Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 10:33:00

Súlyos ellentmondás? A DK szerint mindent benyújtottak az Állami Számvevőszéknek

Súlyos ellentmondásba keveredett a Demokratikus Koalíció a párt tavalyi pénzügyi beszámolója kapcsán - írta hétfői számában a Magyar Nemzet. A DK ugyanakkor közleményben ismertette, hogy részükről mindent benyújtottak, amit csak tudtak, és éppen az Állami Számvevőszék nem hajlandó semmilyen együttműködésre.

Mint ismert, tavaly novemberben a DK irodája teljesen leégett, és a tűzben a teljes könyvelésük, a számláik és a könyvelési szerverük is megsemmisült. A párt igyekezett minden elégett dokumentumot pótolni, és eleget is tettek az Állami Számvevőszék ellenőrzése kapcsán kért adatszolgáltatásnak.

„Az ÁSZ azonban további adatokat, bizonylatokat, dokumentumokat kért be, amelyek egy részét - könnyedén megjósolható módon - nem tudtuk pótolni a tűz után” – fogalmaz a párt közleményben. Hozzátették, hogy a sorozatos kérések mellett az ÁSZ teljesen elzárkózott mindenfajta együttműködéstől, még olyan alapvető dolgokban is, mint hogy kiadja számunkra a korábban neki megküldött, az ÁSZ rendszerébe elektronikusan feltöltött számláinkat és könyvelési adatállományunkat, amelyek törvényi kötelességéből adódóan most is a hatóság birtokában vannak.

Súlyos ellentmondás?

A Magyar Nemzet ugyanakkor hétfő számában arról ír a DK és az ÁSZ friss közléseit ismertetve, hogy súlyos ellentmondásba keveredtek Gyurcsányék.  

A számvevőszék szóvivője, Horváth Bálint a Magyar Nemzetnek azt mondta: az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján, egységes eljárási szabályok szerint végzi hét párt, köztük a DK 2017-2018. évre vonatkozó ellenőrzését. Hangsúlyozta: a jogszabályok szerint minden közpénzből működő szervezetnek, a pártoknak is biztosítaniuk kell az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumok megőrzését és tárolását, erre az ÁSZ már tavaly november 20-án, a tűzeset után három nappal felhívta a figyelmet.

A lap emlékeztetett arra, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette tavalyi beszámolóját, ami számos kérdést vet fel. Kitért arra is, hogy az adózás rendjéről szóló törvény kimondja: az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. Márpedig a tűz a DK Teréz körúti irodájában gyulladt ki, nem a Civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyén, a Victor Hugo utcában – írja a lap.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink