Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 20:33:00

Varga Judit a meghallgatásról: Nem volt kiabálás, de boszorkányüldözés folyik

Jogilag le kellene zárni az ügyet, minden jogi kérdést tisztázott, “nem volt kiabálás, európai dialógus volt”, de a bevándorláspárti erők boszorkányüldözése folyik Magyarország ügyében - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a mai, brüsszeli meghallgatásáról, amit a 7-es cikkelyes eljárás keretében tartottak. Új meghallgatásra vonatkozó konkrét javaslatot nem tettek.

Varga Judit a meghallgatásról: Nem volt kiabálás, de boszorkányüldözés folyik
Varga Judit igazságügyi miniszter

Azért voltunk ma itt, hogy megvédjük Magyarországot. Nagy lépést tettünk előre. Amit ma végignézhettünk itt, az a bevándorláspártiak bosszúhadjáratának egy újabb állomása, a több mint egy éve indult támadás „hosszú árnyéka volt, mely kivetült ma Brüsszelre” – kezdte brüsszeli sajtótájékoztatóját Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős igazságügyminiszter azt követően, hogy az EU Tanácsának az ülésén ma sor került az első meghallgatásra a 7-es cikkelyes eljárásban.

Boszorkányüldözés
Varga Judit a sajtótájékoztatóján azt mondta: ma a meghallgatáson minden, a Sargentini-jelentésben a bevándorláspárti erők, a liberális elit által már megfogalmazott “alaptalan, hazug, hamis vádat” tételesen cáfolt. Minden jogi kérdést tisztázott, kimerítő válaszokat adott, mindamellett a meghallgatáson a kettős mércét is elutasította - jelentette ki.

Mint mondta, a meghallgatáson is leszögezte, hogy “mi védjük Európát, a keresztény identitást, az európai életmódot”, és ezért minket nem támadni, hanem támogatni kellene, “de egy politikai boszorkányüldözés folyik”.

Jogilag a meghallgatással le kellene zárni a 7-es cikkelyes eljárást
Kérdésekre válaszolva - arra például, hogy mikor lehet vége a 7-es cikkelyes eljárásnak - Varga Judit úgy reagált: jogászként azt kellene erre válaszolnia, hogy a mai meghallgatással le kellene zárni Magyarország ellen ezt az eljárást. Feltéve, ha nem politikai lenne – tette hozzá.

„Karácsonyfa-módszernek” nevezte az eljárást, mert különböző, már lezárt és még folyamatban lévő jogi ügyeket is az eljárás részévé tettek, szerinte ugyanakkor a jogállamiság elvét is sérti az ilyen „politikai beavatkozás”. Mint mondta, kevesebb politikai fókuszt és több szakmaiságot igényelne az ilyen eljárás.

Semmi új nem merült fel
Arra, hogy milyen kérdések hangzottak el a zárt meghallgatáson, Varga Judit azt mondta, „semmi új nem merült föl”, “ugyanaz volt a kotta” mint mindig, a magyar ellenzék által ismételt politikai kérdéseket tették fel a mai meghallgatáson is a migrációról, a Stop Soros törvényről, a magyarországi médiahelyzetről és például az akadémiai szabadságról. Ezek már jól ismertek a nemzetközi sajtóból, “álproblémák” – hangoztatta Varga Judit.

Kiderült: kilenc tagállam élt a meghallgatáson a kérdezés lehetőségével, „fárasztó nap volt, hosszú volt a délután”, ezért néhány tagállam nem is miniszteri, hanem államtitkári szinten képviseltette magát. A németek és a franciák összehangolták a kérdéseket, valószínűleg “energiahatékonysági szempontok miatt” - fogalmazott Varga Judit.

Európai dialógus zajlott
Arra, hogy milyen volt a vita jellege, hangulata, azzal reagált: hogyan várhatnánk el külföldi szereplőktől a magyar alkotmányosság és jogrendszer mélyreható ismeretét?

„Voltak csetlések-botlások, megmosolyogtató kérdések”, de a kollégák “intelligens módon válaszoltak, európai dialógus zajlott a teremben, nem volt üvöltözés, kiabálás” – tette hozzát

Timmermans szerint kellene újabb meghallgatás
A Varga Judit által elmondottakból az is kiderült: nincs új időpont egy következő meghallgatásra.
Frans Timmermans, a leköszönő Juncker-féle Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke mondta a zárszót a meghallgatáson. Később a sajtójelentések szerint Timmermans azt mondta, hogy megítélése szerint szükség lenne újabb meghallgatásokra.

Ajánlom

További belföldi híreink