Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-17 18:33:00

Gyerekek előtt borult fel egy tűzoltóautó

Iskolásoknak rendezett bemutatón borult fel egy tűzoltóautó Vácon. Öten ültek a kocsiban, mindannyian megsérültek. A baleset egy a tűzoltók által kifogásolt Rába-Renault kocsival történt, többek között fékrendszere és borulékonysága miatt panaszkodtak rá.

Gyerekek előtt borult fel egy tűzoltóautó

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatának egyik programja volt a katasztrófavédelmi bemutató. A szimuláció szerint egy bajba jutott autóhoz siettek a tűzoltók, a jelenet azonban pillanatok alatt valósággá vált.

A tűzoltó autó kanyarodás közben előbb balra billent és két keréken ment, majd átbillent jobbra és eldőlt. Az autóban öt tűzoltó volt.

„A rendezvényt mentők is biztosították, úgyhogy a helyszínen volt a segítség, azonnal elkezdték a sérültek ellátását. Két mentőautót is riasztottunk még pluszban a helyszínre, összesen 5 sérültet szállítottak kórházba, egyikük súlyosabb végtagsérülést szenvedett, a többiek zúzódásokkal megúszták a balesetet„ - nyilatkozta az ATV Híradójának Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Gyerekek előtt borult fel a tűzoltóautó

 

A bemutatót gyerekeknek szervezték a Duna parton. Így az egész baleset felsősök és középiskolások előtt történt. Közülük sokan megijedtek, de nem voltak veszélyben.

„Először kb mindenki azt hitte, hogy a bemutató része, de aztán rájöttünk, hogy nem, ez nem a műsor része” - mondta Bokros  Dominik Zoltán.

A balesetet a rendőrség a katasztrófavédelemmel közösen vizsgálja.

„Több bemutatón veszünk részt évente, nem ez az egyetlen bemutatónk van, rengeteg bemutatón vettünk rész az évek során, ebben az évben is, de eddig ilyen még nem történt, ez az első ilyen jellegű eseményünk” - nyilatkozta Csámpai Attila a Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A baleset a hírhedt Rába-Renault kocsival történt. Ezeket néhány éve vette a katasztrófavédelem, a tűzoltók azonban nem szeretik. Tavaly, év elején a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének egyik alelnöke, 18 oldalas hibalistában írta le a típussal kapcsolatos aggályaikat. A tűzoltók bekért tapasztalatokat, fotókkal is alátámasztották.

 „A kollégák a használat során panaszkodtak több mindenre, ebben a bizonyos cikkben ez fel is van sorolva, panaszkodtak arra is, hogy a stabilitása nem a legjobb ennek a gépjárműfecskendőnek, illetve a fékrendszerével is vannak problémák. Fékezéskor "rázza" a kormányt, illetve igen erősen kell fogni a kormányt, hogy úton tudják tartani a gépjárművet” - mondta Vido Attila, a Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke.

A bemutatón történt baleset után a sérült tűzoltóautót daruval emelték el és szállították el a helyszínről. Úgy tudjuk délután a sérült tűzoltók mindegyikét kiengedték a kórházból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink