Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-25 13:10:00

"Joga van tönkretenni az unokáim életét?" - Gyurcsány nekiment a brazil elnöknek

A volt miniszterelnök a brazíliai erdőtüzek kapcsán a nemzeti szuverenitás kérdését feszegette.

"Kié az amazonasi esőerdő? Brazíliáé, vagy az egész emberiségé? A világ friss oxigénjének ötödét ezek az erdők adják. Az egész emberiség élete múlhat azon, hogy mi lesz a Föld tüdejével"- írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke felteszi a kérdést: meddig terjed a nemzeti szuverenitás globális kihívások esetén?

"Joga van-e tönkre tenni magyar unokáim életét Bolsonaro brazil elnöknek a világ másik szegletében, mert neki éppen az az érdeke, hogy termőföldet adjon saját szavazóinak?"- kérdezi tovább az egykori kormányfő, majd felidézi: "beavatkoztunk a Balkánon, amikor bizonyítottnak láttuk a tömeges népirtást". Hozzáteszi: "be szabad-e avatkozni Brazíliában, ha amit tesz vezetésük, az az egész emberiség jövőjét veszélyezteti?"

Gyurcsány szerint a kérdés önmagában is drámai. "Az emberiséget veszélyeztető ökológiai katasztrófa felhatalmaz-e bennünket, hogy ne nézzük tétlenül a megveszekedett brazil elnök ámokfutását? Igen vagy nem? És talán nem is tettem volna fel a kérdést, ha nem lenne egyértelmű, hogy az úgynevezett szuverenitás-pártiak, mint például a magyar kormányfő, egyre gyakrabban ilyen elképesztően veszélyes dilemmák elé fogják állítani a világot"- írja.

A DK elnöke szerint "a nemzeti szuverenitás nem nemzeti önzés, nem bezárkózás, nem a világ közös gondjaitól való primitív elfordulás. A nemzeti szuverenitás nem a kormányzók korlátlan felhatalmazása, hogy a hatalom megtartása érdekében csapdába ejtsék Európa vagy a Föld jövőjét"- vélekedik Gyurcsány, majd hozzáteszi: "úgy látom, hogy Bolsonaro és Orbán egy tőről fakadó politikusok. Saját anyjukat és a mi gyerekeinket is eladnák szavazatokban számolt harminc ezüstért. Az egyesült emberiség közös ügyeinek Júdásai ők.  Nem kellene keresztfán végezni miattuk".


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink