Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-22 18:30:00

Közel 70 éves szabályozáson változtat a MÁV Vujity Tvrtko kezdeményezésére

Az ATV műsorvezetője már látta is az első kétnyelvű menetrendeket.

Magyarul is kiírja a határon túli települések neveit a Máv Vujity Tvrtko kezdeményezésére

 

„A MÁV ezentúl magyarul is írja ki menetrendjébe a határon túli települések nevét!" – ezt kollégánk, Vujity Tvrtko kezdeményezte, aki már látta is az első kétnyelvű menetrendeket.

A Keleti Pályaudvarról több tucat nemzetközi vonat érkezik és indul. Például Kolozsvárra vagy Temesvárra. Csakhogy a tájékoztató táblákon ezeknek a szerelvényeknek a megállói magyarul nincsenek feltüntetve.

„Kimentem a rokonaimért a kelenföldi pályaudvarra. Láttam, hogy jönnek a vonatok Oroszlányról, Tatabányáról, és meghökkenve láttam, hogy jön egy vonat Cluj Napocáról. Kiférne a táblára, hogy Kolozsvár, ezért nem értettem, hogy magyarul miért nincs kiírva”

- magyarázta az ATV műsorvezetője, aki tapasztalatait és javaslatát a közösségi oldalán is megosztotta. A posztot több mint egymillión olvasták.

A MÁV most egy 1950 óta érvényben lévő szabályozáson fog változtatni. A módosítás 36 állomást érint, ezentúl ezeknek a magyar nevét is fel fogják tüntetni. „Ez Magyarországon 200 állomást érint, több mint ezer vizuális eszközt. És 65 vonatot, amelyeknek a fedélzeti vizuális berendezésein fogjuk ezeket a változtatásokat eszközölni”- közölte Híradónkkal Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója.

A legnagyobb pályaudvarokon és a vonatok nyomtatott tábláin már szeptember 4-től magyarul is szerepelnek a településnevek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink