Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-27 14:33:00

Durván nő a sertéshús ára, és messze még a folyamat vége

Tovább nőhet a sertéshús ára, tekintve, hogy a kínai sertésállomány jelentős része kieshet a forgalomból jövőre, részben az országban tomboló sertéspestis miatt – egyebek mellett ezt mondta az ATV Start című műsorban a Magyar Hússzövetség társadalmi elnöke. Bár Éder Tamás szerint a húsok ára tovább növekszik a jövőben, attól nem kell félni, hogy luxus termék lenne a rántott hús.

Jelentősen emelkedett a sertés ára Magyarországon, a húsok pedig már eddig is drágultak. A karaj 10, a comb pedig 15 százalékkal került többe júliusban, mint egy évvel korábban.

A Magyar Hússzövetség társadalmi elnöke azzal kezdte az ATV Start című műsorban, hogy január óta az élő sertés ára, és nem a sertéshúsé nőtt 30-35%-kal Magyarországon. Részben a kínai sertéspestis miatti világpiaci zavarnak, amelyet elmondása szerint a nála tapasztaltabb kollégák sem láttak még. Mint mondta, „megkérdőjelezhetetlen, hogy olyan folyamatok zajlanak a világban, aminek a hatásait egyszerűen nem látjuk”.

Éder Tamás elmondta, hogy a világ sertéstermelésének fele Kínában van, és még a konzervatív becslések szerint is az állomány 30-40%-a egy éven belül betegségben elpusztul vagy kényszervágásra kerül. Ebből következik, hogy a világ termelésének 15, de akár 30%-a is eltűnhet egyik évről a másikra. Kína ugyanakkor a legnagyobb fogyasztó is egyben, és pótolja a kiesett húsmennyiséget, ami „felveri” a világpiaci árakat.

A Hússzövetség elnöke azt is elmagyarázta, hogy mivel a világpiacon megnőtt a sertés ára, ezért – részben amiatt, mert a sertés ára szerződésileg hozzá van kötve az európai uniós árakhoz – itthon is növekedik az élősertés ára.

Mint mondta, az elmúlt időszakban már érzékelhető volt, hogy a sertéshús fogyasztói ára 10-12%-kal emelkedett, ez áll szembe azzal, hogy az élősertés ára több, mint 30%-kal növekedett már. Emellett a hús és – készítmények árában meghatározó dolgozói bérek is növekedtek, de ez előbb-utóbb költségként beépül a fogyasztói árakba.

Bár százalékos arányt nem mondhat a húsűr növekedését illetően, de azt hozzátette, hogy a már említette tíz százalék körüli emelkedés még nem jelenti a folyamat végét. A húskészítményeknél pedig – tette hozzá Éder – lassabban fog megjelenni a növekedés, és itt még további lépésekre van szükség, hogy ne menjen csődbe a húsipar.

Az elnök azt is elmondta, hogy minden bizonnyal egy darabig „együtt kell majd élnünk a picit drágább sertéshússal”, ez akár évekig is eltarthat, tekintve, hogy jelenleg nincs biztonságos kezelés a sertéspestisre. Éder szerint, ha például 200 forinttal nő a fogyasztói ár és az éves átlag fogyasztást vesszük (27-28 kg), akkor ez éves szinten 5-7 ezer plusz költséget jelenthet. Szó sincs tehát arról, hogy luxus lenne a rántott hús jövőre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink