Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-14 18:08:00

Ezért gyengült a forint? - Közel 500 milliárd forintnyi EU-s támogatást utaltak át a magyar államnak

Az elmúlt 5 hétben csaknem 500 milliárd forintnyi EU-s támogatást utalt át a magyar államnak az Európai Bizottság, és az extrém mértékű pénzáramlásnak még nincs vége - írja a Portfoliora hivatkozva az Euronews.

Ezért gyengült a forint? - Közel 500 milliárd forintnyi EU-s támogatást utaltak át a magyar államnak

A lap szerint azonban súlyos ára van ennek a kedvező fejleménynek. Ahhoz ugyanis, hogy újra ömölhessenek a brüsszeli pénzek a magyar államhoz, előtte jelentős, sok tízmilliárd forintos pénzügyi büntetést kellett bevállalnia a kormánynak, hogy több, a szabálytalan pénzfelhasználásból eredő elszámolási vitát végre le tudjon zárni.

Ennek érdekében május végén több magyar minisztérium vezető tisztségviselője utazott ki Brüsszelbe, hogy az Európai Bizottsággal el tudják rendezni a régóta húzódó elszámolási vitákat és megnyissák az utat a nagyobb brüsszeli átutalások előtt. Az akkori információk szerint legalább 400, de akár ezer milliárd forintos büntetésre is lehetett számítani.

A 2014-2020-as ciklust érintő büntetés azt jelenti, hogy ekkora volumenű problémás fejlesztési számlát kivesznek a magyar hatóságok a brüsszeli elszámolásokból és helyettük "tiszta", problémamentes számlákat küldenek ki. Cserébe a "nem tiszta" számlákat a magyar költségvetésnek le kell nyelnie, vagyis ezeknek a valami miatt problémás számláknak a költségeit a magyar adófizetők állják. Az alkuk eredményeként pedig szépen meg tudnak indulni az EU-pénzek a magyar büdzsé irányába.

A lap arról is ír, hogy a korábban vízionált 400-1000 milliárdos összegek helyett végül jóval kisebb, 50-300 milliárd közötti összegben sikerült megállapodni - vagyis ennyi pénzt álltak a magyar adófizetők pénzéből.

És hogy függ össze mindez a forint gyengülésével?

A Portfolió szerint öt hét alatt 1,48 milliárd eurónyi forrás ömlött be a magyar költségvetésbe, a kifizetések pedig szeptembertől kezdtek igazán meglódulni, így valójában ennek a nagy ugrásnak a döntő része az utóbbi 1-2 hétben történt meg, amikor már 330-331 körül billegett a forint az euróval szemben. Ez pedig nagyon előnyös lehetett a magyar kormány szempontjából, mivel az 1,48 milliárdnyi eurót 490 milliárd forintra tudta átváltani - jelentős összeget nyerve a tranzakción. A friss helyzet afelé mutat, hogy a következő hónapokban akár masszív többletbe is átcsaphat a magyar államháztartás pénzforgalmi egyenlege.

atv.hu/euronews.com

Ajánlom

További belföldi híreink