Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-13 18:30:00

A tanulás egy alternatív megoldását választották a diákok

Országszerte sztrájkoltak ma a diákok - bár ez nem azt jelentette, hogy nem tanultak. Budapesten alternatív órákat szerveztek maguknak, ezzel is demonstrálva, hogy szabadságban szeretnének tanulni, nem az új köznevelési törvény útmutatásai szerint.

 

Iskolába ugyan nem mentek, tanulni viszont tanultak a budapesti diákok. A köznevelési törvény miatt sztrájkoltak péntek reggeltől – de nem akarták, hogy azt mondhassák róluk: azért lógnak, hogy ne kelljen tanulni.

A diákok ötlete volt az alternatív oktatás - mondván, hogy a tüntetésnek nincs értelme, mert a követeléseiket a kormány nem veszi figyelembe. A kivitelezésben segítségükre még a Szabad Egyetem, a Szabad Terek az aHang és a PDSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, kizárólag csak abban segítenek, amiben a diákok kérik őket, például jogszabályok értelmezésében – nem akarják leuralni a fiatalokat.

A nyolcadik kerületi alternatív tanítási napon érzékenyítő társasjátékot játszottak, amivel a hátrányos helyzetű diákok problémáit szemléltették. Illetve meghívott előadók tartottak többdimenziós matekórát és kortárs irodalomórát is. A törióra egy ’56-os séta volt a kerületben, de volt gyorsrandi jellegű angol korrepetálás és állampolgári és választási ismeretek óra is.

Csatlakozott a sztrájkhoz még Szombathely és Pécs is. A szervezők mindenképp folytatni szeretnék az akciót - szerintük ebben a kérdésben össztársasdalmi az elégedetlenség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink