Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 13:14:00

Durva: 110 ezer lakáshitel már bedőlt, további 210 ezer is veszélyben?

Több mint százezer lakáshitel dőlt be eddig és még több mint kétszázezer van, ami kockázatokat rejt – egyebek mellett erről beszélt az azénpénzem.hu szerkesztője az ATV Start című műsorban. Lovasi Judit a júniusban elindult állampapírra kitérve azt mondta: rengeteg az 1900 milliárd forint, a készpénzállomány mégsem csökken.

A lakáshitelt igyekeznek rendesen fizetni a magyarok, de a felvett fogyasztási hitelekkel egyre többen csúsznak meg — írta meg az MNB friss adatai alapján a Napi.hu. Ezzel kapcsolatban az énpénzem.hu szerkesztője azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy ezek még nem dőltek be, de már csúszásban vannak, és egyre többen csúsznak bele abba a kategóriába, akik nem tudják/fogják tudni törleszteni tartozásaikat.

A lakáshiteleket emellett törlesztik, de az MNB adatai alapján 110 ezer felmondott lakáshitel van. Ezek a jelzálog-hitelek bedőltek, rajtuk senki nem segített- magyarázta Lovasi Judit, aki szerint tehát több százezer olyan ember van, akiknek a lakhatása veszélyben van, jegybanki adatok alapján pedig további 210 ezer jelzáloghitel minősül kockázatosnak.

Az MNB szerint öt évvel ezelőtt – folytatta – 164 ezer olyan jelzáloghitel volt, ami nem teljesített. Ez a szám az elmúlt öt évben nagyjából lefeleződött. Ezek azok, amelyek már akkor sem fizettek, és ez a 80 ezer csak azért tűnt el a rendszerből, mert valódi segítséget 40 ezer kapott, akik a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerültek. Mint mondta, ez utóbbiakat tudják visszavásárolni a tulajdonosok. A másik 40 ezer esetben vagy saját maguk adták el ingatlanjaikat, vagy kényszerértékesítés történt, amikor a végrehajtó kerül a képbe, elárverezik azt és ennek vége lehet a kilakoltatás. Lovasi elmondta: bár a 164 ezer jelzáloghitel lefeleződött, de az elmúlt öt évben további 30 ezer jelent meg, melyeknek döntő része 2010 előtti, vagyis gyakorlatilag a válság előtti hitelekről beszélhetünk. Ezzel a 30 ezerrel jön ki az a jelenlegi 110 ezres nagyság, amely a bedőlt hitelek számát jelenti.

A bedőlt hitelek nagyobb része devizahitel volt és a válság következtében alakultak így a dolgok- magyarázta a szakember, majd emlékeztetett: a régi devizahitelek forintosításánál kimondták, hogy ezek a szerződések tisztességtelenek voltak, a bankoknak még valamiféle összeget is kellett fizetni.

Közben az is kiderült, hogy eddig 1900 milliárd forintnyit vásárolt a lakosság a júniusban startolt Magyar Állampapír Pluszból. A közgazdász szerint ezzel drasztikusan átalakul a megtakarítási piac, illetve a költségvetés többet fizethet mindannyiunk adójából azzal, hogy a korábbi alacsonyabb kamatozású állampapír helyett az emberek egy része ezt választotta. A kormány azon terve azonban Lovasi szerint mégsem jött be, hogy a készpénzállományt csökkentse, amely így nagyjából 6300 milliárd forintra tehető.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink