Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-07 15:47:00

Von der Leyen a Nyugat-Balkánból “vizsgáztatta” Trócsányit

Ursula von der Leyen “vizsgáztatta” második megbeszélésükön Trócsányi László magyar biztos-jelöltet a Nyugat-Balkánból. Ennek ellenére sem lehet biztosra venni, hogy megkapja a bővítési portfóliót - mondta az atv.hu-nak több brüsszeli forrás. Azonban már a Néppárt részéről is lobbiznak az EP balliberális frakcióinál, hogy sikerüljön Trócsányi biztosi meghallgatása.

Az első bemutatkozó 15 perces találkozójuk formális volt, a második brüsszeli, hosszabb megbeszélésükön augusztus 28-án viszont Ursula von der Leyen már a Nyugat-Balkánból “vizsgáztatta” a magyar biztos-jelöltet, Trócsányi Lászlót - mondta munkatársunknak több megbízható brüsszeli forrás. Ez szerintük azt jelzi, hogy az Európai Bizottság elnökének nincsenek ellenérzései Orbán Viktor uniós biztos-jelöltjével, a volt alkotmánybíró, diplomata, jogtudóssal szemben. Ugyanakkor semmit nem lehet biztosra venni, a szlovén biztos-jelölt is “erősen versenyben van” az Európai Bizottság bővítési portfóliójáért - emlékeztetnek.

forrás: trócsányi lászló / facebookForrás: Trócsányi László / Facebook

A munkatársunkhoz eljutott információk szerint Trócsányi teljesítménye-felkészültsége a Balkánból “meggyőző” volt a múlt heti von der Leyen-találkozón. Ennek ellenére kétséges, hogy az Európai Parlamentben a szavazáson átmegy-e majd Trócsányi az igazságügyminiszteri “múltja” miatt. És ez - hangsúlyozzák forrásaink - már nem Ursula von Leyenen múlik, az EP szociáldemokrata, liberális, zöld képviselői saját belátásuk szerint voksolnak majd, és számukra Trócsányi nem elfogadható a magyar jogállamiság rendszerszintű sérülése miatt.

Már a Néppárt is lobbizik

Ugyanakkor - állítják brüsszeli forrásaink - már az Európai Néppárt részéről is lobbiznak Brüsszelben az Európai Parlament balliberális frakcióinál azért, hogy sikerüljön Trócsányi biztosi meghallgatása. “Lehetnek nagyon kemény, kellemetlen kérdések, megforgathatják, de a végén kapja meg a zöld jelzést, ezt szeretnék elérni” - fogalmazott az egyik brüsszeli fideszes, hozzátéve: a kínos pillanatok nem lennének egyedülállóak a biztosi meghallgatások történetében. Előfordult már többször is, hogy az EP-bizottságai első körben elküldték a jelöltet, aki ezután egy másik portfóliót kapott a Bizottság elnökétől, és csak amikor másodszorra visszament a parlamenti bizottságok elé, akkor kapta meg a szükséges támogatást. Forrásaink ezt a forgatókönyvet Trócsányi esetében sem zárják ki.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek el az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban. A bizottsági meghallgatásokon a támogatás, az “igazolás” arról szól: az uniós biztos-jelölt szakmailag alkalmas a neki szánt terület ellátására. Tegyük hozzá: ez még nem garancia arra, hogy a jelölt átmegy utána az Európai Parlamenti szavazáson is, ehhez a 751 képviselő felének a voksa kell.

Kedden von der Leyen már bejelenti

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke jövő kedden mutatja be a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliókkal együtt.

Először az atv.hu írt május közepén arról http://m.atv.hu/belfold/20190513-trocsanyiek-a-regionalis-politika-biztosi-posztjat-celoznak-meg-az-uj-eb-ben
hogy Trócsányi László a román Corina Cretu, a regionális politika biztosának a mostani portfólióját célozná meg legszívesebben.

Már az EP-választások után maga Trócsányi is nyilatkozott arról, hogy milyen területet látna el szívesen az Európai Bizottságban, és elsö helyen a EU bővítést említette. De felsorolta a regionális fejlesztési területet és a szomszédságpolitikát is.

A héten napvilágot láttak olyan sajtóértesülések is, hogy a magyar uniós biztos a humanitárius segélyezésért felelne a von der Leyen vezette Bizottságban.

Ajánlom

További belföldi híreink