Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-17 06:10:00

Uzsorásoknál landolhatnak a nyugdíjasok rezsiutalványai

Uzsorások teszik pénzzé azokat a rezsiutalványokat, amelyeket a legszegényebbektől vesznek el a korábbi tartozásaik fejében - ezt állítja a Nyugdíjas Parlament elnöke. Az utalványaikat azonban olyan nyugdíjasok is kínálják az apróhirdetési oldalakon, akik nem tudják felhasználni a blankettákat, vagy nem jutnak el a szolgáltatóhoz, hogy érvényesíthessék a támogatást.

Uzsorásoknál landolhatnak a nyugdíjasok rezsiutalványai

„Most vettem ki a postaládából, nem tudom, mit kezdjek vele, mert lakótelepen lakom, távfűtés van…” – nyilatkozta egy nyugdíjas.

Azonban nem ez az asszony az egyetlen nyugdíjas, aki nem tudja számára is megfelelő módon felhasználni a rezsiutalványokat. A 9 ezer forintos utalványok az apróhirdetések között is megjelentek a világhálón, az egyik hirdetőt telefonon értük el.

„Egy hirtelen gondolat volt, az alapötlet talán az, hogy nem sokat érünk vele. Tehát már akinek ennyi a rezsije, az szerencsés ember, de gyakorlatilag én mindegyik számlámat be is fizettem, de még ha most fizetném be, akkor is jelentősen ki kell pótolni, és azért ahhoz nem kell túl sok ész, hogy azt tudjuk, hogy a nemzeti közművek állami monopólium” – árulta el egy másik nyugdíjas.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint nem csak az a probléma, hogy a támogatás a szénnel-fával fűtő vidéki nyugdíjasoknak nem jelent érdemi segítséget, hanem az, hogy a legszegényebb településeken a rezsiutalványok az uzsorásoknál landolnak.

„Ezek az uzsorások összegyűjtik a településen a nekik tartozóktól az utalványokat, és 30-40-50 rezsiutalványt bocsátanak az interneten keresztül árverésre, vagy értékesítik. - Mennyi ilyenről hallottak? - Mi konkrétan háromról tudunk, akik név szerint és településről is, de ismerve a vidék kiszolgáltatottságát, azt hiszem, ez 50-60-100 ember is lehet ilyen” – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a rezsiutalvánnyal 2,7 millió nyugdíjasnak segít a kormány a fűtési szezon előtt – ehhez képest alacsony a visszaélések száma.

„Szerintem az emberiség még nem talált ki olyan dolgot, amivel ne éltek volna vissza. Viszont hogyha megnézi az interneten a találatok számát, akkor a 2,7 millióból három ilyen ajánlat volt fenn. Három. Ezt tudomásul vesszük, ilyen jelenségek vannak” – árulta el Kósa Lajos a Fidesz önkormányzati kampányfőnöke.

Az utalványok továbbértékesítéséről megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is: egymondatos válaszuk szerint „Az utalvány a nyugdíjasok döntő többségének valódi segítség és a kormány számára ez a fontos.”
 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink