Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-24 06:20:00

Kilőtt a külföldi vendégmunkások száma

Magyarország évek óta egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzd. Ez nem csak egy adat, vagy statisztika, mindenki tudja ezt, aki építkezni próbál, szakembert keres, vagy egyszerűen csak a villanyt szereltetné meg otthon.

Kilőtt a külföldi vendégmunkások száma

A KSH adatai szerint 2018 harmadik negyedévében már több mint 87 ezer betöltetlen, vagy hamarosan megüresedő állást jelentettek be. Ez ugyan az év végére némileg mérséklődött, de ha a teljes folyamatot nézzük, nem túl kecsegtetőek a kilátások, meredeken ível felfelé a görbe.
 
Hány külföldi kért tartózkodási engedélyt Magyarországon az elmúlt években, kifejezetten munkavállalási szándékkal? 2015-ben még alig több mint 12 ezren voltak, tavaly ez a szám már az ötszörösére nőtt és túllépte a 60 ezret.
 
Budapesten már annyira sok az ukrán munkavállaló, hogy illegális munkásszállók is nyíltak a belváros lakóházaiban. A helyi lakók pedig nem örülnek ennek.
 
Nézzük meg mi a helyzet vidéken. A Heti Napló Móron járt. Ez a nyugodt kisvárosi utca egyenesen a környék gyárkomplexumából vezet be a település szívébe. Rengeteg üzem működik itt, ahol különböző termékeket gyártanak. A kis kertes házak közül egyből megtalálom azt, amit kerestem. Mongol zászlót lobogtat a szél a kapu tetején.


 
A 16 éves Anka nyit nekem ajtót, aztán beljebb invitál, ahol találkozom a Csinbat családdal. A nagyszüleivel, édesanyjával és a nagynénjével. Azonnal látszik, hogy egy hamisítatlan mongol otthonba csöppentünk Magyarországon.
 
A család mongolul beszél és Anka is tanulja a mongol ábécét. De ez csak egyik jele annak, hogy a Csinbat család nagyon igyekszik megőrizni identitását több ezer kilométerre is Mongóliától. A gyerekeket pillanatok alatt mongol népviseletbe öltöztetik. Kiderül, hogy ez szinte az egyetlen nagyobb csomag, amit kintről hoztak, meséli Borolzoi, a kicsik nagymamája, miközben megkérdem, hogyan kerültek Magyarországra.
 
2014-ben visszamentek, mert a nagyszülőknek nagyon hiányzott Mongólia, családi okok miatt azonban kénytelenek voltak visszatérni, hogy segítsenek a lányuknak, aki egyedül maradt négy gyerekével, mikor a férje meghalt. Magyar ésszel talán nehéz felfogni, de a nagyszülők egyébként nem is a családdal, hanem egy közeli munkásszállón laknak. Azért igyekeznek minél többet inkább itt lenni az unokákkal.
 

A szomszédokkal jól megvannak és mivel jó munkaerőnek számítanak, az itteni cégekhez egyre több mongol érkezik, mert a munkaadók meg vannak elégedve velük. A bürkorácia viszont nem könnyű.

Azt mondják munkát vállalni könnyű, de letelepedési engedélyt már nagyon nehéz szerezni, nemhogy állampolgárságot. Így lehet, hogy a már itt, Magyarországon született gyerekek is mind mongol állampolgárok, nincs magyar állapolgárságuk.
 
Budapesten a belvárosban egy bérházban működk a Bene Studio nevű internetes alkalmazásokat gyártó cég. Itt találkozunk Asszammal és Enrique-vel. Asszam Egyiptomból, Enrique pedig egyenesen a messzi Brazíliából érkezett. És hogy miért éppen Magyarország? Asszam Kairó melletti kisvárosból, Iszmailiából érkezett. Kairóban is nézett munkát, de azt mondja Budapest sokkal nyugodtabb város. Azt mondja, nagyon jól boldogul úgy is, hogy még nem beszéli a nyelvet.
 
Asszamnak kicsit tovább tartott megszerezni a tartózkodási engedélyt, mint Enriquének, mivel az Egyiptomból érkezőket, de mindketten pár hónap alatt megkapták és már szabadon jöhettek ide dolgozni, mondja a cég vezetője, Bene Bálint.
 
A Pénzügyminisztérium 2017 júniusa óta engedélyezi a hiányszakmák esetében azt, hogy ne kelljen a cégeknek munkavállalási engedéllyel vesződniük. Ez csak 3 hónapra érvényes, az ennél hosszabb munkavállalás esetében tartózkodási engedélyt kell kérelmezni a bevándorlási hivatalnál. A kormány ezt a könnyítést azzal indokolta, hogy a külföldi munkavállalók – a bevándorlókkal ellentétben – nem akarnak Magyarországon maradni.
 
A következő években valószínűleg még rengetegen jönnek még hozzánk egyre távolabbról dolgozni. Hiszen a magyarok is egyre távolabb és ami nagyon fontos, egyre többen mennek el máshol élni és dolgozni. 2017-ben már 637 ezer Magyarországon született magyar élt és dolgozott külföldön. És azóta eltelt két év. Ezzel pedig megint csak a magyar munkaerőpiac jár rosszul.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink