az iskolák többsége ugyanis a szakember szerint nem a nyelvvizsgára készíti fel a diákokat, hanem egy normál érettségi szintre. Ennek egyik oka, hogy a tanulók eltérő tudásszinttel érkeznek a középiskolába, így ott a tanár jobb híján az alapoktól kezdi az oktatást. Már ha van tanár.

"Nem ritka, hogy a nyelvórát egy pedagógus szakképesítéssel rendelkező, de más szakos tanár tartja meg legalábbis átmenetileg, amíg pótolni tudják a tanárt" - nyilatkozta az ATV Híradójának Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke.

Ez pedig valószínűleg csak rosszabb lesz, épp a mostani szigorítás miatt.

"Államigazgatási szakirányon 1-2%-ot érint ez, informatikai szakirányon 10-15%-ot, ott már fájni fog, de kezelhető a probléma, míg több, mint 50%-ot érint ez az egészségtudományi szakirányokon, és a legvégén ennek a listának a pedagógus szakirány van"

- folytatta Rozgonyi Zoltán.

Szél Bernadett utánajárt annak, van e egyáltalán nyelvstratégiája a kormánynak. A politikus úgy fogalmazott: amit kapott fércmunka, ráadásul annak csak pontszerű részeit fogadta el a kormány.

"A kormány tudatosan arra játszik, hogy kiszorítsa a fiatalokat a felsőoktatásból, ez a politikai tétje ennek a történetnek. Itt nem nyelvvizsgáról van szó, hiszen ha a kormány komolyan arra játszana, hogy itt nyelvtudással rendelkezzenek a diákok, akkor megteremtette volna a feltételeket" - nyilatkozta Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő.

Korábban a kormány tervei közt szerepelt, hogy a középiskolás diákok részt vehetnek egy két hetes külföldi nyelvtanfolyamon, sajtóhírek szerint az első utakat az őszi választások előtte tervezték.

Ezzel kapcsolatban megkerestük ma az EMMI-t, ahol azt írták: Jelenleg az iskolai igényfelmérés zajlik, A diákok tömeges utaztatása 2020 nyarán, jellemzően a nyári szünetben lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink