Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-09 17:26:00

Orbán Balázs: Von der Leyen kiváló jelöltnek tartja Trócsányi Lászlót

Ígéretet kaptunk Ursula von der Leyentől, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Trócsányi László sikeres bizottsági meghallgatáson legyen túl -mondta Orbán Balázs az atv.hu-nak adott nagyinterjúban. A miniszterhelyettes azt is elmondta: akkor is elégedett lenne, ha Trócsányi a bővítési és akkor is, ha a segélyezési portfóliót kapná. Arról is szó esik az interjúban, hogy mire készül a kormány a gyermekek azonos nemű párok általi örökbefogadása ügyében, és arról is, hogy mi a kormány véleménye Angela Merkelről és miért tartják fenn továbbra is a migrációs válsághelyzetet.

Orbán Balázs: Von der Leyen kiváló jelöltnek tartja Trócsányi Lászlót
Orbán Balázs államtitkár, Fotó: MTI

Holnap jelenti be Ursula Von der Leyen az új Európai Bizottság biztosainak a névsorát. A két héttel ezelőtti találkozójukon a Bizottság elnökasszonya Trócsányi Lászlót hírek szerint a Nyugat-Balkánból vizsgáztatta. Most viszont a Guardian és más külföldi lapok már listát közölnek, és eszerint Trócsányi László a segélyezést kapja, a vágyott bővítési portfólió pedig a horvát biztosé lesz. Mit szól ehhez?

- Több portfóliót is el tudunk fogadni. Én a bővítési és a humanitárius segélyezési portfólióval is elégedett lennék. A migrációs válság azt igazolta vissza, de a magyar történelemből az következik, hogy valakinek oda kell figyelni arra az Európai Unión belül, hogy mi történik a Balkánon, és erre Magyarország sok ok miatt kifejezetten alkalmas. A migrációs válság azonban azt is megmutatta, hogy a nemzetközi együttműködések és a helyben történő segítségnyújtás felértékelődik. Sőt, a mi megítélésünk szerint ennek kell lennie az európai migrációs politika alapjának. Magyarország a Hungary Helps-program miatt ebben európai szinten is mintaadó, így ez a döntés is logikus lenne Von der Leyen asszonytól.

Provokáció - ezt mondja Sophie in ’t Veld Trócsányi László jelölésére, az európai parlamenti képviselő - aki a főbizottság, a LIBE tagja - azért tiltakozik, mert szerinte az kormány igazságügyi minisztereként Trócsányinak sok vitás törvényhez volt köze és “nem ismeri el az Európai Unió szerződéseit sem!”

- Ha ezt valaki provokációnak tekinti, akkor alábecsüli a magyar kormány ezirányú képességeit, illetve kreativitását. Trócsányi László a legjobb jelölt, mind Magyarországról, mind Brüsszelből nézve.

„Meg fogják próbálni” elgáncsolni Trócsányit

Egyáltalán nem biztos, hogy Trócsányi László uniós biztos lesz november 1-jétől. Brüsszelben felerősödtek a vétóról szóló hírek.

– Szerintem minden mellette szól és semmi nem szól ellene. Trócsányi László nemcsak a legjobb magyar jelölt, hanem az európaiak közül, a többi ország jelöltjei közül is az egyik legjobbnak minősíthető, mind a tudományos háttere, mind a közigazgatási tapasztalata, mind pedig a diplomácia területén megszerzett gyakorlata miatt. Egy igazi patrióta és egy igazi európai. Pont ilyen embereknek kell az Európai Bizottságban dolgozniuk. Hogyha az ő megválasztásával kapcsolatban nehézségek merülnek fel, az csak és kizárólag annak lesz köszönhető, hogy az Európai Parlament bevándorláspárti erői így akarnak bosszút állni Magyarországon.

Erre van esély?

– Mi azt gondoljuk, hogy meg fogják próbálni. Trócsányi László az egyetlen jelölt. Így azért azt ne felejtsük el, hogy ha nem szavazzák meg a magyar jelöltet, akkor nincs Európai Bizottság. Tehát valamilyen magyar jelöltet meg kell szavazni.

A biztosokról csomagban szavaznak.

– Így van. Ha az Európai Parlament a józan ész talaján áll, akkor vele együtt megszavazza a csomagot.

A miniszterelnök vagy a kormány kapott ígéretet Ursula von der Leyentől, vagy mástól, hogy Trócsányi Lászlót az Európai Parlament meg fogja választani uniós biztosnak ?

– Hát, ígéretet kapni erre... Ön is tudja, hogy a parlament szavaz, azaz momentán 751 képviselő.

Vannak, akiknek nagy a befolyásuk Brüsszelben, Macronnak, Merkelnek...

– Mi azt reméljük, hogy azok a partnerek és szövetségesek, akik józanul gondolkodnak és akiknek valódi szava van az európai politikai pozíciók alakításában, azok ezt az összefüggést, amit korábban említettem, el fogják fogadni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Trócsányi László majd sikeres bizottsági meghallgatáson legyen túl. Arra kaptunk ígéretet, hogy ez meg fog történni.

Kitől?

– Az Európai Bizottság elnök asszonyától is, például. Ő is kiváló jelöltnek tartja Trócsányi Lászlót, már találkoztak és egyeztettek is.

Ha Trócsányi László leszavazzák és von der Leyen új nevet kér Orbán Viktortól, akkor Járóka Lívia, Győri Enikő vagy Varga Judit igazságügyminiszter lehet az új magyar női biztos-jelölt?

- Az, hogy férfi vagy női jelölt, teljesen irreleváns.

Von der Leyen külön kérte, hogy mindenki jelöljön női biztost is.

– Trócsányi Lászlót, ezt Ön is tudja, nem azért fogják támadni az európai parlamenti meghallgatáson a bevándorláspárti erők, mert ő férfi. Ha női jelöltünk lenne, akkor őt nem támadnák, merthogy nő? Azért ennyire ne legyünk naivak! Ennek ahhoz van köze, hogy ők mind a bevándorlásellenes magyar kormánynak a jelöltjei lennének...

Trócsányi Lászlót, azért fogják leszavazni -az EP-ben - ha leszavazzák - a szociáldemokraták és a zöldek, mert az Orbán-kormány igazságügyminisztere volt, amikor rendszerszinten sérült a jogállamiság... A tiltakozás politikai válasz.

- Én csak azt állítom, hogy bárkit állítanánk mi ki, a túloldal akkor is elkeseredetten fog harcolni ellenünk. Egyrészt, mert a bevándorláspárti csúcsjelöltjeiket el tudtuk buktatni, másrészt frusztráltak abban tekintetben is, hogy az a politika, amit mi folytatunk, sikeres, mind idehaza, mind pedig külföldön. Számukra pedig megengedhetetlen, hogy egy, a keresztény kultúrára, nemzeti szuverenitásra és bevándorlásellenességre építő kormány sikeres legyen. Ilyenkor szerintem elég annyit mondani, “nem hagyjuk magunkat”.

Mi lesz a hetes cikkely szerinti eljárással?

Ursula von der Leyen elnöksége alatt berekeszthetik az ellenünk folytatott a 7-es cikkelyes eljárást? Jövö hétfőn már elkezdődnek a meghallgatások is, lépett ugyanis a finn soros EU-elnökség.

– Ursula von der Leyen megválasztása magyar diplomáciai siker is. Ezt bizonyítja az is, hogy a meghallgatást a finn elnökség hátrébb sorolta a prioritási listán. Természetesen – ahogy a lengyelek esetében is történt –, sor fog rá kerülni.

De “új műsor” jön? Lezárják az eljárást Magyarország ellen? Optimisták ez ügyben?

– Én azt gondolom – hiszen ez az igazság –, hogy meg fogja állapítani a Tanács, hogy nem áll meg az uniós Alapszerződés 2. cikkében foglalt alapelvek súlyos megsértésének a veszélye, amit a Sargentini-jelentésben, abban a jogi fércműben megfogalmaztak.

Kaptak erről információt brüsszeli bennfentesektől?

– Nem, de mi ezen dolgozunk.

Coca-Cola és Alaptörvény

Piros dobozos Coca-Cola az asztalán...

- Ugyanis szeretem a kólát, leginkább a Coca -Colat. Ez egy nagyon rossz szokás.

Coca-Colát inni merész, szimbolikus állásfoglalás a Coca-Cola azonos neműek szerelmét hirdető “Love is love” kampánya után. Ön is tudja, milyen nagy volt a felháborodás a kormánypárti médiában, és bejárta a világsajtót, hogy Boldog István, a mezőtúri képviselőjük bojkottálja a Coca-Colát.

- Nem tartom szimbolikus állásfoglalásnak, se korábban, se most. A konkrét ügy tekintetében mi mint a magyar kormány képviselői az Alaptörvényt tekintjük igazodási pontnak. És az egy jó igazodási pont! Ma Magyarországon semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érhet senkit. Így a nemi identitás témáját tekintve is azon dolgozunk, hogy emiatt senkit ne érhessen hátrány.

És alkotmányosan meghúzták a vörös vonalat.

- Ott, hogy a házasság az férfi és nő között állhat fenn. Azt is valljuk, hogy egy kereszténydemokráciára épülő országnak a férfi és a nő házasságára épülő család és a gyermekvállalás az igazi érték. Nekünk tehát, amellett, hogy senkit nem érhet hátrány a nemi identitása miatt, a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai eszközrendszerünkkel a házasságra épülő családmodellt és a gyermekvállalást kell támogatni. Ezért van az, hogy erőforrásainkat erre a területre fókuszáljuk. Ennek a politikának a helyességétől a választópolgárok tudnak dönteni. Azt gondolom, hogy tavaly az országgyűlési választásokon is világosan kinyilvánították akaratukat. Azzal pedig, hogy egy magáncég hogyan kívánja népszerűsíteni a termékeit a homoszexuális kultúrkörben, s ezzel hogyan veszít piacot a tradicionális elveket vallók körében, rá tartozik.

A kötcsei piknikről szombat este kiszivárgott az atv.huhoz, hogy a miniszterelnök azt mondta, készülnek szabályozni az azonos neműek örökbefogadását is. Milyen változások, új szabályozások lesznek?

- A most is hatályos szabályok szerint ma Magyarországon azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe. Meg kell azt vizsgálni például, hogy ez a most is élő szabály a gyakorlatban érvényesül-e. Másrészt, nekem pedig régi vesszőparipám – több ismerős pár személyes tapasztalatát hallgatva –, hogy az örökbefogadási eljárás, bár nagyon sokat egyszerűsödött az elmúlt években, még mindig hosszú és bürokratikus. Jó lenne radikálisan egyszerűsíteni és gyorsítani!

„Egy a tábor”?

A Kommentárt is fő helyen láttam az előtérben a dohányzóasztalon. A lap főszerkesztője Békés Márton, Schmidt Mária bizalmi embere, kutatási igazgatója. És a Kommentár állandó szerzője Lánczi Tamás is, aki viszont tizenegynéhány magával felmondott Schmidt Máriánál... “puccsot” elkövetve. Pár nappal előtte a Tranzit fesztiválon azonban Tihanyban Lánczi Tamás még Békés Márton és Fricz Tamás között ült.

- Én a Tranziton Hajnal Miklóssal ültem, vitatkoztam...

Igen, a Momentum szóvivőjével. De Tusnádon most nem az volt a mottó a miniszterelnök mögött kivetítve, hogy “Egy a tábor”?

- Ott voltam. Ott Ungár Péterrel vitatkoztunk.

L. Simon László is annál a kerekasztalnál vitázott...

- Vele egy másik panelben voltunk, kevesebb vitával, de az is egy jó beszélgetés volt. Nekem minden alkalommal elmondják az ellenzéki képviselők, hogy nincs közéleti vita Magyarországon, miközben folyamatosan, különböző formációkban velük vitatkozunk. Szerintünk van közéleti vita Magyarországon.

Lánczi Tamással jóban van, változatlanul?

- Dolgoztunk együtt, nagyon jó véleményem van Lánczi Tamásról, az egyik legjobb magyar elemző.

Nem lesz ebből baj?

- Csak azért, hogy tiszta legyen a kép: Schmidt Máriáékkal is dolgozunk együtt például a “30 éve szabadon” emlékév keretében, az emlékbizottságban is tag vagyok, a kormánybiztos asszony pedig az emlékév „projektgazdája”. Nekem róla is nagyon jó véleményem van. Békés Marcival pedig évekkel ezelőtt egyszer három hetet töltöttünk hátizsákkal az amerikai vidéket bejárva, az alatt pedig sokat beszélget az ember. Komoly ember, nagy erőssége ennek az oldalnak.

De Ön tudja, hogy mi történt? Beszéltek a “puccs” után Lánczi Tamással?

- Két ember vagy csapat, illetve szerepfelfogás nem tudott kijönni egymással, ez előfordul, volt már erre példa a történelemben. Én biztos vagyok benne, hogy mindenki meg fogja találni a számításait a későbbiekben. Túl sok a feladat, s túl kevesen vagyunk.

Tehát nem egy Monty Pythonos Brian élete szerű kamikáze akcióról van szó, hirtelen felállásról, mert nem volt meg a “kémia” Lánczi Tamás és Schmidt Mária között?

- Nem hiszem.

Orbán Viktor rendszerében nem mindenki “katona”?

- Szerintem rosszul tudja. Ez egy nagy félreértése az ellenzéki oldal gondolkodásában. Természetesen a jobboldalon is megjelennek az eltérő nézőpontok. Normális, józan, gondolkodó emberekről van szó, nem is menne másként. Én úgy látom, hogy akik ezen az oldalon vannak – a kormányzat szűk és tágabb környezetében –, azért vannak itt, mert hisznek benne, hogy a hazát tudják szolgálni azzal, hogy a mostani miniszterelnököt támogatják. Én is ezért vagyok itt. Az nem része a dolognak, hogy mindennel mindig egyet kell érteni, ugyanakkor érvelés nélkül nem megy. Engem többször győztek meg érveléssel arról, hogy nem nekem van igazam. S néha az ellenkezőjére is van példa. Ezután pedig kifelé már nem nehéz egységet mutatni. Az pedig, hogy egy kutatóintézet nyíltan elköteleződik egy adott értékrend mellett, nem újdonság és nem kuriózum. Ez mindenhol a világon így van.

A Századvég nem üresedett ki azzal, hogy Ön is eljött Gulyás Gergely minisztériumába és mások is?

- Nem! Azt látom, hogy van egy új vezetés a Századvégnél és van egy picit más megközelítési mód. Én rengeteget tanultam a Századvégben, ott olyan közegben dolgoztam, ahol nagyon különböző tudományterületekről jövő emberekkel kerültem kapcsolatba. A Századvég erős bástya és jó iskola. Ha valaki politikával szeretne foglalkozni és a jobboldalon képzeli el a helyét, annak egy nagyon jó - ha már militáns kifejezést használt az előbb -, kiképzőhely. Meg egy értékes szellemi közeg.

„Abszurd kacsa”

“Öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába!” - miért tette ki bekeretezve a falra a miniszterelnök szavait, amit Orbán Viktor morning Gulyás Gergely miniszteri kinevezésekor mondott? Azt, hogy a stratégiai tervezésért felel, a minisztériumok munkáját kell összehangolnia és - idézem -ő a kormány “villámhárítója”.

- Hogy tudjuk a feladatunkat és az elvárást. Segít nem elvéteni a célt, ha minden reggel látja az ember, hogy mi a teendő, mikor belép a munkahelyére.

Jól érzi itt magát a Miniszterelnökségen stratégiai miniszterhelyettesként? Gulyás Gergellyel a miniszterelnök abszolút elégedett a hírek szerint, rendszeresen beszélnek. Viszont megjelent egy cikk az egyik portálon, ami az Ön miniszterségével kapcsolatos. El készül menni a Miniszterelnökségről?

- Ez abszurd kacsa, miniszter úrral nagyon jó a viszonyunk, véleményem szerint ő nagyon fontos szerepet tölt be a kormányzaton belül, és én nagyon sokat tanulok tőle. Úgy állapodtunk meg az elején, hogy négy évre szerződtem, s ez egy olyan megállapodás, amit miniszter úr vagy miniszterelnök úr mondhat fel, illetőleg ők adhatnak feloldozást, én nem. Úgyhogy, nagy izgalmakról nem tudok beszámolni, s amint azt bizonyára Önök is látják, a kormányátalakítás nyári folyamata lezárult. Most a munkának van itt az ideje.

Hazony, Tamir és a „pozitív nacionalizmus”

Most mit olvas?

- A Hazony-könyv pandantját a baloldalról, aminek szerzője a szintén izraeli, munkapárti gondolkodó és politikus Yael Tamir, a címe Why nationalism? A könyv arról szól, hogy a nemzeti gondolat visszatér a világban, s a baloldal óriási hibát követ el, ha ezt az egyébként pozitív gondolatot tovább démonizálja, s ezáltal a jobboldalnak átengedi. Kíváncsi lennék, hogy hány magyar ellenzéki politikus vagy elemző olvasta ezt a könyvet. Nem sok, ahogy sejtem.

A nacionalizmus lehet pozitív, amiről a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor beszélt Kötcsén?

- Szerintem a nacionalizmus eredeti értelmét tekintve pozitív fogalom, így nem szükséges elé jelzőt tenni. Arról szól, hogy az ember szereti a hazáját – klasszikus értelemben vett patrióta – és úgy gondolja, hogy a nemzet mint gondolat a kohéziós erő, ami az egy terület, egy főhatalom alatt élő népességet össze tudja tartani és meg tudja erősíteni. A hazaszeretet tehát pozitív fogalom, erény és érték. Ráadásul a nemzetek a nemzetközi rendszer és együttműködés alapjai, s ha nem akarunk káoszt és anarchiát a világban, akkor ennek így is kell maradnia. Ez is hozzátartozik a teljes képhez! Ami jogosan hordoz negatív konnotációt, az a sovinizmus, de a kettőnek semmi köze egymáshoz – nem véletlenül létezik rá másik szó.

orbán viktor miniszterelnök kötcsénOrbán Viktor miniszterelnök Kötcsén

Van kötelező irodalom, amit a miniszterelnök kiadott Önöknek? Ott volt júniusban a Karmelitában, amikor Orbán Viktor fogadta Jordan Peterson kanadai pszichológus professzort és kötetlenül beszélgettek. És akkor is, amikor Tony Abbott volt ausztrál minisztelelnökkel beszélgetett Orbán Viktor a múlt heti demográfiai csúcs után...

- Nekem a munkaköri leírásom része, hogy „mindent” olvassak, így igyekszünk a kollégáimmal együtt valóban majdnem mindent elolvasni és a legtöbb konferencián ott lenni. Mert akkor tudunk stratégiát alkotni és tanácsot adni, ha látunk a pályán. Yoram Hazony könyvét azonban, amely Amerikában az év konzervatív témájú könyve lett, és magyarul a Nacionalizmus erénye címmel jelent meg a Századvégnél, valamint Szájer József Ne bántsd a magyart! című legutóbbi munkáját még így is jó szívvel tudom kiemelni. Mondanom se kell, sokat olvasunk olyan dolgokat, amelyek a nemzetállamok újjáéledéséről, a pozitív értelemben vett nacionalizmusról szólnak, illetve nálunk kifejezetten népszerűek a realista alapon álló geopolitikai elemzések, valamint a már nem élő magyar szerzők – Szekfű vagy Teleki például – művei.

Ön szervezi a világ konzervatív, értelmiségi-politikusi hálózatát a miniszterelnök köré?

- Ez a hálózat alakul magától, már csak abból következően is, hogy az elmúlt években a nemzetközi konzervatív körökben Magyarország példa és referenciapont lett. Ne tagadjuk, ezek a körök erősen kisebbségben vannak a saját hazájukban, de még mindig jelentős intellektuális erőt képviselnek. Így én mindenkinek azt szoktam mondani – a liberálisok által az egyetemi közegben alkalmazott eszelős kifejezésnek új értelmet adva –, hogy számukra Budapest egy konzervatív „safe space”. Olyan biztonságos hely, ahol nem kell attól tartani, hogy lecsap a progresszív gondolatrendőrség. Magyarország vonzereje ezért elég nagy. Csak az idei évben több nagyszabású konferencia keretében több száz vendég fordul meg itt, s én úgy látom, hogy a jobboldali elkötelezettségű magyar think-tankek is egyre aktívabbak külföldön.

Itthon Ipari Ingatlanok és Beruházások konferencia, Szent Miklós park felavatása Gyulán, Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet kutatások Intézete és beszélgetés Maróth Miklóssal, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, misszióvezetői értekezlet. De utazik is, Ausztrália, Malajzia, Banglades...

- Igen, igen, a terepmunkát sosem adom fel! A kutatóintézeti éveimben végigjártam az érintett országokat a szubszaharai és észak-afrikai térségben, valamint a Közel-Keleten – most a Hungary Helps program is hozzánk tartozik és igyekszem abban is részt venni... Legutóbb pont arohingya menekülteket látogattuk meg, s annak is örülök, hogy a bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó orvoscsapat munkajat is tudjuk segíteni. De, amit szerettem volna mondani: mindenhol, ahová az ember eljut, azt láthatja, hogy a Földön valami olyan dolog történik, amire a történelem során korábban még nem volt példa. Ilyen népességrobbanás mégsosem volt, mint amit most tapasztalunk. Ráadásul úgy nő rohamosan a népesség, hogy közben e területeken a népességmegtartó-képesség – a fegyveres konfliktusok, a gazdasági kilátástalanság, a klímaváltozás és ezer más ok miatt – folyamatosan csökken. Ebből az következik – akárhogy is próbáljuk szépíteni –, hogy a XXI. század arról szól majd, hogy ezekkel az emberekkel – direkt nem akarok számot mondani, mert az ellenzéki oldalon mindenki azt fogja mondani, hogy riogatok –, ezzel a megközelítőleg több százmillió emberrel mi fog történni? Ők ott tudnak maradni vagy ők el fognak vándorolni azokról a területekről? S ha igen, hova vándorolnak? Bárki bármit mond, ezen áll vagy bukik Európa jövője.

Migráció: fennáll-e még a válsághelyzet?

Miért hosszabbították meg a válsághelyzetet?

- Az egyetlen felelős döntés! Majdnem százezer ember tartózkodik a balkáni útvonalon, a feláramlás folyamatos, így a jogi és fizikai határzárnak állnia kell. Ahhoz pedig meg kell hosszabbítani a válsághelyzetet. Ez ugyanis speciális jogosítványokat ad a rendőrség és a hatóságok kezébe, hogy minden eszközzel fel tudjanak lépni az illlegális migráció ellen a határon és az ország belsejében is.

333 ezernél kicsivel több menedékkérőt fogadott be tavaly az Európai Unió.

- Elképesztő szám, nem?

2015-16-ban 2,3 milliónál is több illegális migráns jött Európába. 2018-ban ez a szám 150 114 volt. 92 százalékos a csökkenés.

- Még mindig nagyon magas ez a szám, s ráadásul arra sincs semmi garancia, hogy a 2015-ös esethez hasonló hullámoknem ismétlődnek meg, úgyhogy rengeteg a tennivaló még.

Tényleg a migrációs veszély a legfontosabb kérdés? Legyen szíves, ha lehet, ne mondja el újra, amit már rengetegszer hallottunk, hogy igen, most nincs migrációs hullám, de nem tudjuk, hogy majd lesz-e.

- Attól még, hogy valamit sokszor szoktunk elmondani, az lehet igaz.

Merkel - fordulat a német “testtartásban”

Angela Merkel mielőtt Sopronba jött, Stephen Greenblatt a The Tyrant (A zsarnok) című könyvét olvasta. Le is fotózták. Önt meglepte, hogy a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktorral egyetlen bíráló megjegyzést sem tett ? Azt mondta, hogy az emberek javára használjuk fel az EU pénzeket, az MTA–ról, a CEU-ról sem szólt. Ellenben szorgalmazta Palkovics Lászlóék és az ő minisztere közötti kutatási, tudományos együttműködés erősítését. A migráció ügyében pedig von der Leyennel azonosult, “új startról”, kompromisszumokról, egységes Európáról, az árkok betemetéséről beszélt.

– Valóban fordulat van, a kommunikációban és a német testtartásban is fordulatot látunk. A Közép-Európával kapcsolatos német politika változóban van, a Merkel-látogatás kifejezetten erre enged következtetni. Ez engem nem lepett meg, mert a józan ész ezt diktálja.

Miért?

– Németország és a közép-európai országok Európa jövőjének ügyében egymás természetes szövetségesei. Nekünk igazából kötelékben kellene repülnünk.

Veszünk még néhány Airbus helikoptert a németektől?

– A gazdasági kapcsolatok mindig is kiválóak voltak Németországgal, még a legfagyosabb időszakban is. Szerintem pont ez a reláció az, ahol a politikai viszonyra egyáltalán nincs hatással az üzlet. Ursula von der Leyen megválasztása egy fontos jelzés volt, amiből reményeink szerint Németország levonta azt a következtetést, hogy Közép-Európa nélkül és ellenében ma nem lehet fontos európai döntéseket meghozni. A soproni látogatáson elhangzottak fényében pedig végre visszaigazolva látjuk azt, hogy megérte mindvégig a tisztelet hangján szólni kancellár asszony tevékenységéről, még akkor is, ha nem mindenben értettünk egyet. Ha végignézi miniszterelnök úr nyilatkozatait, 2015-től kezdve - amikor ugye a legnagyobb konfliktus volt a két ország között a migráció kérdéskörében - ő volt az, aki mindig a legnagyobb tisztelettel és nyitottsággal, folyamatosan keresve a kapcsolódási pontokat beszélt a német politikáról és a kancellár asszonyról is. Örülünk, ha ezt a továbbiakban nem ellenszélben, hanem támogatóbb német közegben lehet folytatni.

Schmidt Máriának a Látószög blogon nagyon rossz volt a véleménye a német kancellárról, azt mondta, hogy Merkel Németországból egy nagy NDK-t csinált, a migráció vonatkozásában pedig “Merkel egy igazi katasztrófa”.

- Bocsánat, a magyar kormány és a magyar kormányfő mindig a tisztelet hangján szólt a kancellár asszonyról. Rajtunk számonkérni a magyar kormányon kívüli nyilatkozatokat nem lehet.

A jobboldali holdudvar első számú véleményvezére, Bayer Zsolt azt írta: ”Merkel, a semmi kancellárja”, “elképedve, haraggal nézzük, miképpen állt be Európa tönkretevőinek sorában”.

- Kétségtelen, a 2015-ös események után Angela Merkel többé nem egy népszerű politikus Magyarországon, s nem egy olyan népszerű politikus ma külföldön sem a jobboldali szavazók között, mint volt korábban. Merkel kancellár asszony ennek köszönhetően a jobboldali és a baloldali szavazók között is „hendikeppel indul”. De ő Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő, legsikeresebb politikusa, akit mindig jó Magyarország barátai között tudni.

Az EU-pénzek: Budapestre utazik az unió csalás elleni hivatala, az OLAF főigazgatója. Mengyi -ügy, Farkas Flórián és a Híd a munka világába botrány, Simonka-ügy, vádemelések, gyanusítások, OLAF-jelentések...

- A brüsszeli hivatal nem először száll be a választási kampányba, hogy a baloldalt segítse, ezt tette a parlamenti választási kampányban, és most ezt teszi az önkormányzati választási kampányban is. Ha jól értjük, akkor ezúttal Angela Merkel német kancellárral vitatkoznak, aki szerint Magyarország jó gazdasági növekedési adatain látszik, hogy hazánk jól, az emberek jólétének növelésére használja fel az uniós pénzeket. Az elérhető uniós támogatások teljes keretösszegének lehívását a minden operatív programban megtett, akár 110 százalékos túlvállalások garantálják. A Magyarországnak járó források így maradéktalanul a magyar családok és magyar vállalkozások érdekében hasznosulnak. Az OLAF-jelentés legnagyobb tétele pedig még mindig a szocialista-szabad demokrata időszakhoz köthető 4-es metró ügy. Minden nagy rendszerben lehetnek hibák, ezek felderítéséhez jó támpont lehet az OLAF-jelentés, de a végső döntés a bíróságoké. Az ügyészségi vádemelési arány nálunk 45 százalékos, az uniós átlag ennél alacsonyabb. Így ez ügyben is azt lehet mondani, hogy a hatóságok teszik a dolgukat. Magyarország pedig az egész régióban az első helyen áll a rendelkezésre álló források időarányos lehívásában, ami azért fontos, mert a forrásvesztés elkerülése az egyik legfontosabb nemzetstratégiai érdek. Ezek a tények. De azt is értem, hogy az ellenzéknek elképesztően rosszul jött, hogy Merkel kancellár asszony legutóbb Sopronban mégiscsak valami olyat mondott ki, ami tény, és amit mi régóta mondunk, az ellenzék viszont régóta küzd ellene. Arról, hogy mi jól használjuk fel az EU-pénzeket, azt gondoljuk régóta, hogy ez Magyarország és az Európai Unió közös sikere.

Marad-e a Fidesz a Néppártban?

Ezt a három jelentéstevő bölcs, Pöttering, Schussel és van Rompuy is tudja? Mire ad most jobb esélyt ? A Fidesz marad az Európai Néppártban, és teljes jogú tag lehet újra?

- Én most nagyobb esélyt látok a maradásra. Az európai parlamenti választások után egy kevésbé erős Néppártról beszélünk és egy megerősödött Fideszről. A határon túli magyar képviselőkkel együtt 15 főről van szó, ez a Néppárton belül a harmadik legerősebb csoport, úgy, hogy ráadásul nem is a legnépesebb országok egyikéről van szó.

Egy meggyengült, a bevándorlásellenes balliberálisokkal szövetkező, és együtt süllyedő Európai Néppártba igyekeznek vissza? Mert ez az európai fősodor?

- Mi a parlamenti választás előtt is azt mondtuk, hogy Néppártnak stratégiát kell váltania.

Nem vették be a Néppártba sem Salvini pártját, a Ligát, sem Kaczynskiét, a PiS-t, miközbenOrbán Viktor ezt szorgalmazta Daul elnöknél... A La Stampában május elsején még Európa legfontosabb emberének nevezte Salvinit, aki a tengereken megállította a migrációt. Az új olasz baloldali kormány megalakulása után pedig Salvininek búcsúlevelet írt azzal, hogy köszönünk mindent...

- Én nem hiszem, hogy csak a pártok bekebelezése az, ami erősebbé tehet egy pártcsaládot. A jobbratolódás elsősorban a képviselt politikai állásponttól és a jobbra lévő véleményekre való nyitottságtól függ. Ilyen értelemben a korábbinál kedvezőbb hangokat hallunk. A Fidesz által rögzített pozíciók, a keresztény kultúra védelme, a bevándorlással kapcsolatos kritikus álláspont, a szuverenitás és a határvédelem ügye, olyan pontok, ahol nem engedhetünk. Mi azt reméljük, hogy a Néppárt ezt megérti, sőt, belátja, hogy amellett, hogy ezeknek az álláspontoknak is teret hagy, maga is jobban képviseli ezeket az értékeket. Ha pedig ebbe az irányba indulunk el, akkor a Fidesznek lehet a Néppártban helye. Ehhez nem feltétlen kívülről kell felmentő seregeket behozni, hanem bent kell rendet tenni. Én azt látom, hogy ez a rendteremtés most zajlik. Ha ez az “összeállás” létrejön – és sok az új képviselő, a személyi összetételében is változott a Néppárt állománya –, továbbá erősödik a kohézió, akkor a Néppárt váltani tud, és lejtmenetből hegymenetbe tud fordulni.

A miniszterelnök európai „körforgalomról”, beszélt a hozzánk eljutott hírek szerint Kötcsén...

- Emlékeim szerint a kifejezés a migráció kapcsán került szóba, arra hivatkozva, hogy a nyugat-európai országok egy része már meghozta azt a döntést, hogy bevándorlóországgá válik, de mi még dönthetünk úgy, hogy – látva az ottani döntésből fakadó negatív következményeket – más kijáraton távozunk a körforgalomból, azaz nem válunk bevándorlóországgá. Semmi köze a dolognak az uniós tagsághoz, ahogy szokás szerint egyes ellenzéki médiumok riogatnak vele!

Ajánlom

További belföldi híreink