Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-18 20:36:00

A gyakorlati képzésre helyezik a hangsúlyt az orvosképzésben

Több gyakorlat lesz az orvosképzésben, és ehhez igazítják az egyetemek forrásait is. Emellett a négy orvos- és egészségtudományi egyetem, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium megalapította az Egyetemi Klinikák Tanácsát is. Az egyik rezidens szövetség szerint is több gyakorlatra van szükség, de nem lesz, aki oktasson, mert a bérrendezést továbbra sem oldották meg.

A gyakorlati képzésre helyezik a hangsúlyt az orvosképzésben

Ettől a tanévtől kevesebb időt töltenek az orvostanhallgatók az elméleti tömbben, és többet a klinikákon. A Semmelweis Egyetem szeptembertől a gyakorlati képzést helyezi előtérbe. A hallgatók több hétig reggeltől-estig a klinikákon lesznek, ahol kis csoportokban dolgoznak.

Több gyakorlat lesz az orvosképzésben

 

"A képzési reform az egyetemeken elkülönít egy kétéves elméleti képzést, egy egyéves átmeneti, klinikum előtti képzést, és egy ezt követő hároméves klinikai képzés, amelynek a színtere az egyetemi klinikák" - nyilatkozta az ATV Híradójának Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az orvosi képzést nyújtó egyetemek finanszírozását is ehhez fogják igazítani.

"Megkülönbözteti egy kórháztól vagy országos intézettől, hogy itt valóban klinikai oktatás folyik. Ennek aztán az eszközigénye, a szakember igénye lényegesen magasabb. Tehát ezt kell átgondolnunk, hogy hogyan fogjuk ezt a jövőben másképp finanszírozni, mint ahogy, most tesszük" - magyarázta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

2021-től önálló orvosi, egészségtudományi kutatásfejlesztési alap is létrejön. Palkovics László szerint ugyanis az idegennyelvű orvos és egészségügyi képzés Magyarország egyik legkelendőbb exportcikke, ezért is fontos korszerűsítés.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint is több gyakorlatra van szükség, ugyanakkor a bérrendezés továbbra sem megoldott.

"Oktatók nélkül ez sem fog menni. Az oktatók orvosokat, ápolókat jelentenek. Ha nem invesztálunk a humánerőforrásba, az emberekbe, akkor ez sem fog működni. Hogy egy egyszerű példát mondjak: Michelisz Norbi autója Michelisz Norbi nélkül nem fog menni"- nyilatkozta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Dénes Tamás szerint ez a gyakorlati képzési modell, külföldön már évtizedek óta jól működik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink