Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-10 17:11:00

Így látják az ellenzéki EP-képviselők Trócsányi kinevezését

A DK, az MSZP és a Momentum EP-képviselői már jelezték: nem szavazzák meg a fideszes jelöltet. Donáth Anna a Renew Europe elnevezésű pártcsaládjának tagjait is erre fogja biztatni.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős “tárcát” szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke Trócsányi Lászlónak. Ezt kedd délben jelentette be Ursula von der Leyen.

trócsányi lászló és ursula von der leyenTrócsányi László és Ursula von der Leyen

Az ellenzéki EP-képviselők erős kritikával illették a lépést. Ujhelyi István szerint vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket. Facebook-bejegyzésében azt is jelezte, hogy „nem fogok megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze bármilyen pozíciót kaphat” – ezzel is utalva a volt igazságügy-miniszterre.

ujhelyi istvánUjhelyi István

A képviselő azt is elmondta, hogy ugyancsak megerősítést nyert azon korábbi döntése, hogy magyar EP-képviselőként nem támogatta Ursula von der Leyen elnöki kinevezését sem. Az pedig szerinte "önmagában vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket."
DK: Trócsányi alkalmatlan
 
A DK álláspontja szerint Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyminisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. A párt szerint, mivel a Bizottság elnökének nincs lehetősége megválogatni az uniós biztosokat - hiszen a tagállamok jelölik őket - ezért Ursula von der Leyennek nem volt más választása, mint hogy

„a leggyengébb biztosi posztok egyikét adja Orbán emberének”.

Mint fogalmaznak: uniós bővítés nincs napirenden, ezért a bővítési biztosi poszt befolyása rendkívül csekély. „Míg a cseh, a szlovák és a horvát kormány jelöltje európai bizottsági alelnöki posztot kap, a lengyel jelölt pedig az egyik legfontosabb területet fogja irányítani, addig Orbán jelöltjének csak ez jutott” – írják.
 
A DK EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi László ne lehessen az Európai Bizottság tagja. „Mert az egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne” – zárják a közleményt.

Momentum: Trócsányi már elkezdte az EU „bővítését”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sem fogja megszavazni Trócsányi Lászlót, és jelezte: a Renew Europe frakciót is erre fogja kérni, mert szerinte „Trócsányi László vállalhatatlan, elvi és szakmai alapon is alkalmatlan jelölt az Európai Unió kormányába”. Facebook-bejegyzésében a politikus sorra vette azokat, amelyek Trócsányi minisztersége alatt célozták meg a jogállamiság valamilyen szintű lebontását, megemlítve a hajléktalantörvényt, a “STOP Soros” törvénycsomagot és a civil szervezetek „üldözését”. Párttársa, a momentumos Cseh Katalin is „elfogadhatatlannak” tartja Trócsányi jelölését a „bővítési tárca” élére. A politikusnak komoly fenntartásai vannak a jelölttel szemben, azzal kezdve, hogyan fogja más tagállam jogállamiságra irányuló kritériumait vizsgálni, ismerve az előéletét.

donáth annaDonáth Anna

Majd Cseh Katalin posztjában megjegyezte: „Az Orbán-kormány biztos-jelöltje még megválasztása előtt elkezdte az EU “bővítését” azzal, hogy európai menedékjogot adott az elítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek. Gruevszkit behozta, a Magyarországon lebuktatott orosz fegyvercsempészeket pedig nyugati szövetségeseink helyett Oroszországnak adta ki.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink