Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-08 15:50:00

Cicciolinától Berkiig: mit keresnek a bulvársztárok a politikában?

Egyre több, nem hivatásos politikus jelenik meg a politika terepén. Egyértelműen a legextrémebb jelölt, akinek a legkevésbé hiszik is el a választók, hogy komolyan gondolja jelöltségét, Berki Krisztián. A Heti napló riportja azokról a celebekről, akik a politika világába helyeznék át ismertségüket.

A rendszerváltáskor írók, tanárok, színészek töltötték meg a parlamentet. Darvas Iván az első ciklusban az SZDSZ képviselője volt. Nagyon rövid ideig, de Eperjes Károly is megmerítkezett a parlamenti munkában, és azóta is aktívan politizál. Nem voltak még hivatásos politikusaink, így a közismert és közélettel foglalkozó művészek, értelmiségiek töltötték be ezt a szerepet. Akkor még nem létezett a celeb fogalma, és egészen mást jelentett a híres, vagy közismert ember is.

Aztán felnőtt egy generáció, akikből professzionális politikus lett. Életükben mással nem is foglalkoztak. És kezdtek elmosódni a határok is. A nyolcvanas évek végén itthon még unikálisnak számított, hogy a pornósztár Staller Ilona, vagyis Cicciolina bekerült az olasz parlamentbe képviselőként. Aztán itthon is egyre több politikus jelent meg a bulvármédiában és kezdte használni a saját brandje építésére. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több bulvárszereplő lépett át a politika világába is.

Csak néhány példa: a Való Világ első győztese, VV Szabolcs 2004-ben már a XIV. kerület szocialista szervezetének vezetői közé tartozott. Gáspár Győző a 2002-es és a 2006-os önkormányzati választáson is elindult, igaz a nagy vesztesek között tartják számon. A jelöltséghez szükséges kopogtató cédulákat ugyanis sose tudta összegyűjteni.

„Azt láthatjuk, hogy a bulvárszereplők, akik ott vannak a bulvárlapok címlapján, a bulvárlapok belső oldalain, azok közé bekerül a politikus is egy ideje… Gyakorlatilag a pletykauniverzum részeivé váltak. Ha innen nézzük a dolgot, akkor már nem is olyan meglepő, hogy a bulvárszereplők bekerülnek a politikába, mert bárhogy is nézzük, a politikának a presztízse azért magas, hiszen a közt szolgálja, a közérdek, a közösség érdekeit igyekszik szolgálni. Egy bulvárszereplő részéről egy presztízs továbblépés lehet, ha megjelenik a politikában”- magyarázta a jelenséget Perlaky-Papp József PR-stratéga.

A közösségi média, és az okostelefon adta lehetőséget használta ki Pityinger István, vagyis Dopeman is. A polgárpukkasztó, politizáló klipje után alternatív köztársasági elnöknek is választották. Majd 2017-ben elindult képviselőnek Józsefvárosban és ezt már egy Facebook live videóban jelentette be.

A mostani kampányba elsőként 2018 novemberében Puzsér Róbert szállt be, egy rá jellemző videóval, amit szintén a közösségi médiában tett közzé.


Aztán nyár elején a baloldali előválasztás utolsó pillanatában megjelent a tv-s műsorvezető, Kálmán Olga is a főpolgármester-jelöltek között. Az előválasztáson alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben, és a legfőbb kritika épp az volt ellene, hogy ennyi idő alatt nem lehet egy programot összerakni, és nem tudni, valóban rendelkezik-e politikusi képességekkel, annak ellenére, hogy évtizedek óta újságíróként foglalkozott politikával.

Puzsér Robertnek is volt köze a politikához korábban is, hisz mielőtt bejelentette, hogy beszáll a politikai ringbe, évek óta nem csak, mint újságíró, de mint megmondó ember is politizált. Felszólalt tüntetéseken, és sose rejtett véka alá, hogy mit gondol a világról. Ennek ellenére még őt is rengeteg olyan kritika érte, hogy nem ért a városvezetéshez, blöff az indulása.

„Ez nem választási kampány, hanem az életem”- ezt már Berki Krisztián mondja a Heti napló stábjának, aki azt is közli, hogy nem főpolgármester-jelölti aláírásgyűjtésen forgat vele a stáb, hanem az új műsora promócióján, ami szerinte az életét fogja bemutatni. Arra a kérdésre, hogy a politika komoly dolog-e, úgy válaszol: „nem tudom, mert én nem hiszem, hogy politikusnak születtem. Anno, amikor engem felkértek műsorvezetőnek TV2-nél, akkor is elmondtam, hogy én nem műsorvezető vagyok. Nagyon szívesen beszélgetek, szerintem jó beszélgetőpartner vagyok. Emocionálisan szeretek kérdezni egyébként az emberektől. Ebből pedig lett egy nagyon jó reggeli műsor”- magyarázza. Az emberek képviseletét ugyanakkor a legfelelősségteljesebb dolognak tartja.

És ezt most nem bohóckodja el?- kérdeztük a főpolgármester-jelölttől, aki válaszában kijelentette: szerinte ő sosem bohóckodott. „A végletek embere vagyok. Valamit vagy csinálok, vagy nem csinálok”.
A szakemberek szerint komoly kockázatot vállal indulásával az, akit eddig például csak a szerepei alapján ítéltek meg.

„Gondoljunk Rékasi Károly esetére. Nyilván sok konfliktus kötődik a nevéhez, de mégis egy olyan színészemberről van szó, aki sorozatszínészként sokaknak a kedvence volt, minden nap ott volt a fejében a sztorijaival, és nagyon sokan szerethették. Egy politikusnak alapvetően nem csak ez az élménye, hogy őt nagyon sokan szeretik, hanem rengeteg konfliktusban vesz részt és kap hideget, meleget”- magyarázza Perlaky-Papp.

Vagyis Rékasi az indulásával kockáztat, mint ahogy a rádiós műsorvezető, Pikó András is. Ceglédi Zoltán szerint például ez az egyik fokmérője annak, hogy egy jelölt komolyan vehető-e. „Ha Berki Krisztián veszít, azaz nem ő lesz a főpolgármester, nehezebb helyzetbe kerül? A túrót! Csinált magának egy tök jó reklámot, és időről időre még meg fogja kérdezni a tévé, hogy igaz, hogy Tarlós István maradt a főpolgármester, igaz, hogy Karácsony Gergely nyert, de ön mit csinálna másként? Berki Krisztiánnak nem kell nyernie ahhoz, hogy profitáljon abból, amit most csinál. Míg vannak, akik óriási nagyot kockáztatnak, mint mondjuk Pikó András. Szerintem ez a legfontosabb teszt. Megéri-e neki önmagában jelöltnek lenni?”- közölte megkeresésünkre a politikai elemző.

Már pedig nagyon is megéri, nem csupán a műsora promóciója miatt, de azért is, mert mentelmi jogot is szerezhet ezzel. Erre már Kajdi Csaba hívta fel stábunk figyelmét. Az egyik legnagyobb modellügynökség vezetője zseniálisnak tartja, hogy valaki meg tudja ezt csinálni, akit évek óta adócsalással üldöz a hatóság, többmilliós bírságokat kapott, és amerikai címe van, ezért behajtani sem tudják ezeket.

atv.hu

További belföldi híreink