Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-27 06:20:00

Az életébe is kerülhet, ha nem kezeli az allergiáját

Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az országban, és úgy tűnik, ez a következő időszakban nem is változik majd. Egy nagyobb eső ugyan segítene, de a szakértő szerint erre kevés az esély. Az allergiások alaposan megszenvedik ezt az időszakot, de az allergológus szerint a megfelelő gyógyszerekkel, és mindennapos hajmosással enyhíthetőek a tünetek.

Az életébe is kerülhet, ha nem kezeli az allergiáját

Vörösbe borult az egész ország, de nem a nagy hőség miatt. A parlagfű pollenkoncentrációja az okozó. Idén ugyanis kellő mennyiségű csapadék volt, tartós meleg, ezért a növények nagyon jól fejlődtek, most pedig tartós a szárazság is, a szél már mindenhova elfújta a virágporral feldúsult levegőt.

Mindennapos hajmosás, és ruhamosás - ez is tanácsolt ilyen erős allergiaszezonban, de ha kutya vagy macska van otthon őket is érdemes naponta tisztítani, mert a szőrükbe szintén beleragad a pollen. Ha az otthonunkat gyakrabban takarítjuk, azzal is enyhíthetünk a tüneteken. A tünetek az allergológus szerint nagyon hasonlóak mint, amikor megfázik az ember, azzal a különbséggel, hogy nincs hőemelkedés, vagy láz, orvoshoz azonban érdemes elmenni, főleg, ha már hetek óta ilyen erős koncentráció van a levegőben.

Nékám Kristóf azt is elmondta: a nem kezelt allergia, különösen ha tüdőtünetekkel is társul, sajnos olyan súlyosságú asztma típusú rohamokat okozhat, hogy az akár életveszélyes is lehet.

A Parlagfűpollen No Egyesület elnöke szerint elkeserítő a parlagfűhelyzet az országban, szerinte ki kellene nevezni egy kormánybiztost, aki foglalkozik a kérdéssel, adni neki egy bizonyos összeget, és aztán számon kérni rajta, ha a pollenkoncetráció egy bizonyos szint fölé emelkedik.

„A föld alapú támogatások élveznek elsőbbséget, és senkit nem érdekel, hogy itt több, mint százmilliárd forint megy el évente arra, hogy az emberek gyógyszert szednek” – magyarázta Kelen Andrásné.

Ennél többet jelenleg valóban nem lehet tenni, az orvosok viszont azt tanácsolják, hogy amikor már nagyon erősek a tünetek, akkor a különböző allergia gyógyszerek kombinációjával próbáljuk javítani a helyzetet.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink