Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-21 17:42:00

Palkovics László minisztériumához kerül a felsőoktatás

A kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM).

Palkovics László minisztériumához kerül a felsőoktatás

A felsőoktatás irányításának az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerülését Palkovics László miniszter úr kezdeményezte. A tárcavezető azzal indokolta előterjesztését,  hogy  az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével. 

A fenti indok alapján a kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az ITM-be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segíti, hogy az átszervezés zökkenőmentesen és mielőbb végbemenjen.

Az Emmi a köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoz létre, Maruzsa Zoltán vezetésével.

Előzmények

Először tavaly szeptemberben írta meg az atv.hu kormányzati információk alapján, hogy a Palkovics László által felügyelt innovációs minisztériumhoz kerülhet a felsőoktatás területe Kásler Miklóséktól.

“A Corvinus egy teszt lesz Palkovics Lászlóéknál. Ha a modellkísérlet sikerül, a teljes felsőoktatás az innovációs minisztériumhoz kerülhet a Kásler Miklós vezette EMMI-től” -  mondta akkor egy magas rangú politikus.

“Az már csak idő kérdése, hogy mikor lesz hivatalosan is a felsőoktatás felelőse Palkovics László innovációs miniszter” - erősítették meg portálunknak tavaly októberben.

Most pedig, mielőtt a miniszterek szabadságra mentek, Orbán Viktor miniszterelnök júliusban beszélgetésre hívta a tárcavezetőket, és Palkovics László nagyon jó “osztályzatot” kapott. Akkor kormányzati források “érdekességként” említették meg munkatársunknak, hogy EMMI-államtitkárokkal is folytatott megbeszélést a miniszterelnök, és külön konzultált Bódis József oktatásért felelős államtitkárral, de - az atv.hu-hoz kiszivárgott információk szerint - Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral is (aki korábban az Oktatási Hivatal elnöke volt). Ez azt jelentheti, hogy a miniszterelnök megfontolja a felsőoktatási és a közoktatási területek szétválasztását - írtuk egy hónapja.

A 168Óra ma írta meg, hogy Palkovicshoz kerülhet a felsőoktatás, és azt Bódis József oktatási államtitkár fogja felügyelni.

atv.hu

További belföldi híreink