Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-06 18:41:00

Kizöldült a Balaton: "a kutatók nem tudják, mi történik"

Még vizsgálják a szakemberek, hogy mitől nőtt robbanásszerűen egyik napról a másikra hatalmas mennyiségűre a Balatonban a zöld algák mennyisége. Augusztus 20-a után lett a tó leginkább egy híg spenótfőzelékhez hasonló színű. Először a keszthelyi öböl vize zöldült be, majd ez a folyamat terjedt tovább kelet felé. A szakemberek szerint a Kis-Balaton felől érkezhetett olyan összetételű víz, amely segítette ezeknek az algáknak a hirtelen elszaporodását. 25 éve nem volt ilyen jelenség a tavon.

Kizöldült a Balaton: Régóta nem volt ilyen algásodás

 

A keszthelyi partszakaszon az arra járók szerint már javult a helyzet a korábbihoz képest. Az utóbbi napokban, akik fürödtek arra panaszkodtak, hogy a vízből kijövet ragadt rájuk a sok alga. A Nyugat-Balatont érő zöldülés oka a tápanyag összetételének megváltozása lehetett.

Pálfi Károly, az MTI tudományos munkatársa úgy látja, "elsősorban összefüggésben lehet a Kis-Balatonnal, illetve a Kis-Balatont és a Balatonnal összekötő Zala folyóval. Az algák felszaporodásához nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű tápanyag. elsősorban a szervetlen nitrogén és foszforformák sorolhatók ide. Ezeknek a mennyiségében történhetett változás."

A vízügyi szakemeberek még vizsgálják, hogy mi okozta a zöldalgák elszaporodását. "Három olyan dolog van, ami esetleg szóba jöhet, Az egyik a vízhőmérséklet, ugye ez most már biztos, hogy az augusztus 20 utáni vízhőmérséklet még eléggé mélyen is a vízben két-hráom fokkal is magasabb volt, mint – nem mint az átlag, hanem a meleg nyarakon szokott" - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton jól ismerő szakújságíró azt mondta, hogy már évtizedek óta nem volt ilyen jelenség a tavon."Közel harminc éve volt ilyen a Balatonban. A probléma az, hogy – a kutatók is azt mondják, hogy nem tudják, mi történik a Kis-Balatonban és annak következtében mi történik a nagy Balatonban" - hangsúlyozta Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

A szakemberek próbálják megfejteni a hirtelen algarobbanás okait, de azt mondták, hogy tenni ellene nem lehet. Várhatóan a víz hőmérsékletének csökkenésével kitisztul a víz, de arra ezek szerint nincs garancia, hogy bármikor, - akár a szezon közepén  - el ne szaporodjanak az algák.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink