Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-11 10:02:00

Észak-koreai hackertámadás pusztította el az egyik állami szerv digitális adatait

A nulláról kénytelen újraszervezni az adminisztrációját a kormány által 2014-ben létrehozott Magyar Fejlesztési Központ (MFK), miután július közepén egy hackertámadás a teljes szerverparkját megsemmisítette – értesült egy forrásból a 168 Óra.

Észak-koreai hackertámadás pusztította el az egyik állami szerv digitális adatait

Az MFK-nak saját szerver parkja volt ami tárolta a teljesen hivatli dokumentációt, szerződéseket, számlákat, vállalati szoftvereket és a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatot. A portál szerint ezt a szervert érte a támadás.

A hackertámadás pontos dátumát nem lehet tudni, és az MFK felettes szerve a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem adott tájékoztatást a lap megkeresésére.

A Magyar Fejlesztési Központ fontos szerepet tölt be az európai uniós támogatások lehívásában. Az MFK feladata Európai Strukturális és Beruházási Alapok terhére kiírt pályázatok figyelése. Ezután a központ tájékoztatja az államigazgatási, önkormányzati, vállalati és civil szektort az elérhető forrásokról és a pályázati feltételekről.


Az tehát biztos, hogy milliárdos tételű támogatások teljes dokumentációja semmisült meg.

A portál értesüléseit a a Magyar Rögbi szövetség technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg telefonon. A szövetség több szálon is kötődik az állami szervhez, hiszen elnöke az a Kiss Antal aki a fejlesztési központ igazgatója is.

Mivel a hackertámadás kormányzati szervezetet érintett, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellett kivizsgálnia a történteket.


Debreczeny Dénes közvetve úgy értesült a vizsgálatról, hogy észak-koreai eredetű volt a támadás.

atv.hu/168óra

Ajánlom

További belföldi híreink