Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 11:39:00

Döbbenet: a magyar minimálbér lehet a sereghajtó az EU-ban

A jelek szerint ugyanis a lengyelekkel, a szlovákokkal és a románokkal szemben is hátrányba kerül a magyar minimálbér. És idővel a horvátokhoz képest is leszakadhatunk, aminek következménye, hogy nemcsak a régióban, de az Unióban is a magyar minimálbér lehet a sereghajtó.

Döbbenet: a magyar minimálbér lehet a sereghajtó az EU-ban
Képünk illusztráció

A lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, aminek értelmében jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér a korábban tervezett 2450 zloty helyett – derült ki a napokban. Sőt, a kormányzó Jog és Igazságosság párt további emeléseket helyezett kilátásba, melynek eredményeként 2023 végére 4000 zlotyra vagyis több mnt 305 ezer forintra emelnék a kötelezően adandó legkisebb bért.

A régiónkból azonban nem Lengyelország az első, ahonnan az elmúlt hetekben/hónapokban lendületes minimálbér-emelési tervekről érkeztek hírek – hívja fel a figyelmet cikkében az Mfor.hu. Július végén derült ki a szlovák munkaügyi minisztérium javaslata, mely szerint a mostani 520 eurós minimálbér 580 euróra emelkedne, hosszabb távon pedig szeretnék elérni, hogy az átlagbér 60 százalékának megfelelő összeg legyen a bérminimum.

Látható, hogy mindkét ország esetében bőven 10 százalék feletti minimálbér-emelés van kilátásban, miközben idehaza a hatéves bérmegállapodás értelmében 8 százalékkal emelkedhet a minimálbér jövőre vagyis bruttó 149 ezer forintról közel 161 ezerre. Minden jel szerint azonban nemcsak a lengyelekkel és a szlovákokkal szemben kerül hátrányba a magyar minimálbér. Az ugyanis a román és idővel a horvát minimálbérhez képest is leszakadhat, aminek következménye, hogy nemcsak a régióban, de az Unióban is a magyar minimálbér lehet a sereghajtó.

A bruttó minimálbér változásainál azonban sokkal beszédesebb ha a tervezett bérek nettó értékét vizsgáljuk meg. A KPMG Minimum Wage Survey elemzése alapján nagyon eltérő mértékben adóztatják a vizsgált országok a minimálbéreket. A legnagyobb mértékű elvonás Romániában terheli a kötelező legkisebb bért, a bruttó 41,5 százalékát veszi el az állam különféle adók és járulékok formájában, majd után következik a magyar állam, mely 34 százalékos mértékben terheli a fizetéseket. A lengyeleknél 21, a szlovákoknál 16, a cseheknél pedig mindössze 14 százalékos az elvonás mértéke.

Ez alapján jövőre a magyar minimálbéresek havonta 320 euróból (106 ezer forint) gazdálkodhatnak a mostani 306 euró után. Ennél egyedül Romániában előnytelenebb az érintettek anyagi helyzete, hiszen bruttóban hiába 10 euró a különbség, nettóban jóval nagyobb: mindössze 278 euróból (92 ezer forint) gazdálkodhatnak azok, akik a kötelező legkisebb bért kapják munkájukért cserébe. A visegrádi országok viszont hasonló - a magyarnál 140-160 euróval (havi 46-53 ezer forinttal) magasabb - bérszínvonalat biztosítanak az érintett dolgozóknak.

Bővebben itt olvashatja el a részletes elemzést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink