Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-17 15:40:00

Weber: A néppárti frakció igazságosan bírálja el Trócsányit

Manfred Weber arról beszélt ma, hogy a Néppártnak “különleges a kapcsolata” a Fidesszel, a párt még mindig felfüggesztett tagsággal működik, de Trócsányi László biztos-jelölt “igazságos elbánásban” kell, hogy részesüljön - számol be a Magyar Nemzet. Az atv.hu szombaton írta meg: a néppártiak a szociáldemokratákkal “deal”-re készülnek, és ennek Trócsányi bizottsági megszavazása is a része lehet.

Weber: A néppárti frakció igazságosan bírálja el Trócsányit

Szombaton számolt be brüsszeli források alapján az atv.hu arról,  hogy egy “deal” körvonalazódhat Brüsszelben: eszerint, ha a baloldali S&D-képviselők nem utasítják el Trócsányi László magyar biztosjelöltet az európai parlamenti szakbizottsági meghallgatásán, akkor a Néppártiak sem mutatnak piros jelzést a román biztos-jelölt Rovana Plumbnak.

Most a Magyar Nemzet attól számol be, hogy Trócsányi László biztosjelöltsége is szóba került Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének délelőtti sajtótájékoztatóján. A kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e a magyar politikus jelöltségét, Weber leszögezte: valóban „különleges a kapcsolat” a Fidesszel, és a magyar kormánypárt még mindig felfüggesztett néppárti tagsággal működik, ugyanakkor Trócsányi László igazságos elbánásban kell, hogy részesüljön - írja a lap.

„Nem a Fidesz tagja. Tíz évig volt a Velencei Bizottság tagja, anélkül, hogy bármilyen panasz felmerült volna a személyével kapcsolatban. Ugyanakkor egészen egyértelmű, hogy ül majd olyan politikus az Európai Bizottságban, akit a Fidesz delegál.

Ez elkerülhetetlen, ha úgy tetszik, Orbán Viktornak joga van hozzá.

A néppárti frakció is igazságos módon fogja elbírálni Trócsányi László jelöltségét” – mondta Weber Strasbourgban. Hozzátette, Trócsányinak arról is meg kell majd győznie a parlamenti szakbizottságokat, hogy elkötelezett európai. „Viszont ez nem kizárólag a magyar biztosjelölt feladata, másoknak is választ kell majd adniuk ugyanerre a kérdésre” - mondta.

Weber egyébként a bizottsági tagjelöltek névsorának kihirdetése után, múlt héten fogadta az Európai Néppárt biztosjelöltjeit, ám Trócsányi László nem kapott meghívót a találkozóra – épp a Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt.

Ajánlom

További belföldi híreink