Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-23 13:50:00

Orbán Viktor sem ősszel, sem januárban nem tervez kormányátalakítást

Megkérdeztük Gulyás Gergelyt a Kormányinfón, hogy a miniszterelnök tervez-e kormányátalakítást ősszel, vagy esetleg januárban? Orbán Viktor kancelláriaminisztere az ATV kérdésére azt válaszolta: nem terveznek ilyet. Azt nem árulta el, hogy amikor beszéltek, elégedett volt-e vele a miniszterelnök, azt tanácsolta, kérdezzük meg tőle.

A Kormányinfón szerettük volna megtudni, hogy a miniszterelnök azért döntött-e úgy, hogy a felsőoktatás területét Palkovics László minisztérumához sorolják szeptembertől, mert Kásler Miklós EMMI-miniszter nem elég jól gondozta e fontos területet.

Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta, sokszor volt már vita tárgya, hogy az-e a jó, ha az egész köz- és felsőoktatást egy államtitkárság felügyeli, vagy pedig a két területet bontsák külön. “Most ez a vita is eldőlt, a közoktatást külön államtitkár fogja felügyelni” - tette hozzá. Előtte már bejelentette, hogy Bódis József az innovációs tárcánál is államtitkár marad, a felsőoktatást felügyeli, az EMMI-ben pedig Maruzsa Zoltán lesz a közoktatási államtitkár.

Hogy milyen személyi változások lesznek fontos posztokon Palkovics László tárcájánál a döntés következtében, azt reggeli cikkünkben már megírtuk. A Kormányinfón pedig Gulyás Gergely ezeket hivatalosan be is jelentette.

Bódis József is az “egy kéz” mellett érvelt

A miniszter a kormányinfón a kérdésünkre válaszolva úgy folytatta: ami a felsőoktatást illeti, 2018-ban számtalan területen megosztott felügyelet jött létre az ITM és az EMMI között. A fő felelős az EMMI volt, de voltak olyan karok, ahol ezt a felelősséget az ITM gyakorolta. Mindenki egyetértett azzal, Bódis államtitkár úr is az éves értékelése során, hogy jobb, hogyha ez egy kézben van. “Ebben a helyzetben a kormánynak, nyilván a miniszterelnök úrnak kellett dönteni, hogy a felsőoktatás hol legyen. És az ország jelenlegi helyzetében ő úgy ítélte meg, hogy több érv szól amellett, hogy ott legyen a felsőoktatás irányítása, ahol a kutatásfejlesztés és innováció is van, az ITM-ben. Nincsenek személyi okok a döntésben” - indokolta Gulyás Gergely, hogy miért került át a felsőoktatás a Kásler Miklós által felügyelt tárcától Palkovics László megaminisztériumához.

Trócsányi - “egy előre bejelentett távozás”

A Kormányinfón Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére, hogy várható-e kormányátalakítás, a miniszterelnök változtat-e miniszteri vagy esetleg államtitkári posztokon, azt mondta: nem várható kormányátalakítás. Megjegyezte, hogy “eddig sem volt”, hiszen csak Trócsányi László távozott, “de ez egy előre bejelentett távozás volt” összeférhetetlenség miatt, amikor európai parlamenti képviselő lett. Gulyás Gergely felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy “a kormány tagjai a miniszterelnök és a miniszterek”.  

A miniszter megismételt kérdésünkre azt válaszolta, hogy az általa bejelentetteken túl nem terveznek más változtatásokat a kormányban. Arra, hogy ezek szerint januárban sem lesz kormányátalakítás, kijelentette: “nem tervezünk ilyen változtatást”.

Kérdezze a miniszterelnököt!

Gulyás Gergely arra, hogy ő járt-e a miniszterelnöknél és milyen “osztályzatot” kapott az elmúlt egyéves tevékenységére, azzal reagált, hogy a kormány sok szempontból “komoly iskola, de ebben a formában nem”. Mint mondta, természetesen ő is beszélt a miniszterelnökkel arról, hogy hogyan képzelik el a következő három évet. “Én is elmondtam, hogy kormányzati szerkezetben hol látok olyan pontokat, ahol érdemes változtatni. Sőt, amikor Trócsányi miniszter úr távozott, akkor én javasoltam, már az új miniszter személyét is ismerve, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek az Igazságügyi Minisztériumhoz. Sőt, további elképzeléseim is lennének, de ezek egyrészt nem születtek meg döntés formájában, másrészt nem személyi kérdések, a kormány működésével, irányításával kapcsolatosak. De beszéltünk hosszan a miniszterelnökkel”.

Elégedett Önnel a miniszterelnök? - kérdeztük Gulyás Gergelyt, aki mosolyogva azt tanácsolta: Kérdezze meg a miniszterelnököt!

Ajánlom

További belföldi híreink