Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-23 20:32:00

Éles bírálat a kormánynak a Fidesz volt miniszterelnök-jelöltjétől

A Fidesz vezetői fiatalok voltak a rendszerváltás idején, ezért nem érintette őket az ügynökügy, de azok közül, akik nekik dolgoznak, sokan érintettek lehetnek akár volt ügynökként, akár tartótisztként – ezt Bod Péter Ákos, az Antall-kormány egykori gazdasági minisztere és a Fidesz 2006-os miniszterelnök-jelöltje mondta az ATV A nap híre című műsorában arról, hogy az LMP huszadszor is benyújtotta az Országgyűlésnek a pártállami titkosszolgálati múlt tisztázására irányuló javaslatát.

Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy szerinte az első szabadon választott kormány miért nem oldotta meg ezt a kérdést 1990 és 1994 között. Úgy véli: bár a társadalom 1990 után az ügynökökről beszélt, a pártállami időszakban maga az államhatalom volt problematikus, és a titkosszolgálatok munkájában nem az ügynökök tevékenysége volt a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a szolgálatok a diktatúrát szolgálták. Bod Péter Ákos elismerte, hogy a titkosszolgálati múlt tisztázására tett kísérletek kudarcot vallottak, szerinte ez azért történt, mert nehéz volt szétválasztani a diktatúra és a mindenkori államhatalom szolgálatában álló érintetteket 1990-ben. 
 
Azt, hogy nincs erre az ügyre a mai napig megoldási szándék, Bod Péter Ákos azzal magyarázta, hogy ez a helyzet kalkuláció eredménye, mivel szerinte a kormányapparátus „bedolgozói” közül sokan érintve lennének, ezt elkerülendő nem tesznek semmit. Ráadásul az érintettek úgy érezhetik, hogy a védettségüket annak köszönhetik, hogy a kormány nem megy az ügyek után. A tisztázatlanságnak azonban súlyos következménye, hogy sok középvezető kerülhet zsarolható állapotba – tette hozzá Bod Péter Ákos.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink