Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-03 13:47:00

Varga Judit Timmermanssal tárgyalt – Jövő héten meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárásban?

Frans Timmermanssal tárgyalt Varga Judit Brüsszelben az őszi szezon napirendjéről – tudta meg az atv.hu brüsszeli forrásokból. Uniós forrásaink nem zárják ki, hogy a jövő héten akár már el is kezdődhetnek a meghallgatások a Magyarországgal szemben folytatott 7-es cikkelyes eljárás ügyében, melyeket a finn soros EU-elnökség júliusról őszre halasztott.

Varga Judit Timmermanssal tárgyalt – Jövő héten meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárásban?

Brüsszeli források arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy Varga Judit EU-ügyekért felelős igazságügyminiszter Brüsszelben megbeszélést folytatott Frans Timmermanssal, a még Juncker-vezette Európai Bizottság minőségi jogalkotásért, jogállamiságért és az intézmények közötti kapcsolatokért felelős alelnökével.

Forrásaink szerint az őszi szezon napirendjét beszélték át a szociáldemokraták volt csúcsjelöltjével, akiről a magyar kormány politikusai számos alkalommal elmondták, hogy ideológiai alapon rendkívül kritikus az Orbán-kormánnyal szemben. A megbeszélésen jogállamisági eljárás is szóba kerülhetett – vélte egyik forrásunk, hozzátéve, hogy ez nem megerősített információ.

frans timmermansFrans Timmermans

Varga Judit tegnap reggel a Facebookon tudatta, hogy Brüsszelbe utazik „Elkezdődött az iskola, nekünk is a brüsszeli tárgyalások” – posztolta. A nap folyamán a miniszter újabb posztot tett közzé egy fotóval arról, hogy egyeztetett az európai ügyekért felelős finn miniszterrel, Tytti Tuppurainennel.

A finn EU-s miniszterrel folytatott egyeztetése kapcsán az atv.hu-nak egy brüsszeli uniós bennfentes azt mondta, hogy a folyosókon elterjedt információk szerint nem zárható ki, hogy a jövő héten már elkezdődhetnek a jogállamiság rendszerszintű sérelme miatt indított 7-es cikkelyes eljárásban a meghallgatások.

Július elején írtunk arról, hogy az informális EU-csúcs után azt lehetett Brüsszelben hallani, hogy a finn soros EU-elnökség mégsem tekinti majd prioritásnak a leghangsúlyosabb uniós kérdések között, hogy felgyorsítsa a magyar kormánnyal és a lengyelekkel szembeni jogállamisági 7-es cikkelyes eljárást és büntesse a két V4-es országot. Ezért a júliusra a prioritási listán jegyzett meghallgatásokat szeptemberre halasztották. Akkor forrásaink azt sem zárták ki, hogy mindennek köze van a Junckert felváltó új európai bizottsági elnök személye körüli előzetes egyeztetéseknek. Akkor Varga Judit másnap Helsinkiben tárgyalt, nyilatkozott is a Távirati Irodának, és ebben megerősítette a magyar meghallgatások elhalasztását. Akkor a finn igazságügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Varga Judit fontosnak nevezte a kettős mérce kizárását és a tisztességes eljárást Magyarországgal szemben. Mint mondta, mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztét betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek.

Ajánlom

További belföldi híreink