Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-04 08:59:00

Nézőpont: Több mint hárommillióan támogatják a Fidesz–KDNP-t

Őrzi tetemes előnyét a Fidesz-KDNP a pártok népszerűségi versenyében, a kormánypártok a szavaztok, 53 százalékát szereznék meg egy aktuális választáson – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Nézőpont: Több mint hárommillióan támogatják a Fidesz–KDNP-t
Fotó: MTI

A kutatás szerint a kormánykoalíció politikáját 3,3 millióan támogatják. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a pártszövetség – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, augusztusi közvélemény-kutatásából. A felmérés kimutatta azt is, hogy az ellenzékkel szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban.

A Demokratikus Koalíció és a Momentum továbbra is 11-11 százalékot érnének el listán. A Jobbik politikáját az elmúlt hónaphoz képest egy százalékponttal kevesebben támogatják (8 százalék). Hasonló mértékben csökkent a biztos párt választok körében az MSZP- Párbeszéd szövetség is, a legújabb kutatások 6 százalékot mértek nekik.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (négy százalék), az LMP (három százalék) és a Mi Hazánk (három százalék) a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékot sem érték el.

A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz–KDNP előnye, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal bír a pártszövetség. A Demokratikus Koalíció és a Momentum hét-hét százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van. A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve hat, az MSZP–Párbeszéd szövetség pedig öt százalékon áll.

Közben a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása arra mutatott rá, hogy a budapesti választók többsége Tarlós Istvánt pozitívan ítéli meg, a felmérés szerint a jelenlegi főpolgármesterrel, a Fidesz–KDNP jelöltével a megkérdezettek 53 százaléka szimpatizál. A budapestiek 57 százaléka elégedett a főpolgármester munkájával, és csak 42 százalékuk vélekedik róla negatívan.

Karácsony Gergelyről, az ellenzéki főpolgármester-jelöltjéről csak a választók 41 százaléka vélekedik pozitívan, 52 százalékuk negatívan nyilatkozott.

A felmérés alapján kiemelték azt is, hogy Puzsér Róbert a jobb- és a baloldali szavazók körében is népszerűtlen: a válaszadók 73 százaléka elutasítja őt, és csupán 18 százalékuk támogatja. Berki Krisztiánról a budapestiek 84 százaléka van negatív véleménnyel, és mindössze három százalékuk szimpatizál vele.

atv.hu/Magyar Nemzet

Ajánlom

További belföldi híreink