Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-04 05:33:00

Vaddisznók csatlakoztak a strandolókhoz a Balatonon

A vaddisznócsaládot nyárbúcsúztató fürdőzés közben érték tetten Balatonszepezden. A malacok a strandolók közvetlen közelében, nyugodtan szórakoztak a parton. Az látszólag nem zavarta az állatokat, hogy húsz-harminc méterre tőlük emberek voltak.

Vaddisznók csatlakoztak a strandolókhoz a Balatonon
Képünk illusztráció

A strandon teljes nyugalomban jelent meg egy vaddisznó család, először az anya, majd a malacok.

"Áldatlan állapot, amikor a strandon szaladgálnak a vaddisznók. Nem csak tegnapelőtt, hanem több ízben, és nem csak a strandon, hanem itt az utcákban, kertekben. Egy vaddisznó család anyakoca a három kicsinyével, rendszeres látogatró, de már hónapok óta. Több ízben történt bejelentés a vadásztársaság felé" - nyilatkozta az ATV Híradójának Zsiráki György.

A felvételen jól látszik, hogy a vaddisznók nem félnek. Egyáltalán nem zavarja az állatokat, hogy a közelükben emberek vannak.

Vaddisznócsalád fürdött együtt a vendégekkel a Balatonon

 

"Ami nem fél az embertől, az közvetlen veszélyt jelent az emberre, mert foglalja az ember területét. Ezentúl pedig terjeszthet kórokozókat is. Szerencsére a sertéspestis az emberre nem veszélyes, de azért a házi sertésre, házi állatokra komoly veszélyt jelent egy ilyen közvetlen találkozás" - nyilatkozta Sári Ferenc, erdész.

A Balaton északi partján már rendszeresek a vaddisznók a lakott területeken. A legtöbben tartanak tőlük, ráadásul a művelt területeken komoly károkat tudnak okozni. Ennek ellenére nem mindenkinek vannak ellenére ezek az állatok.

"Nekünk semmi problémánk vele, teljesen belterjesek, ártalmatlanok szeriuntem. Lejárnak a Balatonra inni és utána visszahúzódnak ez erdőbe. Tulajdonképpen csak átmenőforgalmat jelent, meg egy kicsit a helynek kuriózum is, mert feldobja a helye és megismerteti Szepezdet legalább" - mondta Varga László.

Szerencsére senkinek nem esett baja, a vaddisznók ahogy jöttek, úgy el is mentek a strandról.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink