Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-22 13:37:00

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK

Az amazóniai esőerdőket pusztító tűz miatt.

Amint arról mi is beszámoltunk korábban, Brazíliában jelenleg csaknem 10 ezer helyen tombolnak erdőtüzek, és több helyen szükségállapotot hirdettek. A minden korábbinál nagyobb arányú tűzvész füstje 2700 kilométerre fekvő Sao Paoloban is elhomályosította a napot, a nappali órákban be kellett kapcsolni a közvilágítást.

A Demokratikus Koalíció közleményben emlékeztet, hogy ehhez hasonló tragédiák előfordulhatnak, ám „Brazíliában régi szokás, hogy az esőerdőket fölégetik és a helyükön mezőgazdasági termelést folytatnak. Az új elnök, Bolsonaro kampányában kiállt emellett a gyakorlat mellett.” A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint pedig az erdőpusztulás üteme az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladja meg. „Az elnök erre válaszul menesztette az űrhivatal vezetőjét. Annyi tehát bizonyos, hogy az új brazil adminisztráció nem tesz meg mindent a katasztrófa megfékezésére” – hangsúlyozza a párt.

„Az Amazonas erdői az egész Föld tüdejét jelentik, az esőerdők termelte oxigén a Föld minden lakója számára létfontosságú, az ott élő fák pedig a légköri széndioxid megkötésével fékezik a globális fölmelegedést, lassítják a közelgő klímakatrasztrófa bekövetkeztét” – fogalmaz a közlemény.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői ezért kérdéssel fordulnak a Bizottsághoz, készül-e valamilyen lépésre az esőerdők védelmében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink