Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-04 19:50:00

Ügyészség: Nem érkezett hivatalos megkeresés az OLAF-tól

Ezt mondta el híradónknak a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az Európai Csalás Elleni Hivatal vezetője kedden azt nyilatkozta: személyesen egyeztetne a magyar igazságügyi vezetőkkel az OLAF legfrissebb jelentéséről. A Legfőbb Ügyészség szerint minden olyan ügyben nyomozást indítottak, amelyet az OLAF javasolt, és kiváló a kapcsolatuk a szervezettel.

Ügyészség: Nem érkezett hivatalos megkeresés az OLAF-tól

Magyarországon végezte a legtöbb vizsgálatot tavaly az Európai Csalás Elleni hivatal – derült ki a szervezet éves jelentéséből. Az OLAF 9 nyomozást zárt le, többségükben szabálytalanságot állapított meg. A jelentés egyebek között azt állítja: Magyarországnak vissza kellene fizetnie a 2014 és 18 közötti uniós pénzek csaknem 4 százalékát.

A szervezet igazgatója a Euronews-nak azt mondta: szívesen látogatna Magyarországra, hogy személyesen egyeztessen a helyzetről.

"Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre" – mondta Ville Itälä szervezet igazgatója.

A Legfőbb Ügyészség illetékese híradónknak azt mondta: folyamatos szakmai kapcsolatban állnak az OLAF-fal, de konkrét találkozóval kapcsolatban nem érkezett megkeresés hozzájuk

.

„A magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlásai nyomán minden esetben elrendelt eddig nyomozást. 2012 óta létezik ez a rendszer, azóta minden esetben nyomozást rendelt el az ügyészség, vagy ha már volt folyó nyomozás abban a témában, amelyet az OLAF ajánlása tartalmazott, akkor a folyó ügyhöz csatolta ezt az igazságügyi ajánlást” - nyilatkozta az ATV Híradójának Dr. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A magyar ügyészség egyébként az OLAF ügyek 45 %-ában emelt vádat, amely magasabb szám, mint a 36 %-os uniós átlag. Az egyik szakmai szervezet szerint azoknak az ügyeknek magas a száma, amelyeknél viszonylag sok ideig nem történik vádemelés.

„Azt lehetett látni, hogy amikor a korábbi főigazgató Magyarországra látogatott és találkozott a főügyész úrral, utána gyakorlatilag a következő éves jelentésben kimagasló számokat produkált az ügyészség is. Korábban évekig hiába volt 30-40 nyitott OLAF-ügy, sok évig csak 1-2 vádemeléssel lezárult ügye volt az ügyészségnek” - mondta Nagy Gabriella a TI munkatársa.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszában azt közölte híradónkkal: a brüsszeli hivatal nem először száll be a választási kampányba, hogy a baloldalt segítse, ezt tette a parlamenti választási kampányban, és most ezt teszi az önkormányzati választási kampányban is.

Személyesen akar beszélni az OLAF vezetője a magyar igazságügyi vezetőkkel

 

Magyarországon az egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott ügye az Elios Zrt közvilágítási projektjei voltak. Az OLAF szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség bár vizsgálódott, de nem indított eljárást a cég ellen. Az Elios mindvégig azt állította: minden megbízása során a jogszabályi előírásoknak megfelelően, magas szakmai színvonalon teljesített.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink