Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 08:00:00

A Limfóma világnapján 8 km-es kerékpáros felvonulást rendeztek

"Nagyon sokat fogytam, elvesztettem a hajamat, állandóan fájt a fogam, nem éreztem ízeket, kedvetlen voltam, erőtlen." - így írta le híradónknak a kemoterápiás kezelés hatásait egy lány, akit két éve limfómával diagnosztizáltak. A Limfóma világnapján ő is csatlakozott a 8 km-es kerékpáros felvonuláshoz, ahol a Magyar Rákellenes Liga a rejtőzködő betegségre hívta fel a figyelmet, amelynek tüneteit könnyű összetéveszteni más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel.

"ngem ’17-ben diagnosztizáltak, 22 évesen, azóta aktív recesszióban vagyok, vagyis rákmentes vagyok." - Mercédesznek Hodgkin limfómája volt, ez az egyik legjobban gyógyítható limfóma, 80% a túlélési ráta.

"Egyik napról a másikra a nyakam bal oldalán feldagadtak a nyirokcsomóim, de ilyen lúdtojás méretűre, és nem akartak elmúlni antibiotikumos kúra ellenére sem, mert ezt a betegséget nagyon sokszor összekeverik a mononukleózissal, és amikor már több, mint egy hónapja nem ment le a duzzanat, sőt nőtt is, akkor végeztek el citológiát itt a lászló kórházban, és utána biopszia kellett, és úgy derült ki." - fejtette ki a fiatal nő.

A napból, amikor megtudta, hogy beteg semmire sem emlékszik. Ami ezután jött az egy év kemoterápiás kezelés, vagyis kéthetente 5 óra a kórházban.

Arra a kérdésre, hogy az 5 órás kemoterápia alatt mit lehet csinálni, azt válaszolta: "Szakdolgozatot írtam."

Azt mondta a kezelés alatt arra törekedett, hogy a betegség minél kevésbé legyen befolyással a mindennapjaira. Most pedig azért jött, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és annak rejtőzködő voltára, hiszen ez a kór sok más betegség hasonló tüneteit adja. Éjszakai izzadás, fáradtság, a duzzadt nyirokcsomók miatt pedig gyakran a mononukleózissal keverik össze.

"Azonban az esetek döntő többségében tényleg meg szokták tudni mondani a betegek, hogy valami nincs rendben. hogyha heteken, hónapokon keresztül, valami nincsen rendben, ha újdonságokat érzünk érdemes elmenni orvoshoz, és megbeszélni, hogy ez tényéleg valami, és készüljön egy labor." - mondta az ATV Híradónak Lakatos Viktor orvos.

A Magyar Rákellenes Liga harmadik alkalommal szervezte meg a közös kerékpározást, a csatlakozók pólójának hátoldalán pedig felfedeztünk egy-egy nevet.

"Ők betegek, akikért kerékpározunk, hiszen azt gondolom, hogy az is nagyon fontos, ha valaki betegségbe van érezze, hogy nem egyedül van, tehát, hogy vannak akik gondolnak rá" - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A betegségre egyébként azért is fontos felhívni a figyelmet, mert korai felismerés mellett akár teljes gyógyulás is elérhető, a rosszindulatú megbetegedések között ugyanis ez az egyik legsikeresebben gyógyítható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink