Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-12 16:50:00

Lánctalpas kotrógép készíti elő a régészeti feltárást a Budai Várnegyedben

Az első kerületi Logodi utcában aggódnak a lakók: a Budavári Önkormányzat műszaki osztálya fakivágásra, geotechnikai felmérésre és régészeti feltárásra adott engedélyt egy évtizedek óta üresen álló házhelyen. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője járt a helyszínen, “ijesztőnek” nevezte, amit látott. Azt javasolta az ott lakóknak, hogy kérjenek előzetes állapotfelmérést a lakásukban.

Az első kerületi Logodi utca 56-58. szám alatti összevont telken a Budavári Önkormányzat műszaki osztálya fakivágásra, geotechnikai felmérésre és régészeti feltárásra adott engedélyt a Land-Bau Kft.-nek egy évtizedek óta üresen álló házhelyen. A környéken lakók aggódnak, az idősek ugyanis még emlékeznek arra, hogy évtizedekkel ezelőtt állt egy ház a telek helyén, ami a rossz talajviszonyok miatt megcsúszott és le kellett bontani. Most ennek a háznak az alapjai alá ásnak a munkagépekkel.

fotó a helyszínrőlFotó a helyszínről

fotó a helyszínrőlFotó a helyszínről

A hatályos törvényi rendelkezések szerint ezekről a munkálatokról és az utca részleges lezárásáról nem szükséges előre értesíteni a szomszédos házak lakóit, így a munkálatokról nem is értesítettek senkit a környéken.

2019. szeptember 10-én este azonban egy többtonnás lánctalpas kotrógéppel és egy markológéppel vonult fel a kivitelező, hogy elvégezze a geotechnikai felmérést, a régészeti feltárást és a tervezett fakivágásokat.

V. Naszályi Márta, az I. kerület ellenzéki pártok által támogatott polgármesterjelöltje már tájékozódott az ügyben, kétszer is járt a helyszínen, és az atv.hu-nak ma kora délután azt mondta: amit látott, az “nagyon ijesztő”, mert egy körülbelül 60 fokos meredekségű részről van szó, “és a támfal alól kotorják ki a földet a Logodi utcában”.

Az I. kerületi önkormányzati képviselő (aki táj-és kertépítő mérnök is) már beszélt a generálkivitelező képviselőjével és az önkormányzattal is. Szerinte kérdés, hogy statikusra, műszaki vezetőre szükség van-e a munkálatoknál. Most az tudható, hogy a Budapesti Történeti Múzeum által tervezett régészeti feltárás előmunkálata folyik, és biztos, hogy fakivágások is lesznek.

Amit a Logodi utcai lakók kifogásolnak:

semmiféle tájékoztatást nem kaptak előzetesen (akkor is nehezményezik ezt, ha tudják, hogy nincs erre előírás). Nem volt állapotfelmérés az érintett lakásokban, így ha káruk keletkezne a munkálatok miatt, a kárigényüknek nehezebben tudnának érvényt szerezni.

De “nem láttak kinn, a területen” felelős építésvezetőt sem - sorolta V. Naszályi Márta, aki nem csodálkozik azon, hogy a lakók aggódnak, hiszen a Várhegy másik oldalán korábban egy építkezés során megcsúszott a föld, és a Toldy Ferenc utcában a közmű megsérült, eltörtek csövek, így akkor átmeneti időre a vízellátással is voltak problémák.

V. Naszályi Márta folyamatosan tájékozódik az ügyben. Mivel nem építési munkálatokról van szó, hivatalosan így a generálkivitelezőnek nem kell semmilyen értesítést sem kitenni - erősítette meg. Azonban “jófejségből” a kivitelező már ígéretet tett arra, hogy kihelyez egy táblát a Logodi utcában, rajta a legfontosabb információkkal. 


A Párbeszéd képviselője tiltakozó akciókról, tervezett tüntetésről nem tud, de nagyon is megérti az “ellenérzéseiket” a régészeti feltárás előkészületeivel kapcsolatosan. Mint mondta, ő azt javasolta a Logodi utcában lakóknak, hogy érdemes az érintettekkel kapcsolatba lépni, és közösen próbálják elérni, hogy legyen állapotfelmérés a lakásokban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink