Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-06 07:40:00

Önkormányzati választás: ezeken a településeken számít szoros eredményre a Fidesz

Az önkormányzati választáson nem a kormánypártok, hanem az ellenzék kockáztat többet - állítják a munkatársunk által megkérdezett fideszes politikusok és kormányközeli kommunikációs szakemberek, kissé paradox módon éppen a “teljes ellenzéki összefogással” magyarázva meglátásukat. Az ellenzék ugyanis eddig az összefogás hiányával magyarázta ismétlődő választási vereségeit, most azonban a legtöbb településen és a fővárosi kerületek döntő többségében létrejött az összefogás. A Fideszben ennek ellenére arra számítanak, hogy nem lesz ellenzéki áttörés október 13-án, bár némi kormánypárti pozícióvesztést elképzelhetőnek tartanak.

Önkormányzati választás: ezeken a településeken számít szoros eredményre a Fidesz
Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlésben, Fotó: MTI

A kormányoldalon ugyanakkor hibának tartják, hogy a „teljes ellenzéki összefogást” ellenzéki politikusok az Orbán-kormány leváltásának eszközeként állítják be, miközben október 13-án az Orbán-kormány leváltásának a matematikai esélye nulla.

A Fideszben összességében nem várnak 2014-hez képest ellenzéki áttörést annak ellenére sem, hogy az ellenzéki pártok közötti együttműködés ma lényegesen erősebb, mint bármikor korábban. Ugyanakkor azt nem tartják kizártnak, hogy a 2014-es sikerhez képest érhetik veszteségek a kormánypártokat. Az Európai Parlamenti választások után vezető kormánypárti politikusok is azon lamentáltak, hogy a 2018-as parlamenti választáson aratott kétharmados Fidesz-győzelmet és a 13 EP-mandátumos fideszes sikert az önkormányzati választáson “képtelenség” lesz túlszárnyalni.

Ugyanerről most egy kormányközeli kommunikációs szakember azt mondta: számolnak azzal, hogy a 2010 óta tartó győzelemsorozathoz, de a 2014-es fideszes önkormányzati választási eredményekhez képest a kormánypártok pozíciót veszítenek. “Ez nem lesz feltétlenül baj. A Fideszben is meg kell tanulni, hogy ha rosszul végzik a dolgukat a politikusaink, ellenzékbe kerülnek. Ezt az érzést át kell adott esetben élniük” - fogalmazott az egyik kormányközeli elemző, megjegyezve: ez a “demokratikus flow”.

Innen indulnak – a 2014-es eredmények

A 2014-es önkormányzati választáson minden megyében a Fidesz-KDNP listája kapta a legtöbb szavazatot (48-60 százalékkal). Második helyen – egy megye kivételével – a Jobbik végzett (16-30 százalékkal). A megyei jogú városok közül Békéscsabán a Jobbik által támogatott független Szarvas Péter győzött, Salgótarjánban az ellenzék jelöltje, Dóra Ottó lett a polgármester, Szegeden pedig újra Botka Lászlót választották meg.

Budapesten öt évvel ezelőtt túlnyomó többségben a hivatalban lévő fideszes polgármesterek nyertek – 18-an. Öt kerületben nem indult újra a regnáló városvezető, itt három esetben az ellenkező oldal jelöltje nyert, két esetben pedig a korábbi politikai tábor berkein belül maradt polgármesteri cím. A XIII. kerületben az MSZP-s Tóth József, XIV. kerületben pedig Karácsony Gergely győzött, aki az Együtt-PM támogatásával indult. A XV. kerületben a DK-s Hajdú László lett a polgármester, a XIX.-ben az MSZP-s Gajda Péter, a XX. kerületben a szocialista (2015-től független, most azonban már fideszes támogatással induló) Szabados Ákos, a XXIII.-ban pedig Geiger Ferenc civil “színekben”. A Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP a főpolgármester választáson győztes Tarlós Istvánnal együtt 20 mandátumot szerzett a 33-ból, így kényelmes többsége lett.

Az ellenzéki torta nem nő, de az újraosztása folytatódik

A Fideszben arra számítanak, hogy a kormánypártok számára legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén sem nő érdemben az ellenzéki piac mérete, legfeljebb annak újraosztása folytatódik. A kormánypárt mérései alapján az ellenzéken belül folytatódik a már az EP-választáson megfigyelhető átrendeződés – az MSZP országszerte eltűnőben van, míg a DK és a Momentum erősödik.

A Fideszben úgy vélik: országos erejű mozgósítással tudna az ellenzék új voksokat nagy tömegével szerezni – ha lenne olyan ügy, botrány, ami hirtelen felrázná és egységbe kovácsolná az Orbán-ellenes tábort. De ilyen botrányt – legalábbis a kormányoldalon – mi nem látunk - tette hozzá egyik forrásunk, megjegyezve, hogy országos politikai elégedetlenséget rávetíteni az országra most nem célravezető.

Nem a kormányváltás a tét

Ráadásul más a „dimenzió” az önkormányzati választáson mint egy parlamenti választáson: október 13-án országosan és Budapesten is arról szavaznak majd azok, akik az urnákhoz elmennek, hogy az adott polgármester vagy Tarlós István főpolgármester “effektíve hogyan működteti a várost”, milyen fejlesztések valósultak meg, milyen az utcakép, milyenek a járdák, tiszták-e a buszok, a közparkok.

Egy másik forrásunk a parlamenti és az önkormányzati választások közti különbséget a főváros XI. kerületének a választási eredményeivel illusztrálta, emlékeztetett, hogy Hoffmann Tamás a XI. kerületben 46 százalékkal lett 2014-ben polgármester, míg a Fidesz–KDNP jelöltje, Simicskó István a parlamenti választáson győzött ugyan, megszerezte a mandátumot, de győzelme csak néhány százalékon múlt a DK-s Gy. Németh Erzsébettel szemben.

Október 13-án azonban, különösen egy kisvárosban a lakossági-személyes szinten dőlnek el a voksok. A hivatalban lévő polgármesterek eleve 4-6 százalékos előnnyel indulnak. Különösen a kisebb városokban vagy a falvakban egy regnáló polgármester esetében az újraválasztásánál az olyan típusú kérdések lehetnek fontosak, amit például a szomszédja nekiszegez: “ott voltál-e a kisunokám keresztelőjén” vagy “vittél-e virágcsokrot a falu legidősebb nénijének a 90. születésnapjára”. E forrásunk szerint akár még egy Sopron vagy Debrecen méretű városban is lehet az a téma, hogy milyen a játszótér, tiszta-e vagy beengedik a kutyákat is. Ezért is kisebb most a fideszes pártlogó, és általában a standokon a pulton alul van a narancsszínű kör.

Gödöllő és Szeged nehéz terep, Márki-Zay viszont bukhat

Ami a vidéki esélyeket illeti, a Fideszben elismerik, hogy nehéz dolguk van Szegeden és Gödöllőn, ahol egy-egy komoly beágyazottsággal rendelkező ellenféllel, Botka Lászlóval és Gémesi Györggyel kell megküzdeniük – bár érdeklődésünkre egy vezető fideszes hozzátette ehhez: mindkét településen kiélezett küzdelemre számítanak.

Jó jelöltnek tartják a kormánypártban a Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben induló, volt MDF-es Grezsa Istvánt és arra számítanak, hogy a városban másfél év után ismét a Fidesz adhatja a polgármestert.

márki-zay péter hódmezővásárhely polgármestereMárki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere

Meglepetésünkre szintén optimista hangokat hallani a Fideszből Péccsel kapcsolatban, ahol kormánypárti forrásunk szerint Páva Zsolt lelépésével jelentősen növekedtek a Fidesz esélyei. Ehhez hozzájárul fideszes forrásunk szerint, hogy a baloldalnak sikerült kifejezetten rossz jelöltet választania Pécsen, akinek az elmúlt hónapokban a Civilek a Mecsekért a szemére hányta, hogy a 2008-tól 2015-ig a Pannon Power Zrt. vezérigazgatójaként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.

Sima győzelmet várnak a kormánypártban Székesfehérváron, Sopronban, Esztergomban, (számunkra meglepő módon) Dunaújvárosban, valamint Nyíregyházán. Kiélezettebb küzdelmet várnak ugyanakkor Szombathelyen és Miskolcon – előbbinél a Fidesz polgármesterjelöltet váltott, a döntés nyomán a volt kormánypárti alpolgármester függetlenként elindult a polgármesteri székért, miközben az ellenzék Czeglédy Csaba visszaintegrálásával volt elfoglalva a városi politikai életbe. Miskolcon Kriza Ákos polgármester betegsége miatt cseréltek jelöltet a kormánypártok, de méréseik szerint így is előnyben vannak az ellenzéki pártokkal szemben.

Budapest: az utolsó két hét lehet döntő

Budapest kapcsán kormányközeli szakértők azt a meglátást tették, hogy a választás előtti két hét, a kampányfinis lesz a döntő, és a mozgósítás. A kerületi kampányok sokkal fontosabbak a fővárosinál és a már megszilárdult pártpreferenciákat nehéz átmozdítani az önkormányzati kampányban.

A Fideszben úgy látják: Karácsony Gergely esetében az a legfontosabb kérdés, hogy valóban képes lesz-e mindenkit összefogni, aki elégedetlen az Orbán-kormánnyal. „A mozgósításon múlik minden, de az elmúlt időszakból olyan elementáris erejű üzenetre Karácsony részéről nem emlékszünk, amivel el lehetne érni, hogy minden ellenzéki szavazó felálljon a fotelből, a fideszesek pedig otthon maradjanak. A gitár ehhez kevés” - konstatálta forrásunk, megjegyezve: az sem biztos, hogy totális mozgósítást eredményezne, ha mondjuk a DK-sok a momentumosokkal, az MSZP-sekkel, az LMP-sekkel és a jobbikosokkal kart karba öltve kiállnának és azt mondanák: „Tessék, itt van Karácsony Gergely, aki megvédi a budapesti nyugdíjasokat Tarlós Istvántól”.

Esélyes kihívó-e Karácsony?

Kormányközeli elemzők szerint az elvi (alapjogi) kérdések – mint például Karácsony Gergely majd visszaadja Budapest szabadságát – zászlóra tűzése sem biztos, hogy hatalmas tömegeket mozgat meg. „A fakivágás elleni megszólalása Karácsony Gergelynek lehet szimpatikus, de ezért még nem kell elzavarni Tarlós Istvánt.” A klímaváltozás, a zöld kérdés biztos, hogy benne van az első tíz problémában a világon, de kérdés, hogy ettől mindenki megindul-e az ellenzéki oldalon október 13-án, különösen, hogy Tarlós István egy tapasztalt kompetens városvezető, ezért nem csak jobboldaliak szavaznak rá, a másik oldalról is képes voksokat gyűjteni.

Ellenzéki oldalon is kérdésesnek tartják, hogy sikerül-e Karácsonynak Tarlóst kompetencia-kérdésekben megvernie, bár hozzáteszik: Tarlóst a Fidesszel szembeni elégedetlenség fővárosi erősödése megrendítheti. Egy MSZP-vezető szerint Budapesten leginkább úgy lenne lehetséges a főpolgármesterváltás, ha a választók a Fidesszel szemben éreznének elementáris elégedetlenséget és ennek „esne áldozatul” Tarlós István. Más kérdés, hogy ilyen elemi felháborodás egyelőre nemigen tapasztalható – tette hozzá az idézett ellenzéki politikus.

Mi lesz a kerületekben?

Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök egy múlt heti háttérbeszélgetésen, amelyen az atv.hu is jelen volt, azt mondta: szerinte a különbség hibahatáron belüli, a Fideszben ennél lényegesen nagyobb különbségről tudnak. A Hetek című közéleti hetilap pénteki számában nyilatkozó kormánypárti források viszont arról beszéltek, hogy Karácsonynak nem az a legnagyobb problémája, hogy esetleg alulmarad. Ugyanis a várható kerületi eredmények alapján esetleges győzelme esetén olyan összetételű közgyűléssel kell együtt dolgoznia, ami könnyen Márki-Zay Péter elmúlt évekbeli vesszőfutását idéző megpróbáltatásokat okozhat neki.

Molnár Zsolt múlt heti szavai alapján az ellenzék azt reméli, hogy a budapesti ellenzéki polgármesterjelöltek „döntő többsége” győzni fog. Óriási áttörésre számít viszont a Fidesz Pesterzsébeten, amelynek polgármestere, Szabados Ákos 1998 óta vezeti a kerületet, a mostani önkormányzati választás előtt pedig elfogadta a Fidesz támogatását, maga pedig Tarlós Istvánt biztosította támogatásától. Szintén átütő győzelemre számítanak a kormánypártban a XVI. kerületben, de úgy látják: a Riz Levente hivatalban lévő polgármester betegsége miatt végrehajtott kényszerű jelöltváltás ellenére győzelemre számíthatnak a XVII. kerületben is.

molnár zsoltMolnár Zsolt

A Fideszben a maguk szempontjából stabil bástyának, az MSZP-ben baloldali szemszögből nehéz terepnek nevezték Kőbányát és a VIII. kerületet. A baloldalon ugyanakkor érdemi ellenzéki esélyt látnak a II. kerületben is és szerintük még a Várban sem dőlhet hátra Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester.

A budai és bel-pesti kerületekben ugyanakkor a Fidesz magabiztos győzelmet vár, és ott sem várnak szoros küzdelmet, ahol az ellenzék a saját jelöltjét látja esélyesnek (mint a VI. kerületben Soproni Tamást). A jobboldal szempontjából a kormánypárt mindössze két kerületet lát biztos „bukónak”, a XIII. és a XIX. kerületet, a legkiélezettebb küzdelemre pedig a Ferencvárosban és Soroksáron (előbbiben a volt Együtt-politikus Baranyi Krisztina, utóbbiban a jobbikos Bereczki Miklós a jelölt) számítanak. Szintén komoly meccsre készülnek Zuglóban és a XV. kerületben, ahol a jelenlegi polgármester számára előterjesztett kétmilliós jutalmat olyan „nyílt sebnek” tartják, amely esélyt adhat a kerület megszerzésére. A Fideszben úgy látják, Zuglóban most nagyobb esélyük van nyerni, mint Karácsonnyal szemben volt 2014-ben.

A szocialisták szerint ellenzéki szempontból a legnehezebb a VII. kerületi helyzet, hiszen itt a volt MSZP-s polgármester, Hunvald György komoly támogatottsággal rendelkezik és az ellenzék számára készült mérések szerint támogatói 95 százalékát az ellenzék közös jelöltjétől, a DK-s Niedermüller Pétertől veszi el. Ugyanakkor a szocialisták „hibátlannak” tartják az ellenzéki pártok közötti együttműködést Újpesten, míg Óbudán Molnár szerint a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs fideszes polgármesternek van (ezzel a kijelentésével kapcsolatban Molnár Zsolt azt mondta, hogy tévedett, miután Bús csapata kampányszlogent gyártott a szavaiból). A Fidesz szerint mind Búsnak, mind Wintermantel Zsolt újpesti polgármesternek komoly esélye van az újrázásra.

Ajánlom

További belföldi híreink