Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-24 19:48:00

Elkezdődött a kampány: az egyik főpolgármester-jelölt nem is akar főpolgármester lenni

Hivatalosan is elkezdődött a kampány az októberi önkormányzati választások előtt. A Fidesz miskolci jelöltje adta le legelőször az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az ellenzéki pártok szerint a választás a rendszer lebontásáról szól, a kormánypártok szerint azonban szó sincs ilyesmiről.

Elsők között írta alá Karácsony Gergely ajánlóívét a DK-s László Imre az ellenzéki pártok újbudai polgármesterjelöltje. Csatlakozott hozzá a korábbi polgármester, a szocialista Molnár Gyula is. Karácsony Gergely azt mondta: az ellenzéki jelöltek együtt indulnak a változás érdekében, amelynek célja, hogy a budapestiek visszavegyék városukat a Fidesztől.

„Ez a választás tehát nem arról szól, hogy az ellenzék legyőzi-e a Fideszt. Sokkal komolyabb tétje van ennek a választásnak. Arról szól, hogy a budapestiek a sarkukra állnak-e és visszaszerzik-e az önrendelkezésüket a saját városuk felett és le tudjuk-e győzni a Fidesz bábját, Tarlós Istvánt, aki nem a budapestieket képviseli a kormánnyal szemben, hanem a kormány akaratát a budapestiek érdekeivel szemben” – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester nem tartott kampánynyitót, sajtófőnöke szerint ugyanis folyamatosan dolgozik. Tarlós István tegnap az InfoRádióban azt mondta: hogy az ellenzéki kampány destabilizációs kísérlet, Karácsony Gergelyt pedig gyenge egyéniségnek tartja. „Miközben a városról kellene beszélni, az önkormányzati teljesítményekről, az eredményekről a tervekről, a reális elképzelésekről, a programokról. Itt amiről szó van, ez nem ez, hanem egy ilyen suta kormánybuktatási szimuláció, aminek semmi értelme nincs” – fogalmazott Tarlós.

Zsémbes házmesternek tartja Tarlós Istvánt Puzsér Róbert. Szerinte egy tényleges vezető kellene Budapestnek, aki a várost szolgálja és nem Orbán Viktor és az MSZP-t. Nem akar főpolgármester lenni, de készen áll, ha megválasztják. „Identitást és víziót adunk, melyek révén visszaszerezzük utcáinkat és tereinket a gépkocsiktól, belakjuk a folyópartot, újraszervezzük a közlekedést. Több nem a felső 10 százalék igényeit, hanem az alsó 90 százalék szükségleteit érvényesítjük.”

A Fidesz-KDNP miskolci jelöltje már délelőtt leadta a szükséges ajánlásokat – ezt Kósa Lajos jelentette be. A kormánypártok kampányfőnöke szerint felkészültek a választásokra, ugyanis az emberek csaknem háromnegyede választhat jelültjeik közül. „A Fidesz annyiban teljesen különbözik az összes többi jelölőszervezettől, aki regisztrációba vetette magát a NVB-nél, és elindul a választáson, hogy mi egy teljes országos lefedettséget tudunk magunk mögött, ezt senki nem tudja produkálni.”

Az MSZP is felkészült a kampányra, ezt Tóth Bertalan jelentette be a kampány előtt egy nappal. „A Fidesz legnagyobb szívfájdalma ellenére az ellenzék nem egymással, fog küzdeni, hanem mindenhol azért, hogy a helyi fideszes kiskirályokat leváltsuk, élhető, az ott élő emberekhez közelálló, szociális ellátó önkormányzatok működjenek Magyarországon.”

A Jobbik szerint történelmi jelentőségű lesz a mostani önkormányzati választás, mert az ellenzéki pártok összefogtak, amire korábban nem volt példa. A választás pedig – szerinte – a kormányról is szól. A párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy „a Fidesz-kétharmad, az Orbán-rezsim az önkormányzatokban épült ki, következésképp ott is kell elbuknia. Orbán Viktor ma úgy tekint a magyar városokra és falvakra, mint hogyha azok a saját birtokai lennének, ahol a fideszes polgármester a helytartó.”

Gyurcsány Ferenc szerint összeomlott Orbán Viktor centrális erőtere, októberben pedig erős ellenzéki bástyák állhatnak fel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink