Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-12 09:45:00

Akkor is a magyar biztosé lesz a bővítés, ha Trócsányit a “darazsak” elüldözik

Akkor is a magyar biztosé lesz a bővítés az új Bizottságban, ha Trócsányi Lászlót a külügyi bizottságban a “darazsak” elüldözik, ha megvétózzák. “De Trócsányinál csak keményebb jelölt jöhet” - mondták az atv.hu-nak kormányzati források.

Orbán Viktor kedd délben nyerte meg az EP-választást, amikor Ursula von der Leyen hivatalosan bejelentette, hogy Trócsányi Lászlóé lesz a bővítési portfólió az új Európai Bizottságban - kormányzati forrásaink szerint ez igazi áttörést jelent az előző, Juncker-bizottsághoz képest.

Az nyílt titok volt, hogy Orbán Viktor a bővítési területet kérte Trócsányinak és ez teljesült is. Igazi meglepetés nem volt a terület, hiszen mint megírtuk, augusztus végi találkozójukon von der Leyen a Nyugat-Balkánból vizsgáztatta Trócsányit, és a jelölt a vizsgán át is ment.

Ami pedig Trócsányi újabb, immár hivatalos "vizsgáztatását" illeti az Európai Parlament külügyi bizottságában - ahol nyilván kőkemény kérdéseket kap majd igazságügyminiszteri múltja és a jogállamiság sérelme miatt a balliberális és zöld képviselőktől - , Orbán Balázs miniszterhelyettes az atv.hu-nak adott hétfőn megjelent interjújában azt mondta: “Ígéretet kaptunk Ursula von der Leyentől, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Trócsányi László sikeres bizottsági meghallgatáson legyen túl”.  
A kiszivárgott hírek szerint a Néppárt frakciója is lobbizik azért, hogy az EP külügyi bizottságában Trócsányi - ha a második körben is - de átmenjen. Akkor is, ha a néppárti vezetőkkel, Joseph Daullal és a Weberrel készült csoportképen Trócsányi nincs rajta (nyilván azért, mert a Fidesz tagságát felfüggesztették a Néppártban).

A külügyi bizottságban Trócsányi nem lesz könnyű helyzetben, akkor sem, ha az igazi nagy liberális, szociáldemokrata “héják” nem ebben a bizottságban foglalnak helyet. A bizottság elnöke német, David McAllister az Európai Néppárt színeiben, a fideszes tag Gál Kinga, a másik magyar tagja a bizottságnak pedig Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, ő független. Póttag a testületben Ara-Kovács Attila DK-s képviselő, ő az európai szocialisták, Timmermansék frakciójában ül.

A kormányzati forrásaink szerint is könyörtelenek lesznek Trócsányival az Európai Parlament liberálisai, hiszen véleményük szerint von der Leyen “darázsfészket bolygatott meg” Trócsányi jelölésével: bővítési biztosként ugyanis az a volt igazságügyminiszter vizsgáztatná jogállamiságból a csatlakozásra váró országokat, akinek a minisztersége alatt sérült a jogállamiság Magyarországon, és elindult a 7-es cikkelyes eljárás is, ami az uniós “atomnak” számít.  

Amit viszont a kormányzati szereplők a legfontosabbnak tartanak és kiemelnek Trócsányi közelgő meghallgatása kapcsán az az: ha Trócsányit  a “darazsak” el is üldöznék a külügyi bizottságban, vagy végérvényesen elutasítanák az Európai Parlamentben, a bővítési portfólió akkor is a magyar biztosé lesz. “Ez az igazi áttörés” - fogalmaztak forrásaink, hozzátéve: mi egyértelművé fogjuk tenni, hogy ha Trócsányit, akit teljesen alkalmasnak és kiváló jelöltnek tartunk, elutasítják, nála “csak keményebbet kaphatnak”. Magyar biztos nélkül pedig nincs új Európai Bizottság sem - tették hozzá.

A kormányoldalon azt is áttörésnek nevezték, és “igazi elmozdulásnak” a von der Leyen-vezette Bizottságban, hogy lesz demográfiáért felelős uniós biztos is a horvát Dubravka Suica személyében, és hogy a volt szóvivő, Margaritis Szkínasz pedig egy az európai életmód védelme portfóliót kapta. Azt is a V4-ek sikerének tartják, hogy Vera Jourová lesz illetékes a jogállamisági kérdésekben, miután a normák és az átláthatóság portfólióját rá osztotta von der Leyen. Tegyük hozzá: Jourovával kapcsolatosan felesleges lenne illúziókat táplálnia az Orbán-kormánynak, a cseh biztos már az előző bizottságban is bizonyította, hogy keményen az európai értékek és a jogállamiság mellett áll, a cseh Babis-kormánnyal szemben is javasolt például kötelezettségszegési eljárást. A terület korábbi felelőse, Timmermans számos alkalommal megszólalt a magyar és lengyel jogállamisági deficit miatt. Ugyancsak a V4-ek számára kedvező jelnek tekintik, hogy a szlovák Maros Sefcovic lesz az uniós intézmények közötti kapcsolatokért a felelős. Azt pedig külön kiemelték, hogy a lengyel biztos-jelölt, aki a fajsúlyos mezőgazdasági területet kapja, Janusz Wojciechowski, a PiS, azaz a Kaczynski-párt tagja.

A V4-országok miniszterelnökei Prágában ma tartanak megbeszélést az aktuális európai kérdésekről, az új Európai Bizottság összetételéről, valamint a 2020 utáni többéves uniós pénzügyi keretről, melyen Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor is ott lesz.

Ajánlom

További belföldi híreink