Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-06 06:02:00

Fesztbaum: „boldogan és egyenes nyakkal vállalom a Marton-féle örökséget”

Vannak napok, amik nehezebbek, de a „piros lámpa kigyulladásával” ez eltűnik – többek között ezt mondta Fesztbaum Béla a Húzós című műsorban. A Jászai Mari díjas színművész immár több mint két évtizede erősíti a Vígszínház csapatát, miközben a szakmában nem jellemző módon ledoktorált. A botrányokba keveredett Marton Lászlóra is szeretettel gondol, hiszen az alapokat tőle tanulta.

Fesztbaum: „boldogan és egyenes nyakkal vállalom a Marton-féle örökséget”

Hosszú és nagy történet volt az, hogy ledoktorált, nagyjából 5-6 év telt el vele, miközben természetesen dolgozott – egyebek mellett ezt mondta Fesztbaum Béla a Húzós című műsorban. Majd elárulta, hogy a múlt iránti szenvedély miatt volt ez fontos neki, különösen a színház tekintetében.

Mint mondta, doktoriját egy egykori vígszínházi igazgatóról írta, akinek életműve egy feltérképezhetetlen fehér folt volt eddig a magyar színház világában. Büszke a fokozat megszerzésére, de még soha nem használta nevét a doktori jelzővel előtte, emellett azt szereti, hogy visszaadhat valamit a közönségnek, nemcsak a színpadról, hanem elméleti megközelítésből is.

Fesztbaum Béla már több mint húsz éve a Vígszínház tagja. A kérdésre, hogy nem unja-e, azt felelte: vannak nehezebb reggelek, de a szakma szeretetével és a ”piros lámpa kigyulladásával” ez eltűnik. Majd kiegészítette azzal is, hogy rendkívül széles a Vígszínház repertoárja és elég sok stílust felölel a teátrum.

Filmbéli szerepeit is boldogan játszotta, és nem ragadt ott, aminek oka az lehet szerinte, hogy többet szerepelt a televízió szórakoztató jellegű műsoraiban és ezért talán nem merték bevállalni a rendezők.

Korábban egyébként – folytatta – ő volt az ország legtöbbet „játszatottabb” színésze, ami évi közel 240 előadást jelentett.

Bár még ma is sokat dolgozik, de már közel sem annyit, mint akkor, aminek különböző okai vannak.

Az Álomkommandó darabra még mindig szívesen gondol és hálás, hogy eljátszhatta azt, még akkor is, ha egy tragikus darabról volt szó. Ez volt ugyanis az első alkalom, amikor főszerepben mutathatta meg magát, ami, mint mondta, útravalót adott a pályája további részéjez is.

Fesztbaum Béla elmondta, hogy főiskolai osztályfőnökére, Marton Lászlóra tekint egyfajta „mesterként”, aki fontos útravalót adott neki, de megemlítette a tanársegédjét, Hegedűs D. Gézát és másokat is. Szeretettel gondol rájuk, mint ahogyan a Vígszínházban dolgozó kollégáit is megemlítette, akik először távolságtartóak voltak, de ma már rengeteg barátság kötődött ott is.

„Boldogan és egyenes nyakkal vállalom a Marton-féle örökséget” – ezt már arra a kérdésre felelte, hogy behúzott nyak követi-e ma Marton László nevének megemlítését. A színművész pedig a fenti mondatokat mondta, ha Martonról, mint színházi emberről beszélünk. A színésznek egy több mint két éves gyereke is van.

Hogy mennyit tud vele lenni, arra azt válaszolta, hogy „sokat és egyre többet”. Több időt tölt kisfiával, mint vele édesapja, de az egy másik világ volt – felelte. Majd hozzátette azt is, hogy rengeteg olyan „lopott idő” van, amit igyekszik gyermekével tölteni.

Húzós, minden hétköznap este, 20:55-kor az ATV Spirit képernyőjén.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink