Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-03 13:47:00

Varga Judit Timmermanssal tárgyalt – Jövő héten meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárásban?

Frans Timmermanssal tárgyalt Varga Judit Brüsszelben az őszi szezon napirendjéről – tudta meg az atv.hu brüsszeli forrásokból. Uniós forrásaink nem zárják ki, hogy a jövő héten akár már el is kezdődhetnek a meghallgatások a Magyarországgal szemben folytatott 7-es cikkelyes eljárás ügyében, melyeket a finn soros EU-elnökség júliusról őszre halasztott.

Varga Judit Timmermanssal tárgyalt – Jövő héten meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárásban?

Brüsszeli források arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy Varga Judit EU-ügyekért felelős igazságügyminiszter Brüsszelben megbeszélést folytatott Frans Timmermanssal, a még Juncker-vezette Európai Bizottság minőségi jogalkotásért, jogállamiságért és az intézmények közötti kapcsolatokért felelős alelnökével.

Forrásaink szerint az őszi szezon napirendjét beszélték át a szociáldemokraták volt csúcsjelöltjével, akiről a magyar kormány politikusai számos alkalommal elmondták, hogy ideológiai alapon rendkívül kritikus az Orbán-kormánnyal szemben. A megbeszélésen jogállamisági eljárás is szóba kerülhetett – vélte egyik forrásunk, hozzátéve, hogy ez nem megerősített információ.

frans timmermansFrans Timmermans

Varga Judit tegnap reggel a Facebookon tudatta, hogy Brüsszelbe utazik „Elkezdődött az iskola, nekünk is a brüsszeli tárgyalások” – posztolta. A nap folyamán a miniszter újabb posztot tett közzé egy fotóval arról, hogy egyeztetett az európai ügyekért felelős finn miniszterrel, Tytti Tuppurainennel.

A finn EU-s miniszterrel folytatott egyeztetése kapcsán az atv.hu-nak egy brüsszeli uniós bennfentes azt mondta, hogy a folyosókon elterjedt információk szerint nem zárható ki, hogy a jövő héten már elkezdődhetnek a jogállamiság rendszerszintű sérelme miatt indított 7-es cikkelyes eljárásban a meghallgatások.

Július elején írtunk arról, hogy az informális EU-csúcs után azt lehetett Brüsszelben hallani, hogy a finn soros EU-elnökség mégsem tekinti majd prioritásnak a leghangsúlyosabb uniós kérdések között, hogy felgyorsítsa a magyar kormánnyal és a lengyelekkel szembeni jogállamisági 7-es cikkelyes eljárást és büntesse a két V4-es országot. Ezért a júliusra a prioritási listán jegyzett meghallgatásokat szeptemberre halasztották. Akkor forrásaink azt sem zárták ki, hogy mindennek köze van a Junckert felváltó új európai bizottsági elnök személye körüli előzetes egyeztetéseknek. Akkor Varga Judit másnap Helsinkiben tárgyalt, nyilatkozott is a Távirati Irodának, és ebben megerősítette a magyar meghallgatások elhalasztását. Akkor a finn igazságügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Varga Judit fontosnak nevezte a kettős mérce kizárását és a tisztességes eljárást Magyarországgal szemben. Mint mondta, mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztét betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek.

További belföldi híreink