Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-23 07:40:00

Továbbra is üresen állnak a háziorvosi praxisok

A június végi adatokhoz képest Baranya és Tolna megyékben nem nőtt és nem is csökkent a tartósan üres háziorvosi praxisok száma, Somogyban tovább folytatódott a növekedés. A Dél-Dunántúli régióban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai alapján összesen 55 betöltetlen körzet van.

Egyre kevesebb orvos akar praxist nyitni a vidéki falvakban. Baranyában 11 orvosi körzetben nincs háziorvos. Egy helyi lakos szerint mindennek az az oka, hogy az orvosoknak saját családjukkal a város és a falu között ingázni kell és ez fárasztó.

„Nem tudnak családot odavinni, nincs iskola, nincs óvoda, családot ott hogyan lehet? Onnan akkor be kell járni ugyanúgy”- magyarázta a problémát Kun Józsefné.

Egy háziorvos szerint az üres körzeteknek anyagi okai is vannak. „Anyagi oka biztosan van, a finanszírozása, annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős emelések történtek, azért alkalmazottakat fenntartani, bérleti díjat fizetni, kalkulálni mondjuk egy falusi területen a benzinpénzzel… Most sem tartozik a túlfizetett kategóriába a háziorvosi szolgáltatás”- vélekedett Szabó András.

Az ormánsági Selyén egy jól felszerelt egészségközpont működik. Ide járnak sok faluból az emberek, mivel itt minden vizsgálatot egy helyen el tudnak intézni, még ha 14-20 kilómétert is kell ezért utazniuk.

„A háziorvosok feladata egyre jobban centralizálódik, és itt látszik egyfajta természetes erőtér kialakulása, amik már nem a régi körzetek. Törvényszerűen biztos vagyok benne, eljutnak odáig az egészségügyi rendszer döntéshozói, hogy újragondolják a körzet lefedettségét”- nyilatkozta Híradónknak Nagy Attila, Sellye polgármestere.

A szakemberek szerint viszont arra is visszavezethető az orvoshiány, hogy sokan az egyetem és a szakvizsgák után inkább külföldre mennek dolgozni a jobb kereset reményében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink