Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-11 19:50:00

Egyre több szerencsejáték-függő tiltatja ki magát önként a játéktermekből

Egyre többen tiltják ki magukat a játéktermekből - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint idén már százötvenen kérték a Szerencsejáték Felügyeletnél az önkorlátozást. Az addiktológus szerint a szerencsejáték függőség olyan komplex betegség, amelynek genetikai, biológiai, pszichológia, fejlődés-lélektani, és családi okai vannak. Ennek megfelelően a kezelése is komplex folyamat, amelyhez szakember segítsége szükséges.

Egyre több szerencsejáték-függő tiltatja ki magát önként a játéktermekből

Még egy utolsó pörgetés, még egy utolsó kör, még egy utolsó húzás. Aztán még egy utolsó utáni is, és a körnek sosincs vége. Ilyen egy szerencsejáték függő élete, de most már 3 éve lehetőségük van önkorlátozó nyilatkozatot tenni a Szerencsejáték Felügyeletnél.

Egyre több szerencsejáték-függő kéri önként a kitiltását a játéktermekből

 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a játékos nyilatkozatot ír, és azt a személyazonosság igazolásával eljuttatja a Szerencsejáték Felügyelethez. A kormányrendelet szerint az önkorlátozó nyilatkozat érvényességi ideje 1, 3, vagy 5 év lehet.

"Kicsit ahhoz hasonlítanám, mint hogyha korlátozná a szenvedélybeteg a saját cselekvőképességét azzal mintha kiskorúsítaná magát, és így ahogy egy kiskorút sem engednek be egy kaszinóba, vagy egy szórakozóhelyre, így azt sem engedik be akinek játékszenvedélye van" - nyilatkozta az ATV Híradójának Gerő Tamás, ügyvéd.

A szerencsejáték függőség egy betegség, erről már az addiktológus beszélt. Kezelése szakember feladata, ami lehet gyógyszeres, vagy pszichoterápiás is. Fontos tudni, hogy a betegségben, még kezelés alatt is gyakori a visszaesés, így a szakember szerint sokat segíthet, ha nem érhető el a szenvedély tárgya.

"Azt kell tudni, hogy az összes addikciós betegség, összes függőségnek, az egyik fő jellemzője az impulzivitás, vagyis, hogy én akkor most azonnal indulok, innom kell, játszanom kell, drogot kell szereznem. Ennek az impulzivitásnak nagyon jól ellenáll egy ilyen kitiltás, és amikor elmúlik ez a sürgetettség, vagy az azonnaliság, akkor nagyon jól jön az, hogy nem történt meg" - mondta Demetrovics Zsolt, addiktológus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink