Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-11 06:22:00

Közel ötezer állatot vágtak le eddig, de nincs szükség válságkezelésre

Házisertésben nem, vaddisznókban található csak meg a sertésvírus – mondta el a főállatorvos az ATV Start című műsorban. Bognár György szerint nincsen vészhelyzet, bár igaz, eddig közel ötezer állatot vágtak le a hatóságok a gyanú miatt. Majd hozzátette azt is, hogy bár a húskészítmények ára nálunk még nem emelkedett jelentősen, az EU más országaiban már ez is elindult.

Közel ötezer állatot vágtak le eddig, de nincs szükség válságkezelésre

Az utóbbi időben sorra jelentek meg hírek arról, hogy a hatóság ezrével irtja a házisertéseket, ha az afrikai sertéspestis legkisebb gyanúja is felmerül. Az intézkedések főként Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintik. A hvg.hu a Nébih adatai alapján azt írta: 828 településen kellett védőintézkedéseket tenni, miután tavaly áprilisban egy vaddisznó tetemében kimutatták a vírust.

A 24.hu pedig arról írt, hogy a NÉBIH elismerte, hogy akár ötezer házisertést is kiirtottak. Azt viszont tagadják, hogy az állatok az afrikai sertéspestis vírusával fertőződtek. Közben Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: az állat-egészségügyi hatóság kénytelen felszámolni az állományt, ha felmerül a gyanú, hogy a házisertések is hordozzák a betegséget.

Ha bármilyen tünet megjelenik az állatokon, akkor az állategészségügyi hatóság helyben mérlegel, hogy le kell-e vágni a házisertést 

– erről beszélt az országos főállatorvos az ATV Start című műsorban. Bognár György szerint olyan tünetei vannak a betegségnek, amelyek egyébként más kórokkal is összekeverhetőek. Az állattartó számára egyébként akkor válik gyanússá az állat – folytatta –, ha lázas az állat, étvágytalanság, hasmenés vagy bőrvérzések figyelhetőek meg. Külön-külön is érdemes figyelni, de ha ezek együtt jelennek meg, akkor érdemes állatorvos hívni.

Bognár György kiemelte, hogy házisertésben nem mutatták még ki a betegséget, a gyanú miatt azonban eddig közel ötezer állatot vágtak le. Kiemelte azonban, hogy a betegség csupán vaddisznókban van jelen, és ezek jellemzően az északi megyében találhatóak meg (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád), illetve legújabban pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyének egy része vált fertőzötté.

A vírus egyébként két úton terjedhet: egyrészt természetes úton a vaddisznók kontaktja által, másrészt pedig élelmiszerhulladékkal. Ezt a hatóság nem tudja meggátolni, ezért is kommunikálják azt a turisták felé, hogy semmilyen élelmiszerhulladékot ne dobáljanak el, és hogy senki ne etessen semmilyen élelmiszerhulladékot a sertésekkel.

Ha valaki a járványügyi szempontoknak megfelelően tartotta az állatokat – folytatta Bognár –, akkor száz százalékos kártérítést kaphat a leölések után. Legfontosabb, hogy nyilvántartásba kell venni az állományt és egyben biztosítani az állattartás zártságát. Közben a járványügyi helyzet változása folyamatos, mivel a betegség vaddisznók között terjed. Ennek megfelelően változnak az intézkedések, amelyeket egy szakértői csoport felügyel.

Eközben Ázsiában – ahogyan mondta – százmilliós nagyságrendű állatot vágtak már le, az élősertés ára ezért már eddig is jelentősen emelkedett Magyarországon. És bár a húskészítmények ára még nem emelkedett szerinte jelentősen, az EU más tagállamaiban már elindult ez a folyamat, válságkezelésre azonban a jelenlegi helyzetet tekintve nincsen szükség.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink