Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-26 06:00:00

A hőséghez is alkalmazkodnak a gombák: halálos lehet a fertőzés a klíma nélküli kórházakban

Akár a negyven fokhoz is képesek alkalmazkodni a gombafajok, amelyek veszélyesek is lehetnek az emberi szervezetre. A kórházi fertőzések jelentős részében a gombás fertőzések is jelen vannak.

Eddig is rengeteg olyan gombafaj volt, amely az emberi szervezetben megélt, de az, hogy mikor váltanak ki fertőzést, az más dolog – ezt mondta a mikrobiológus az ATV Start című műsorban. Mint mondta, a gombafajok hőtűrő képessége széles skálán mozog, sok faj a normális emberi testhőmérsékleten is, vagyis a 37 fokon is megél, de olyanok is vannak, amelyek akár a 40 fokhoz is képesek alkalmazkodni.

Simon Gyula szerint a gombás fertőzések elterjedése nem igazán okozhat új megbetegedéseket. Az emberi szervezetben lévő gombafajok spektruma bizonyos körülmények között változik. Ez közrejátszik abban, hogy bizonyos gombafajok gyorsabban el tudnak szaporodni, és különféle megbetegedéseket okoznak. A mikrobiológus azonban kiemelte: a kórházi fertőzések javarészében a gombás fertőzések mindig jelen voltak, a kérdés csupán az, hogy melyek azok, amelyek halálos kimenetelű betegséget okozhatnak.

A jelenlévő időjárási körülmények között az egészségügyi intézményekben lévő hűtőberendezések is fontosak – folytatta Simon Gyula. Majd hozzátette: amikor még a Semmelweis Egyetemen dolgozott, akkor 40-42 fokban végezte a napi aktivitását. Egy kritikus diagnózissal fekvő betegre azonban ez a helyzet „tragikus lehet”. Megoldás is lenne, méghozzá a megfelelő klíma biztosításával szerinte. Védekezni pedig úgy lehet ez ellen Simon Gyula szerint, ha szakorvoshoz és a megfelelő szakemberekhez fordulunk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink