Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-07 19:04:00

Orbán Kötcsén meghirdette az “okos nemzetépítés” stratégiáját és európai körforgalom beszélt

Az „okos nemzetépítés” stratégiáját hirdette meg Orbán Viktor Kötcsén a zártkörű pikniken, Szájer József egyik Schmidt Máriáék előadás-sorozatában elmondott beszédében elhangzottakkal és a Ne bántsd a magyart kötetének 5 pontjával vitatkozott, és a magyar útválasztást európai “körforgalomhoz” hasonlította, és mi arra az autópályára hajtunk, amelyikre akarunk - mondták el az atv.hu-nak a pikniken résztvevők.

Orbán Kötcsén meghirdette az “okos nemzetépítés” stratégiáját és európai körforgalom beszélt

A tusnádfürdőihez hasonló nagy ívű beszédet mondott Orbán Viktor Kötcsén a Dobozy-kúrián ma megrendezett XIX. Pikniken, de konkrétabb volt a kormányzást illetően. A zárt találkozóról a munkatársunkhoz kiszivárgottak szerint a központi fogalom, a nemzeti szuverenitásunk és a függetlenségünk megerősítése volt, és a miniszterelnöki, filozófiai tartalmú megközelítés lényeges pontjai nem tértek el a Tusnádfürdőn júliusban elhangzottaktól.

A miniszterelnök Szájer József egy korábbi, Schmidt Máriáék által rendezett Eötvös-előadássorozaton elmondott beszéldének és a Ne bántsd a magyart könyvéböl idézett, és annak 5 leglényegesebb pontjára/konklúziójára, meglátásaira reagált.

A konyvbemutatón, amit a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet kertjében tartottak májusban, munkatársunk is ott volt. Akkor Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója beszélgetett Szájer Józseffel. Amikor feltette neki a kérdést az illúzióvesztésről, a politikus azt mondta: az illúzióvesztés közös alapélménye lehet mindenkinek, aki becsatlakozott az európai nagypolitikába, de ő az “illúzióvesztés” helyett inkább azt mondaná: “sok mindent megláttak”, sok mindent másképp érzékelnek már. “A Nyugat volt az, amit mi 30 évvel ezelőtt példának tekintettünk, ahogy mi szeretnénk élni” - idézte fel, hogy valami hasonlót még az akkori Fidesz alapnyilatkozatába is beírtak. Ő, mint soproni, 21 éves koráig például nem lépte át az osztrák határt.

Aztán a miniszterelnök a beszédében a stratégiai értékeléstől a szomszédságpolitikán át haladva a keresztény szabadságig is eljutott. Az előadásában kulcsmomentum volt az „Európa-szervezés” és a nemzetszervezés lelki-filozófiai vetülete. 

Orbán Viktor Európa és Magyarország jövöje kapcsán – forrásaink szerint – egy autópályás hasonlattal élt: a „körforgalom” képével illusztrálta azt, hogy nekünk, magyaroknak abban már szerencsénk van, hogy látjuk az Európa nyugati országai esetében a mintát, de a különbségeket is; azaz Európa országai együtt autóznak ugyan a körforgalomban, de vannak, akik lehajtanak adott pillanatban egy-egy autópályára. Mi azért vagyunk szerencsések, interpretálta a miniszterelnök gondolatmenetét a közönség soraiból egy résztvevő, mert látva a különbségeket, eldönthetjük, hogy mikor hajtunk ki a körforgalomból és aztán milyen úton szeretnénk járni.

A miniszterelnök mindezt az okos nemzetépítés stratégiájával is összefüggésbe hozta, amit itt Kötcsén hirdetett meg.

Az európai gazdasági és pénzügyi helyzetről szólva ismét figyelmeztetett, hogy Európa egén viharfelhők gyülekeznek, de az értékelése szerint a magyar pozíciók jók, és ha valamilyen krízisszerű helyzet elő is állna, az korántsem lenne olyan megrázó a számunkra, mint amilyen a 2008-as válság volt.

Forrásunk elmondása szerint a miniszterelnök nem beszélt konkrétan sem Ursula von der Leyenről, sem Trócsányi Lászlóról, de az európai bizottsági jelölés és az Európa vezetői, szavuk súlya kapcsán azt a meglátást tette, vagy legalábbis forrásaink interpretálása szerint utalt arra, hogy bizonyos szempontból nem ugyanolyan a németek vezető szerepe, mint korábban. 

Ajánlom

További belföldi híreink