Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-11 19:36:00

Az al-Kaida vezetője újabb merényletekre szólított fel

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője újabb merényletekre szólította fel az iszlamistákat amerikai, európai, izraeli és orosz célpontok ellen az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások 18. évfordulóján - közölte szerdán a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group).

Az al-Kaida vezetője újabb merényletekre szólított fel

"Mudzsahed testvéreim Palesztinában és a muszlim világ más részeiben! Izrael és amerikai, brit, francia, orosz, illetve más európai szövetségeseinek befolyása világszerte megnőtt" - hangoztatta Ajman az-Zavahri a felvételen, amelyet az al-Kaida szócsövének számító as-Sahab "hírügynökség" tett közzé.

Mint mondta, a Izrael és szövetségesei elfojtják a dzsihádot Palesztinában. "Megtorlásul támadjátok őket Palesztinában elkövetett bűneikért és Izrael támogatásáért" - mondta.
Zavahri videójában a dzsihádnak "hátat fordító" szélsőségeseket is bírálta.

A terrorista vezér olyan egykori szélsőségesekre utalt kijelentésével, akik börtönbe kerülve változtattak nézeteiken és a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat utólag már elfogadhatatlannak mondták a civil áldozatok miatt.

"Meg szeretném kérdezni tőlük, hogy valóban azt hiszik, ártatlanokat gyilkoltunk a Világkereskedelmi Központban - ami már eleve téves felvetés - , akkor a Pentagonban megöltek is azok voltak?" - vetette fel Zavahri az angol felirattal ellátott 30 perces felvételen.

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített utasszállító repült a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később egy harmadik a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe.

Egy negyedik eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal. A támadásoknak - amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt - csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt.

Az egyiptomi születésű Zavahri Oszama bin Laden egykori al-Kaida vezér megölését követően lépett elő a szervezet fejévé. Bin Ladennel az amerikai haditengerészet SEAL Team 6 elnevezésű különleges egysége végzett 2011-ben a pakisztáni Abbottabádban. Úgy tudni, Zavahri is a térségben bujkál.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink